Χαλκιδική: Συναντήσεις και Ανοιχτά Μέτωπα – Τι «Κερδίζει» και Τι «Περιμένει» η Περιφέρεια από τον Βουλευτή;

Χαλκιδική – Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία και τις υποδομές είναι αυξημένες, ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο απολογισμός, σύμφωνα με το γραφείο του Βουλευτή, κρίνεται «ιδιαίτερα ουσιαστικός», καθώς συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των όσων τέθηκαν στο τραπέζι θα αποτελέσουν το πραγματικό κριτήριο για τους πολίτες της Χαλκιδικής.
Η Γέφυρα της Τορώνης: Μια Διευκρίνιση που Άργησε;
Ένα από τα θέματα που απασχολεί την περιοχή είναι η μεταλλική γέφυρα στην Τορώνη. Στη συνάντηση, και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Σιθωνίας, κ. Μαλλίνη, και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Κλούβα, διευκρινίστηκε ότι η παράδοση-παραλαβή της γέφυρας θα γίνει μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Αυτή η «διευκρίνιση» εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί χρειάστηκε η παρέμβαση σε υπουργικό επίπεδο για ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων που θα έπρεπε να είναι εξαρχής ξεκάθαρο. Ενώ η δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κας. Ζωγράφου, ότι οι εργασίες προσαρμογής της γέφυρας στο οδόστρωμα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είναι ενθαρρυντική, η καθυστέρηση στην επίλυση αυτού του τεχνικού ζητήματος αφήνει μια πικρή γεύση για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών. Η βουλευτική παρέμβαση, αν και τελικά αποτελεσματική, ίσως να μην χρειαζόταν εάν οι αρμοδιότητες ήταν εξ αρχής πιο ευκρινείς.
«BORA» και Χρηματοδοτήσεις: Το Αναμενόμενο “Ψηφιδωτό” της Κρατικής Αρωγής
Σημαντικό ήταν επίσης το θέμα της χρηματοδότησης για τις ζημιές από την κακοκαιρία «BORA» τον Νοέμβριο του 2024. Ο Υπουργός Κεφαλογιάννης φέρεται να έδειξε «πλήρη κατανόηση» και ενημέρωσε τον Βουλευτή για κύκλο επαφών προς εξεύρεση πόρων. Η εξέλιξη ότι έχουν γίνει κινήσεις για τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων Προποντίδας και Πολυγύρου, οι οποίοι αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στην κατανομή, είναι θετική.
Ωστόσο, η φράση ότι «διατηρούνται ανοιχτά τα ενδεχόμενα επιπλέον χρηματοδότησης και για τους υπόλοιπους Δήμους» αφήνει μια αίσθηση αβεβαιότητας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης μετά από φυσικές καταστροφές είναι συχνά χρονοβόρες και πολύπλοκες. Η «κατανόηση» του Υπουργού είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά οι πολίτες περιμένουν άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η αποκατάσταση των ζημιών αποτελεί επείγουσα ανάγκη και όχι απλά ένα «ενδεχόμενο». Ο Βουλευτής καλείται να πιέσει για την ταχύτητα και την καθολικότητα των χρηματοδοτήσεων.
Πυροσβεστικός Σταθμός Νέων Μουδανιών: Μια Πρόταση με Χρονικό Περιορισμό;
Ο Βουλευτής έθεσε για πρώτη φορά επίσημα την πρόταση για ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στα Νέα Μουδανιά, τεκμηριώνοντας την αναγκαιότητά του. Η πρόταση έγινε «δεκτή ως βάση για περαιτέρω διάλογο», ο οποίος όμως «θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή του οικείου Δήμου μετά τη θερινή περίοδο».
Η αναγκαιότητα ενός πυροσβεστικού σταθμού στα Νέα Μουδανιά, μιας περιοχής με αυξημένη τουριστική κίνηση και ευαισθησία σε πυρκαγιές, είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, δηλαδή μετά την πιο επικίνδυνη περίοδο για πυρκαγιές, γεννά εύλογα ερωτήματα. Μήπως η πρωτοβουλία αυτή έρχεται με κάποια καθυστέρηση, δεδομένης της σημασίας του θέματος; Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί πιο άμεσες ενέργειες και όχι απλώς έναν διάλογο που αναβάλλεται.
Συνολικά, η συνάντηση ανέδειξε τη «συναντίληψη και τη συνεργασία» για την επίλυση ζητημάτων. Η Χαλκιδική, όμως, περιμένει από τον Βουλευτή της όχι μόνο να θέτει τα θέματα, αλλά και να εξασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική επίλυσή τους, μετατρέποντας τις καλές προθέσεις σε απτά αποτελέσματα για την ενίσχυση της ασφάλειας και των υποδομών του νομού.