Top News Ελλάδα Πολιτική & Οικονομία

Πολιτικές Αναταράξεις και Θεσμικές Προκλήσεις: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «αποκωδικοποιεί» την πολιτική ατζέντα

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδημήτριου

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, παραχωρώντας μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» του ΣΚΑΪ. Ο κ. Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάσει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, από την απόφαση του Εκλογοδικείου για τους «Σπαρτιάτες» και τις θεσμικές επιπτώσεις της, μέχρι την πρόταση προανακριτικής για τα Τέμπη, τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τις εξελίξεις στον αθλητισμό. Παράλληλα, δεν απέφυγε να αναφερθεί στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και στις φήμες για τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, σκιαγραφώντας το πολιτικό τοπίο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.


Η Απόφαση του Εκλογοδικείου και οι Επιπτώσεις της: Μια Βουλή 297 Βουλευτών

Η συζήτηση ξεκίνησε με την πλέον επίκαιρη απόφαση του Εκλογοδικείου σχετικά με το κόμμα των «Σπαρτιατών». Ο κ. Μαρινάκης, με επιφύλαξη εν αναμονή της πλήρους ανάγνωσης της απόφασης, τόνισε ότι αυτή αφορά τις ενστάσεις κατά τριών βουλευτών του κόμματος. Η επιλεκτικότητα της απόφασης, όπως εξήγησε, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ενστάσεις είχαν υποβληθεί μόνο για αυτούς τους τρεις. Σε περίπτωση ενστάσεων για περισσότερους βουλευτές, η απόφαση θα αφορούσε και τις υπόλοιπες έδρες.

Η άμεση και σημαντικότερη συνέπεια αυτής της απόφασης είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών της Βουλής σε 297, καθώς οι έδρες δεν θα αναπληρωθούν από επιλαχόντες. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είναι ότι οι επιλαχόντες ανήκουν στο ίδιο κόμμα, η λειτουργία του οποίου έχει αμφισβητηθεί συνολικά από την απόφαση. Αυτό συνεπάγεται την παύση της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών».

Σημαντικό είναι και το ζήτημα της πλειοψηφίας. Όπως επισήμανε ο κ. Μαρινάκης, όπου ο νόμος προβλέπει πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών (και όχι επί των παρόντων), το όριο πλέον μετατοπίζεται από το 151 στο 149. Αυτό επηρεάζει καίριες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα την προανακριτική.

Ο κ. Μαρινάκης απέφυγε τον σχολιασμό της δικαστικής απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού από κόμματα και πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει τον ρόλο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, «έδωσε τα όπλα» και τα νομικά εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να λάβει μια τέτοια απόφαση. «Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα και η δική μας Κυβέρνηση δια της εκπροσώπησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ήταν αυτή που με μια σειρά από τροπολογίες έδωσε τα «όπλα», τα νομικά εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να λάβει μια τέτοια απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πρόβλεψη για τον «εν τοις πράγμασι» αρχηγό ενός κόμματος. Αυτό, κατά τον ίδιο, αποτελεί και ηχηρή απάντηση σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για «κλείσιμο του ματιού» στην ακροδεξιά. Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι το μεμπτό δεν είναι η ιδεολογία, όσο απεχθής κι αν είναι, αλλά η εγκληματική δραστηριότητα του πραγματικού αρχηγού.


Η Αρχή της Δεδηλωμένης και οι Δημοσκοπήσεις

Σε ό,τι αφορά την αρχή της δεδηλωμένης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός. Η κυβέρνηση διαθέτει «μια δεδηλωμένη εμπιστοσύνη βουλευτών πολύ παραπάνω από το 151 και θα συνεχίσει να την έχει». Επεσήμανε μάλιστα ότι η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιο συμπαγής σε κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, κάτι που αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις, παρά τη φθορά που είναι φυσιολογική. Ο πήχης για την κυβέρνηση, όπως δήλωσε, δεν είναι το 149 ή το 151, αλλά το σύνολο των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.


Η Πρόταση Προανακριτικής για τα Τέμπη: «Όχι στη Συγκάλυψη, Ναι στον Φυσικό Δικαστή»

Ένα από τα πλέον ευαίσθητα και πολυσυζητημένα θέματα ήταν η πρόταση για προανακριτική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την άποψη ότι η αντιπολίτευση επιχείρησε να «κολλήσει μια πολύ βαριά ρετσινιά» στην κυβέρνηση, αυτή της συγκάλυψης, μέσα από επιμέρους αφηγήματα περί λαθρεμπορίου και παράνομων φορτίων. Αντίθετα, η κυβέρνηση από την αρχή τόνισε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα προς διερεύνηση και ευθύνες, παράλληλα με τα ανθρώπινα λάθη, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συγκάλυψη.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι η υπόθεση πρέπει να κριθεί από τον φυσικό δικαστή, δηλαδή από το Δικαστικό Συμβούλιο, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή είναι τρεις, όπως ανέλυσε:

  1. Υποχρεωτική κατάθεση μαρτύρων: Το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να καλέσει οποιονδήποτε μάρτυρα, ο οποίος υποχρεούται να καταθέσει, χωρίς να είναι αποτέλεσμα κομματικών συσχετισμών.
  2. Διεύρυνση κατηγορητηρίου: Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει ρόλο ανακριτή και μπορεί να διευρύνει το κατηγορητήριο.
  3. Διεύρυνση προσώπων: Μπορεί να διευρύνει τις έρευνες και σε άλλα πρόσωπα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν στο σύνολό τους υπέρ της διαδικασίας που θα οδηγήσει την υπόθεση στον φυσικό δικαστή, καθώς «δεν πρόκειται να δεχτούν να κλείσει αυτή η υπόθεση, λόγω του ότι έχουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία».


Η «Συνύπαρξη» Ακροδεξιάς και Αριστεράς: Μια Καταστροφική Πορεία για την Πολιτική Ζωή

Σχετικά με την πρόταση προανακριτικής που ψηφίστηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρινάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη «συνύπαρξη της ακροδεξιάς και της αριστεράς», την οποία χαρακτήρισε γνώριμο φαινόμενο. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθεται με τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά με τους βουλευτές που υπέγραψαν την πρόταση.

Χαρακτήρισε την πρόταση ως τον «απόλυτο κατήφορο της πολιτικής ζωής του τόπου», καθώς έφτασαν στο σημείο να «τσουβαλιάσουν» πρόσωπα και να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία για ένα τραγικό δυστύχημα. Κατήγγειλε τις αντιφάσεις στο κατηγορητήριο, αναφέροντας ως παράδειγμα την «απουσία» του κ. Τσίπρα από τις ευθύνες και την απόφαση για το «μπάζωμα» να ληφθεί όταν ο κ. Τριαντόπουλος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απουσίαζε.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «κορύφωση μιας χυδαίας προσπάθειας εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου», επισημαίνοντας ότι το ολίσθημα αυτό ξεκίνησε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος και στο ΠΑΣΟΚ για τη ρητορική του περί «παράνομων φορτίων» και «συγκαλύψεων».


Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Αυστηρότερες Ποινές και Προσωποποίηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερες ποινές στις πέντε βασικές αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων: χρήση κινητού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση κράνους/ζώνης, υπερβολική ταχύτητα και στάθμευση σε ράμπα ΑΜΕΑ. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ποινές θα είναι πολύ αυστηρές, με αφαίρεση διπλώματος για πολλά χρόνια, ακόμα και μόνιμα, και ποινικές επιπτώσεις που προβλέπουν φυλάκιση χωρίς αναστολή.


Εξελίξεις στον Αθλητισμό: Αυτοματοποιημένες Ποινές και Προσωποποίηση Ευθυνών

Στον χώρο του αθλητισμού, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν μετά τα τραγικά γεγονότα με τη δολοφονία του αστυνομικού και φιλάθλου, όπως η ταυτοποίηση εισόδου, οι κάμερες και οι αυτοματοποιημένες ποινές. Αυτή η λογική, όπως είπε, μειώνει τον ανθρώπινο παράγοντα και την υποκειμενική κρίση.

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο μπάσκετ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει ή να μην επιβάλει ποινές, ούτε να κρίνει διαιτησίες. Η παρέμβαση έγινε για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και η ασφάλεια των φιλάθλων.

Στόχος είναι η επέκταση της λογικής των αυτοματοποιημένων ποινών και στο πειθαρχικό πλαίσιο των παραγόντων (διοικητικών, προπονητών, αθλητών), όχι για φάσεις αγώνων, αλλά για πειθαρχικές συμπεριφορές όπως χειρονομίες και εξυβρίσεις. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, κ. Γ. Βρούτσης, επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τροποποίηση του νόμου προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Μαρινάκης τάχθηκε υπέρ της προσωποποίησης των ποινών, ώστε να μην «την πληρώνουν» οι υπόλοιποι αθλητές, παράγοντες και ο κόσμος.

Σχετικά με την μη εφαρμογή του αυτοφώρου σε πρόσφατα επεισόδια, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι η μήνυση κατατέθηκε εκ των υστέρων και η αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον μηνυόμενο. Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν πολίτες δύο και τριών κατηγοριών» και ότι ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους, πρέπει να ισχύει και για τους παράγοντες, τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό επίπεδο.


Η Επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και οι Φήμες για Νέο Κόμμα Αντώνη Σαμαρά

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να επιστρέψει και να κάνει κόμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «έχουμε ξεχάσει ό,τι έχει συμβεί». Επέκρινε τον πρώην πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του περί «βαλκανοποίησης της ελληνικής οικονομίας», υπενθυμίζοντας το κλείσιμο των τραπεζών επί των ημερών του και τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέφυγε χειρότερα σενάρια χάρη στις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στην κριτική του κ. Τσίπρα για το brain drain, δηλαδή τη φυγή και την επιστροφή των Ελλήνων στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, έχει τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 17 ετών και έχει επιτρέψει την επιστροφή 420.000 Ελλήνων. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ως «απόλυτη υποκρισία», ειδικά όταν προέρχονται από έναν πρωθυπουργό που κυβέρνησε με «δύο υπουργούς αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη».

Όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τις φήμες για ίδρυση νέου κόμματος, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο και το έργο του. Ωστόσο, τόνισε ότι η πολιτική είναι θέμα πολιτικών και ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή του προγράμματός της. Αναφέρθηκε στην ισχυρή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, την ενίσχυση της άμυνας και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της παραβατικότητας, τονίζοντας την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. «Όσο η πολιτική μας αποδίδει, τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα», κατέληξε.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το Δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία»

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» περί «πραξικοπήματος» σε ραδιοφωνικό σταθμό, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «πολύ άδικο». Διευκρίνισε ότι η μεταβίβαση ή ενοικίαση άδειας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού επικυρώνεται μόνο από το ΕΣΡ και όχι από την κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση, μέσω ενός νομοσχεδίου που αφορά τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και τα ραδιόφωνα, έρχεται να βάλει τάξη σε ένα «αχαρτογράφητο για πολλές δεκαετίες τοπίο». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το πρώτο από τέσσερα, αφορά και τις άδειες ραδιοφωνικών σταθμών για κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. Επεσήμανε ότι η απάντηση στο «γιατί τώρα» είναι διπλή: πρώτον, λόγω των χαμένων ετών που τα ραδιόφωνα και τα περιφερειακά κανάλια λειτουργούσαν σε καθεστώς προσωρινότητας, και δεύτερον, λόγω της ανάγκης να καλυφθεί ένα νομικό κενό που εντόπισε το ΕΣΡ.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον νόμο για το πότε δικαιούται κάποιος άδεια, αλλά προβλέπει τη συνέχεια της υφιστάμενης διαδικασίας. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους, χωρίς τη λογική της πλειοδοσίας χρημάτων, να αποκτήσουν νόμιμη άδεια, εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές, όπως συμβαίνει με τα sites και τις εφημερίδες.


Η συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη ανέδειξε την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα σύνθετο πλέγμα προκλήσεων, από τις θεσμικές ανατροπές και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μέχρι την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την οργάνωση του αθλητικού και του μιντιακού τοπίου. Οι τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σκιαγραφούν μια κυβέρνηση που επιδιώκει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με αποφασιστικότητα, παρά τις πολιτικές τριβές και τις προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *