«Η πράσινη ελιά σε σταυροδρόμι: Ελπίδες, αδικίες και η μάχη για το νερό»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, μιλά για τις μειωμένες ποσότητες, τις τιμές, τα εργατικά χέρια και την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία.
Γραφει η Αναστασία Δεκάκη
Η φετινή συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής έχει ξεκινήσει δυναμικά, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε «οργασμό» εργασιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, κ. Χρήστος Τσιπέλης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Χαλκιδική του Ράδιο Σταρ με τις δημοσιογράφους Αναστασία Δεκακή και Κορίνα Ζολά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη, οι ποσότητες της φετινής παραγωγής είναι μειωμένες πανελλαδικά, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την οικονομία των αγροτών. Παράλληλα, οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας έντονη δυσαρέσκεια στους παραγωγούς. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει άνοδος τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε σε μία δίκαιη διόρθωση των τιμών», σημείωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για καλύτερες εξελίξεις.
Οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή
Η φετινή χρονιά επηρεάστηκε σημαντικά από τη λειψυδρία, καθώς η ελιά Χαλκιδικής είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό. «Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της μειωμένης βροχόπτωσης», τόνισε ο κ. Τσιπέλης, επισημαίνοντας την ανάγκη για έργα υποδομής όπως φράγματα στους ποταμούς Χαβρία και Ολύνθιο.
Όσο για την πιθανότητα αλλαγής καλλιέργειας λόγω των κλιματικών αλλαγών, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι έσχατο σενάριο, καθώς η πράσινη ελιά Χαλκιδικής έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές χάρη στο μοναδικό της μέγεθος και ποιότητα.
Το ζήτημα των εργατικών χεριών
Ένα άλλο χρόνιο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Τσιπέλης, φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη: «Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί εργάτες, κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Αυτό οφείλεται στο ότι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Πέλλα και η Ημαθία, μειώθηκε η παραγωγή φρούτων λόγω παγετού, οπότε οι εργάτες κατευθύνθηκαν προς τη συγκομιδή της ελιάς».
Οι αμοιβές, ωστόσο, έχουν αυξηθεί, φτάνοντας μέχρι και τα 5 ευρώ το τελάρο σε δύσβατες περιοχές, γεγονός που επιβαρύνει το συνολικό κόστος παραγωγής.
Η τιμή της ελιάς και η «αδικία» των εμπόρων
Όπως τόνισε ο κ. Τσιπέλης, η φετινή τιμή για την παραγωγή δεν καλύπτει τα έξοδα των αγροτών. «Η ελιά θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2 ευρώ για να μπορέσει να επιβιώσει ο παραγωγός», δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τιμή θα αυξηθεί από το 1,70 ευρώ που είναι σήμερα.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έκανε λόγο για «τεράστια αδικία» από πλευράς εμπόρων, οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές προς όφελός τους, εις βάρος των παραγωγών.
Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας
Κλείνοντας, ο κ. Τσιπέλης υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης των αγροτών:
«Ο αγρότης αφήνει τα λεφτά του στον τόπο του. Δεν είναι όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία που τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό. Εμείς κρατάμε ζωντανή την τοπική οικονομία».
Η φετινή σεζόν για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής θα είναι δύσκολη, ωστόσο οι παραγωγοί παραμένουν αισιόδοξοι. Το στοίχημα είναι διπλό: να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτών και να συνεχίσει η πράσινη ελιά να ξεχωρίζει στις διεθνείς αγορές ως προϊόν-πρεσβευτής της Χαλκιδικής.




