Ψηφιακό Πελατολόγιο: Κόντρα στη Βουλή για την Εφαρμογή και τις Επιπτώσεις στις Μικρές Επιχειρήσεις

Έντονη συζήτηση προκλήθηκε στη Βουλή αναφορικά με την εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου βάσει της απόφασης 1057/10-4-25 της Α.Α.Δ.Ε., η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025. Ο βουλευτής Σερρών, Κωνσταντίνος Μπούμπας, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Ελληνικής Λύσης», κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρές, λόγω της νέας αυτής ψηφιακής μετάβασης.
Οι Ανησυχίες του Κωνσταντίνου Μπούμπα: Γραφειοκρατία, Κόστος και Αθέμιτος Ανταγωνισμός
Ο κ. Μπούμπας ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αφομοιώσει πλήρως τις προηγούμενες ψηφιακές μεταβάσεις και καλούνται τώρα να προσαρμοστούν σε μια νέα εφαρμογή, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι «ασύνδετη με τις προηγούμενες». Αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή, προσθέτει επιπλέον διοικητικό βάρος και απαιτεί την προμήθεια ή αναβάθμιση εξοπλισμού/λογισμικού, συνεπάγοντας πρόσθετο κόστος.
Ο κ. Μπούμπας εστίασε στις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων κλάδων, όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα οποία, όπως είπε, δυσκολεύονται να εναρμονιστούν. Επικαλέστηκε μάλιστα τις γνωμοδοτήσεις της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), οι οποίοι ζητούν χρονική παράταση για την προσαρμογή.
Ο βουλευτής ανέλυσε τις ανησυχίες του σε τρία βασικά σημεία:
- Γραφειοκρατικά προβλήματα και κόστος: Υποστήριξε ότι η νέα εφαρμογή δημιουργεί «γραφειοκρατικά εμπόδια» και απαιτεί «διοικητική μέριμνα» και «τεχνική υποστήριξη», αυξάνοντας το κόστος για τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Τόνισε την ανισότητα σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν πλήρη διοικητική κάλυψη.
- Μη διασύνδεση με υπάρχουσες πλατφόρμες: Ο κ. Μπούμπας επεσήμανε ότι η εφαρμογή δεν μπορεί να συνδεθεί με τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες, δημιουργώντας «ασυμμετρία» και δυσκολίες στην άρρηκτη διασύνδεση των συστημάτων.
- Φορολογική αδικία: Αναφέρθηκε στον «προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος», υποστηρίζοντας ότι και αυτό το μέτρο αδικεί τους επαγγελματίες.
Ο κ. Μπούμπας ζήτησε μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής, οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη του κόστους λογισμικού, και εξαιρέσεις για συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος λαδιών ή η έκδοση κάρτας καυσαερίων, οι οποίες, όπως είπε, θα γίνουν χρονοβόρες και θα οδηγήσουν τους πολίτες σε πρατήρια καυσίμων ή ΚΤΕΟ.
Η Απάντηση του Υφυπουργού Γεώργιου Κώτσηρα: Απρόσκοπτη Λειτουργία και Στόχος η Φοροδιαφυγή
Την απάντηση στον βουλευτή έδωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος αμφισβήτησε την ύπαρξη προβλήματος επικοινωνίας της ψηφιακής πλατφόρμας ΤΑΧΙδ με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης, επικαλούμενος ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει μια απλή και φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή για το ψηφιακό πελατολόγιο, η οποία «ικανοποιεί προφανώς και τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων με μια υλοποιημένη διαλειτουργικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι η εφαρμογή και το υποστηρικτικό υλικό βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι η τήρηση του ψηφιακού πελατολογίου ήταν προαιρετική έως τις 30 Ιουνίου 2025, ενώ από την 1η Ιουλίου 2025 καθίσταται υποχρεωτική. Επεσήμανε επίσης ότι έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες και χρονικά περιθώρια για τη μέγιστη δυνατή προσαρμογή.
Ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί έναν «κρίκο σε μία αλυσίδα προσπαθειών» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε «ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εφαρμογή του συστήματος και ότι είναι πάντα στη διάθεση των φορέων για να συζητήσουν τυχόν τεχνικά ζητήματα προσαρμογής.
Εν κατακλείδι, ο Υφυπουργός υπερασπίστηκε τη συνέχιση της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, τονίζοντας ότι ωφελεί τόσο την ελληνική πολιτεία και οικονομία, όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για ακρόαση και επίλυση τυχόν προβλημάτων τεχνικής φύσεως που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία.