8 Νοεμβρίου, 2025
Πολιτική & Οικονομία

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Πέτρου Παππά

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Θέμα: «Έλλειψη καθολικά προσβάσιμης φαρμακευτικής πληροφόρησης για άτομα με αναπηρία και ανάγκη αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων τύπου QR κωδικών που παραπέμπουν σε προσβάσιμο περιεχόμενο»

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πέτρος Παππάς, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, αναδεικνύοντας το σημαντικό κενό που υπάρχει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την καθολικά προσβάσιμη φαρμακευτική πληροφόρηση για τα άτομα με αναπηρία.

Παρά το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, η φαρμακευτική ενημέρωση περιορίζεται σήμερα σε βασικά στοιχεία στη συσκευασία, χωρίς να εξασφαλίζεται προσβασιμότητα σε εναλλακτικές μορφές, όπως η νοηματική γλώσσα, η φωνητική εκφώνηση ή η απλουστευμένη γραπτή απόδοση. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται ήδη σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία – όπως οι QR κώδικες που παραπέμπουν σε πολυτροπικό και καθολικά προσβάσιμο περιεχόμενο – όμως στην Ελλάδα η πρακτική αυτή παραμένει ανενεργή.

Το κενό αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Παππάς, συνιστά παραβίαση:

  • των υποχρεώσεων της χώρας βάσει του άρθρου 25 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ν. 4074/2012),
  • της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ 2024–2030,
  • και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την Οδηγία (ΕΕ) 2019/882, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2025.

Με την επίκαιρη ερώτησή του, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητά από τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει:

  1. Αν το Υπουργείο προτίθεται να θεσπίσει την υποχρεωτική χρήση QR κωδικών στις συσκευασίες φαρμάκων, ώστε να εξασφαλιστεί καθολικά προσβάσιμη πληροφόρηση για άτομα με οπτική, ακουστική ή γνωστική αναπηρία.
  2. Αν προγραμματίζεται διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ και τις οργανώσεις ΑμεΑ για τη δημιουργία Εθνικού Οδηγού Προσβάσιμης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης.

Ο Πέτρος Παππάς τόνισε ότι «η ισότιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα στην υγεία και την αυτονομία των ατόμων με αναπηρία. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει σύγχρονες, ασφαλείς και καθολικά προσβάσιμες λύσεις, με εργαλεία που η τεχνολογία προσφέρει ήδη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *