«Μιχάλης Χουρδάκης: Απαιτείται άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων για τις «αισχροκερδείς και προκλητικές» αυξήσεις τελών στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης»
Ο Δρ. Μιχάλης Χουρδάκης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας προς υποστήριξη των επαγγελματιών, των πολιτών και καταναλωτών της Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους για τη μη εφαρμογή των υπέρογκων αυξήσεων τελών που προωθεί η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Κ.Α.Θ. Α.Ε.).
Ο Βουλευτής ενημερώνει πως η Κ.Α.Θ. Α.Ε. προτίθεται να προβεί σε τρεις απαράδεκτες, δυσανάλογες και υπερβολικές αυξήσεις:
- Αύξηση κατά 106% (από 80€ σε 165€) στη μηνιαία επιβάρυνση κοινοχρήστων δαπανών από 01.01.2026.
- Επιβολή επιπλέον αναδρομικού τέλους 400€ ανά κατάστημα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2025.
- Κατάργηση της απαλλαγής χρέωσης των πρώτων 30 τ.μ. αποθηκευτικού χώρου, με χρέωση 5€/τ.μ. από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό.
Όπως τόνισε ο κ. Χουρδάκης «Η Κ.Α.Θ. Α.Ε. λειτουργεί ήδη με κέρδος 50%, ποσοστό υπερβολικό για μια επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας. Με τις προτεινόμενες αυξήσεις, το κέρδος θα εκτοξευθεί στο 80%, ποσοστό τουλάχιστον προκλητικό και αισχροκερδές».
Οι εν λόγω αυξήσεις αυτές θα μετακυλιστούν αναπόφευκτα στον τελικό καταναλωτή, πλήττοντας τους πολίτες σε μία εποχή που η ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα βασικά διατροφικά προϊόντα.
Παράλληλα, θέτει μείζον θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Ρέντη) δεν έχουν ανακοινωθεί αντίστοιχες αυξήσεις, με αποτέλεσμα η αγορά της Θεσσαλονίκης να καθίσταται ακριβότερη για τους παραγωγούς, δημιουργώντας συνθήκες άνισης μεταχείρισης για τους εμπόρους της πόλης και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο Δρ Μιχάλης Χουρδάκης ζητάει απαντήσεις στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
- Είναι σε γνώση των Υπουργείων και έχουν εγκριθεί οι αυξήσεις της Κ.Α.Θ. Α.Ε.;
- Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν αυτές τις αυξήσεις και τελούν σε αναλογία με τις παροχές προς τους εμπόρους και τους καταναλωτές;
- Προτίθενται να επέμβουν ΑΜΕΣΑ, ώστε να μην εφαρμοστούν αυτές οι υπέρογκες αυξήσεις;
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και, κυρίως, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.





