Top News Ελλάδα Πολιτική & Οικονομία

Εβδομάδα Κυβερνητικών Παρεμβάσεων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Αναλύει τις Εξελίξεις

Επιμέλεια: Κορίνα Ζολλά

Ένα ακόμη «γεμάτο» επταήμερο ολοκληρώθηκε για την κυβέρνηση, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλύει τις σημαντικές παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα. Από την προστασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά έως την ενίσχυση της νομιμότητας σε αθλητικούς χώρους και Πανεπιστήμια, αλλά και σημαντικές εξελίξεις σε έργα υποδομών, στέγασης και αξιολόγησης του Δημοσίου, ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε το κυβερνητικό έργο της εβδομάδας.


Διπλωματικό Μέτωπο: Η Μονή Σινά στο Επίκεντρο των Προτεραιοτήτων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ανασκόπηση με ένα θέμα «ιδιαίτερης σημασίας»: την υπόθεση της Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, μετά την απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και ταυτόσημη με αυτήν της ιστορικής Μονής, να γίνει δηλαδή σεβαστή η μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status quo λειτουργίας αυτού του εμβληματικού ελληνορθόδοξου τοπόσημου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ρητής διαβεβαίωσης της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη συνέχιση λειτουργίας της Μονής με το υφιστάμενο καθεστώς, μετά και την τοποθέτηση του Προέδρου Σίσι, γεγονός που «δείχνει τη βούληση του Καΐρου να αντιμετωπιστεί η υπόθεση με θετικό τρόπο». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε, όπως ανέφερε, και η προ ημερών συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, όπου συμφωνήθηκε «να εργαστούν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, της νομικής της μορφής και προσωπικότητας». «Στόχος μας είναι να επιλυθεί με δίκαιο και οριστικό τρόπο το θέμα και να συνεχιστεί η στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών», συμπλήρωσε.


Επανάκαμψη της Νομιμότητας: Από τους Αθλητικούς Χώρους στα Πανεπιστήμια

Ο Πρωθυπουργός έστρεψε στη συνέχεια την προσοχή του σε ζητήματα νομιμότητας, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Υπενθύμισε το αυστηρότερο πλαίσιο που θεσπίστηκε πριν από 15 μήνες, το οποίο περιλαμβάνει «υποχρεωτική λειτουργία καμερών, ψηφιακό έλεγχο εισόδου ταυτοποίησης των φιλάθλων στα γήπεδα, περιορισμό των αθλητικών σωματείων σε ένα ανά ομάδα και αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις για κάθε παραβατική συμπεριφορά». Αυτά τα μέτρα, όπως επισήμανε, «έφεραν αποτέλεσμα».

«Όσα πετύχαμε συλλογικά τον τελευταίο χρόνο δεν θα επιτρέψουμε να πάνε στράφι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών διοργανώσεων. Για εμάς είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου σε κάθε περίπτωση παράβασης εντός και εκτός γηπέδου». Κάλεσε επίσης σε ανάλογη συμπεριφορά τους ιδιοκτήτες και τις διοικήσεις των ομάδων, καθώς και όλους τους παράγοντες του μπάσκετ και τους φιλάθλους, ώστε «να κερδίσει ο καλύτερος, αφήνοντας έξω από τα γήπεδα και οριστικά πίσω μας τον κακό μας εαυτό».

Με το ίδιο πνεύμα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Πανεπιστήμια, δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Πεδίο βίας και ανομίας δεν μπορούν να γίνονται επίσης και τα Πανεπιστήμιά μας. Ο νόμος πρέπει να ισχύει και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να νιώθουν όλοι -φοιτητές και καθηγητές- ασφαλείς στις σχολές τους». Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 2019 αποκαταστάθηκε το «αληθινό ακαδημαϊκό άσυλο» και απέρριψε την αντίληψη ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει», τονίζοντας την εκκένωση 48 καταλήψεων χώρων και τις συλλήψεις τουλάχιστον 500 ατόμων που είχαν μετατρέψει τα ιδρύματα «είτε σε γιάφκες κουκουλοφόρων είτε σε άσυλο αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση του ήδη τολμηρού νομοθετικού πλαισίου με επιπλέον 11 παρεμβάσεις που «πιστεύουμε ότι θα θωρακίσουν αποτελεσματικότερα τα ΑΕΙ έναντι της βίας». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ένας φοιτητής που διώκεται ποινικά, θα χάνει αυτοδίκαια τη φοιτητική του ιδιότητα έως και για 24 μήνες, εντός 10 ημερών χωρίς καθυστερήσεις και περιττή διοικητική γραφειοκρατία». Επίσης, «Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα εποπτεύει πανελλαδικά αδικήματα πανεπιστημιακής βίας» και «θα ενισχυθεί ο έλεγχος πρόσβασης στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις». Για τους Πρυτάνεις και τις διοικήσεις που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προβλέπονται κυρώσεις «έως και έκπτωση από τον ρόλο τους». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική υποδοχή των μέτρων από τους Πρυτάνεις, τονίζοντας ότι «κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να φανεί αποτελεσματικός αν δεν ξεκινάει και από την εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας πρόληψης και μηδενικής ανοχής από όλους».


Κοινωνικές Παρεμβάσεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε με τις κοινωνικές παρεμβάσεις, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». «Το είπαμε, το κάνουμε», σημείωσε, εξηγώντας ότι «με το τέλος της σχολικής χρονιάς, άρα πρακτικά σε λίγες μέρες, πιάνουν δουλειά τα συνεργεία σε 426 σχολεία σε 245 δήμους της χώρας». Πρόκειται για «την πρώτη φορά που γίνονται τέτοιας έκτασης ανακαινίσεις και βελτιώσεις στις υποδομές δημοσίων σχολείων», ένα έργο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ «κάθε χρόνο θα προστίθενται από εθνικούς πόρους επιπλέον 50 εκατ. ευρώ».

Στον τομέα της στέγασης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη νέα πλατφόρμα stegasi.gov.gr, όπου «με ένα «κλικ» μπορεί πλέον κάθε πολίτης να δει συγκεντρωμένα όλα τα προγράμματα που αφορούν την απόκτηση, ανακαίνιση, επισκευή ή αναβάθμιση κατοικίας και να εντοπίσει ποιες επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις ή διευκολύνσεις αντιστοιχούν στο προφίλ του, είτε είναι ιδιοκτήτης είτε ενοικιαστής». Η πλατφόρμα, με 43 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ, «υπολογίζει το ποσό που μπορεί να εξοικονομήσει κάθε ενδιαφερόμενος» και επιτρέπει την άμεση υποβολή αίτησης συμμετοχής.

 


Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Για Ένα Κράτος που Λειτουργεί για τον Πολίτη

Ο Πρωθυπουργός μίλησε εκτενώς για την «αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών, φορέων και υπαλλήλων», μια «από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στη χώρα μας». Τόνισε ότι «σκόπιμα ή μη, συκοφαντείται σαν τιμωρία, ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαλείο βελτίωσης». Για πρώτη φορά, «ζητήθηκε από τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr για συγκεκριμένες δομές». Μέσα σε δύο εβδομάδες, «συμμετείχαν 65.000 πολίτες, γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, στη μεγαλύτερη δημοσκόπηση αυτού του είδους που έγινε ποτέ». «Τώρα είναι δική μας ευθύνη να μετατρέψουμε τα αποτελέσματα αυτά σε δράσεις που θα αναβαθμίσουν τις κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη αξιολόγηση σε έξι μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης στην εσωτερική αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου για το 2024, όπου «συμμετείχαν 172.474 υπάλληλοι, ο μεγαλύτερος αριθμός διαχρονικά». Ενώ παλαιότερα «9 στους 10 υπαλλήλους και προϊσταμένους κρίνονταν υψηλής απόδοσης», τώρα «ως υπάλληλοι υψηλής απόδοσης αξιολογήθηκαν μόλις 15.615, δηλαδή λιγότερο από 1 στους 10, ενώ κάτω από τους μισούς -4 στους 10- προϊστάμενοι κρίθηκαν άριστοι και πολύ επαρκείς». Κατατέθηκαν μάλιστα μπόνους 29,1 εκατ. ευρώ σε όσους έπιασαν τους στόχους. «Για να αλλάξει πραγματικά το Δημόσιο, χρειάζεται μέτρηση, αξιολόγηση και συνέπεια. Μόνο έτσι θα σταματήσει να λειτουργεί για τον εαυτό του και θα αρχίσει να λειτουργεί για τους πολίτες και την κοινωνία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.


Οικονομία και Επενδύσεις: Βλέμμα στο Μέλλον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ανασκόπηση με τα «καλά νέα από τις Βρυξέλλες». Η εξαμηνιαία έκθεση της Κομισιόν «αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη διπλάσια της Ευρωζώνης με δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της, το οποίο αποκλιμακώνεται ραγδαία». Ιδιαίτερης σημασίας είναι, όπως ανέφερε, «η έγκριση που πήραμε για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 500 εκατ. ευρώ για το 2026, τα οποία θα διατεθούν σε αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς». Επίσης, «η Επιτροπή έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα να ληφθεί το 2024 ως έτος βάσης για τον υπολογισμό των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντί για το 2021 που θα ισχύσει για όλα τα άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «συνεχίζουμε να επενδύουμε στο μέλλον. Και αυτό δεν είναι σύνθημα, είναι πράξη». Αναφέρθηκε στην επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων, με την έγκριση 4 νέων επενδύσεων, προϋπολογισμού 780 εκατ. ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων, της καινοτομίας και του τουρισμού. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, «τα επόμενα δυο χρόνια θα διατεθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

«Κάποια νέα μας άρεσαν περισσότερο, κάποια λίγο λιγότερο, όλα όμως αξίζει να τα γνωρίζουμε. Για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *