Top News Χαλκιδική

Τσικνοπέμπτη στη Χαλκιδική: Παράδοση με «τσικνισμένες» τιμές

Από τον Πολύγυρο έως το Πολύχρονο η Χαλκιδική ετοιμάζεται για το μεγάλο γλέντι – Πόσο θα κοστίσει φέτος το τραπέζι της αφθονίας.

Κείμενο: Αναστασία Δεκάκη

Η Τσικνοπέμπτη στη Χαλκιδική δεν είναι απλώς μια ημέρα κατανάλωσης κρέατος· είναι μια ιεροτελεστία συλλογικής χαράς. Για το 2026, η 12η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου εκτόνωσης και κεφιού, με τις ψησταριές να παίρνουν «φωτιά» από άκρη σε άκρη του νομού. Ωστόσο, η φετινή γιορτή έρχεται αντιμέτωπη με το κύμα των ανατιμήσεων, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να προσαρμόσουν τα πλάνα τους.

Το Ραντεβού της Παράδοσης: Πού θα χτυπήσει η καρδιά της Αποκριάς

Οι εκδηλώσεις στη Χαλκιδική υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανό το έθιμο, παρά τις οικονομικές προκλήσεις.

  • Πολύγυρος: Η πρωτεύουσα δίνει το σύνθημα στις 13:00. Οι ήχοι του ζουρνά θα πλημμυρίσουν τις γειτονιές, ενώ στο Δημαρχείο θα στηθεί το κεντρικό γλέντι με άφθονο κρασί, υποδεχόμενο το ιστορικό Καρναβάλι της πόλης.
  • Πολύχρονο: Με 38 χρόνια ιστορίας, η κεντρική πλατεία του Πολυχρόνου μετατρέπεται στις 12:30 σε ένα μεγάλο λαϊκό ξεφάντωμα με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακά εδέσματα.
  • Καλύβες: Η γιορτή θα κορυφωθεί το βράδυ (21:00) στο Πολιτιστικό Κέντρο, με τον καθιερωμένο χορό του τοπικού συλλόγου.

Η Ιστορία πίσω από την «Τσίκνα»

Γιατί όμως η Πέμπτη; Σύμφωνα με τη λαογραφική παράδοση, η ημέρα αυτή επιλέχθηκε στρατηγικά καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (της Κρεατινής). Επειδή η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι αυστηρές ημέρες νηστείας, η Πέμπτη καθιερώθηκε ως η ημέρα της κρεατοφαγίας. Η «τσίκνα» που αναδύεται από το ψήσιμο δεν είναι τυχαία· είναι το σήμα κατατεθέν ότι το τραπέζι είναι γεμάτο και η κοινότητα έτοιμη να αποχαιρετήσει την κατανάλωση κρέατος πριν τη Σαρακοστή, γινόμενη «μια αγκαλιά» γύρω από τις παραδοσιακές φωτιές.

Ο «λογαριασμός» της τσίκνας: Τι δείχνουν οι τιμές

Παρά το εορταστικό κλίμα, τα στοιχεία της αγοράς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το φετινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά μέσο όρο 13%. Οι ανατιμήσεις οφείλονται κυρίως στη μειωμένη παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος και στις επιπτώσεις της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

  • Ο «πρωταθλητής» των αυξήσεων: Ο μοσχαρίσιος κιμάς καταγράφει άνοδο έως και 50%, φτάνοντας τα 18 ευρώ το κιλό.
  • Παραδοσιακά είδη: Οι χοιρινές μπριζόλες αγγίζουν τα 8,9€/κιλό, ενώ τα παϊδάκια έχουν ξεπεράσει τα 21,5€.
  • Street Food στο σπίτι: Ο γύρος και τα καλαμάκια στα κρεοπωλεία κυμαίνονται πλέον κοντά στα 11,5€ – 11,7€ το κιλό.
  • Η «οικονομική» λύση: Τη μικρότερη άνοδο καταγράφει το φιλέτο κοτόπουλο, το οποίο παραμένει στα 10,5€ το κιλό (από 10,2€ πέρυσι), αποτελώντας τη διέξοδο για όσους θέλουν να τηρήσουν το έθιμο με χαμηλότερο κόστος.

Έξοδος για Τσικνοπέμπτη

Για όσους επιλέξουν την άνεση  ενός εστιατορίου  το κόστος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 30 και 35 ευρώ ανά άτομο. Οι επαγγελματίες του κλάδου προετοιμάζονται πυρετωδώς, ελπίζοντας ότι η ανάγκη του κόσμου για διασκέδαση θα υπερνικήσει τους περιορισμούς του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Είτε με γεμάτο τραπέζι είτε με πιο μετρημένες επιλογές, η Τσικνοπέμπτη παραμένει η ημέρα που μας ενώνει γύρω από τη φωτιά. Η Χαλκιδική είναι έτοιμη να προσφέρει και φέτος αυτό που ξέρει καλύτερα: φιλοξενία, παράδοση και αυθεντικό κέφι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *