Παύλος Μαρινάκης: Μεταρρυθμίσεις, Μεσαία Τάξη και η Σκληρή Καθημερινότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Σε μια εκτενή συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή «Αφού Μιλάω» με τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Αθηναΐδα Νέγκα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έθεσε στο επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, την στήριξη της μεσαίας τάξης, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της θέσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι «το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πανηγυρίζεις».
Πέντε Πυλώνες Μεταρρυθμίσεων: Από τη Φοροδιαφυγή στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς άξονες μεταρρυθμίσεων:
- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μείωση φορολογικών συντελεστών: Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε την ιστορική πρόκληση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως «λεφτά δε φυτρώνουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει εισπράξει δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον όχι από αύξηση φόρων, αλλά από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον προήλθε από τη μείωση της ανεργίας. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι 500.000 άνεργοι έχουν πλέον βρει δουλειά, οδηγώντας την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Αναφέρθηκε επίσης στις 12 παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου, και στην υποχρέωση χρήσης POS και IRIS.
- Ψηφιακό κράτος: Χαρακτήρισε το ψηφιακό κράτος ως μια «τεράστια επιτυχία», τονίζοντας ότι αποτελούσε ανέκδοτο στο παρελθόν.
- Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια: Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε τη ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση των καταλήψεων και της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. «Μέχρι το 2019 ό,τι και να γινόταν σε ένα Πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να μπει η αστυνομία μέσα. Πλέον, γίνονται δεκάδες εκκενώσεις καταλήψεων, συλλαμβάνονται οι παραβάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε πως έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 60 εκκενώσεις καταλήψεων και αναφέρθηκε στην επερχόμενη ενίσχυση των κυρώσεων, όπως έχει ανακοινώσει η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
- Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Εξέφρασε τη βαθιά του ντροπή για την απώλεια ευκαιριών στην Ελλάδα όσον αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο. Τόνισε ότι η ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων είναι θετική, καθώς δεν θα πρέπει η Ελλάδα να είναι «η εξαίρεση μαζί με την Κούβα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 13 αιτήσεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και πως το σύστημα παραμένει ανοιχτό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων και τη σύμπραξη τους με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, όπως το Yale και το Columbia, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «πολύ σημαντικό».
- Μείωση φόρων: Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός έχει μειώσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος Πρωθυπουργός. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% (και 50% για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους), καθώς και στη μείωση του φόρου εισοδήματος και της προκαταβολής φόρου.
Στήριξη της Μεσαίας Τάξης και Προοπτικές στη ΔΕΘ
Αναφορικά με τη μεσαία τάξη, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την προσωπική του σύνδεση με αυτήν, δηλώνοντας πως είναι «στη μεσαία τάξη και πάρα πολύ περήφανος». Δεσμεύτηκε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσει να μειώνει φόρους για να στηρίξει τη μεσαία τάξη. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεσαία τάξη μπορεί να περιμένει περαιτέρω μειώσεις φόρων, με έμφαση στους νέους, καθώς και στις οικογένειες με ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά.
Ο κ. Μαρινάκης έφερε ως παράδειγμα τη στήριξη των μητέρων, αναφέροντας ότι μια ελεύθερη επαγγελματίας ή αγρότισσα μητέρα, που μέχρι το 2020 λάμβανε μόνο 850 ευρώ με τη γέννηση, πλέον λαμβάνει για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό συν 2.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι άδειες μητρότητας, φτάνοντας περίπου τα 10.000 ευρώ. Αναγνώρισε ότι «δεν έχουμε γίνει Σουηδία ούτε Λουξεμβούργο», αλλά τόνισε τη σημαντική βελτίωση από το «μηδέν».
Η Καθημερινότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εξηγώντας ότι βασική του αρμοδιότητα είναι να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Για να το επιτύχει αυτό, απαιτείται συνεχής ενημέρωση για την επικαιρότητα, τόσο μέσω των συνεργατών του όσο και μέσω καθημερινών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και της παρακολούθησης των εφημερίδων, των ιστοσελίδων και των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Η θέση απαιτεί πλήρη κατανόηση του τι «παίζει» στην κοινή γνώμη και την αντιπολίτευση, ώστε να υπάρχει άμεση και τεκμηριωμένη απάντηση σε κάθε ερώτηση.
ΑπάντησηΑπάντηση σε όλουςΠροώθηση
|