Συνεργασία-κλειδί για την αγορά
ΕΣΕΕ και ΑΑΔΕ ενώνουν δυνάμεις για τελωνεία και τουριστικές επιχειρήσεις
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Σταύρος Καφούνης, συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες επιχειρήσεις. Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, κ. Δώρος Καπράλος, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων, στη διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών και στην προώθηση της πρότασης της ΕΣΕΕ για τη θεσμοθέτηση της εμπορικής τουριστικής επιχείρησης.
Δύο φορείς, κοινοί στόχοι
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν:
- Τουριστικές Επιχειρήσεις: Εξετάστηκε η δυνατότητα άντλησης στοιχείων από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τη φορολογική κατηγοριοποίηση των εμπορικών τουριστικών επιχειρήσεων.
- Λειτουργία Τελωνείων: Ο κ. Καφούνης τόνισε τη σημασία της ομαλής ροής στον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων, ώστε να αποφεύγονται επιπλέον επιβαρύνσεις και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ προχωρά στην ψηφιοποίηση και κεντρικοποίηση των λειτουργιών της, με τη σύσταση Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων και την ενοποίηση των Τελωνείων Πειραιά, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του ελέγχου.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία. Ο κ. Καφούνης δήλωσε πως ο ρόλος της ΕΣΕΕ είναι να επισημαίνει προβλήματα και να προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις. Ο κ. Πιτσιλής επιβεβαίωσε την κοινή δέσμευση για στενή συνεργασία, με στόχο την ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και την απλοποίηση των διαδικασιών, ενισχύοντας έτσι το ελληνικό επιχειρείν.





