Χαλκιδική: Οι πολίτες Αξιολογούν !

Η Σύνθετη Εικόνα της Χαλκιδικής μέσα από την Αξιολόγηση των Δημόσιων Υπηρεσιών
Επιμέλεια Αναστασία Δεκάκη
Φανταστείτε να δίνετε βαθμούς στις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε καθημερινά από τον Δήμο σας και το Κράτος. Αυτό ακριβώς έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας τη γνώμη από 64.789 πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς μας δίνουν μια καθαρή εικόνα για την ικανοποίηση των πολιτών και αναδεικνύουν σημεία προς βελτίωση. Η διαδικασία αυτή είναι μεθοδική, με τα ερωτηματολόγια να επικαιροποιούνται τακτικά και τις απαντήσεις να συλλέγονται ανώνυμα, εξασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία των συμπερασμάτων.
Πανελλαδική Εικόνα: Πού Χρειάζεται Προσοχή, Πού Υπάρχει Πρόοδος
Σε γενικές γραμμές, η έρευνα ανέδειξε τομείς όπου η δημόσια διοίκηση υστερεί και άλλους όπου λειτουργεί υποδειγματικά. Μεταξύ των πιο αρνητικών αξιολογήσεων (με βαθμολογίες γύρω στο 3 στα 10) συγκαταλέγονται οι χώροι στάθμευσης και η κατάσταση των πεζοδρομίων. Ακολουθούν, με οριακά καλύτερες επιδόσεις αλλά με εμφανείς ανάγκες βελτίωσης, οι υποδομές για ΑμεΑ, τα προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οι Υπηρεσίες Δόμησης, το δημοτικό οδικό δίκτυο, η Δημοτική Αστυνομία, η Δημοτική Συγκοινωνία, τα Δημοτικά Ιατρεία, καθώς και το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.
Αντίθετα, υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” ξεχωρίζουν θετικά, συγκεντρώνοντας μέσες βαθμολογίες 6,2 και 5,6 αντίστοιχα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η καθολικά υψηλή αξιολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών του Gov.gr, που εκτιμάται από όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η Χαλκιδική στο Επίκεντρο: Δυνατά Σημεία και Κρίσιμες Προκλήσεις
Πώς μεταφράζονται αυτές οι τάσεις στην εικόνα της Χαλκιδικής. Τα ειδικότερα στοιχεία για τον νομό μας αποκαλύπτουν μια σύνθετη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιφατική εικόνα ως προς την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών. Η ανάλυση ανά τομέα και ανά δήμο μας δίνει μια λεπτομερή εικόνα για την καθημερινότητα των πολιτών και την αποτελεσματικότητα της τοπικής διακυβέρνησης.
ΚΕΠ και Ψηφιακές Υπηρεσίες: Υψηλή Ικανοποίηση, Ενισχυμένη Εμπιστοσύνη Ένα από τα πιο ισχυρά σημεία της δημόσιας διοίκησης στη Χαλκιδική, που άλλωστε συνάδει με την εθνική τάση, είναι η απόδοση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Ο Δήμος Πολυγύρου σημειώνει εντυπωσιακή βαθμολογία 7,6, ενώ ο Δήμος Σιθωνίας ακολουθεί στενά με 7,0. Αυτές οι υψηλές επιδόσεις υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και τον φιλικό χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολύγυρος συγκαταλέγεται στους “πρωταθλητές” των ΚΕΠ πανελλαδικά. Αντίστοιχα θετική είναι η εικόνα για τις ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του Gov.gr. Η γενική κατηγορία “Εισιτήρια Αγώνων” για τη Χαλκιδική βαθμολογείται με 7,6, υποδηλώνοντας την ικανοποιητική λειτουργία και την ευκολία πρόσβασης στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Κοινωνικές Υπηρεσίες: Σημαντική Στήριξη με Ανάγκη για Επέκταση Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” στον Δήμο Σιθωνίας ξεχωρίζει με μια πολύ καλή βαθμολογία 7,3, αντανακλώντας την αναγνώριση της ουσιαστικής στήριξης που προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, οι γενικές κοινωνικές υπηρεσίες στον Δήμο Νέας Προποντίδας βαθμολογούνται με 5,7. Αυτή η μέτρια επίδοση υποδηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, πιθανώς μέσω ενίσχυσης του προσωπικού, διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ή καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών.
Υποδομές: Οι Μεγαλύτερες Αδυναμίες και Άμεσες Προτεραιότητες Η έρευνα αναδεικνύει τις υποδομές ως τον τομέα με τις μεγαλύτερες αδυναμίες, ένα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Χαλκιδική. Οι υποδομές σχολείων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στον Δήμο Πολυγύρου βαθμολογούνται με ένα σχετικά χαμηλό 5,1, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις στη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων.
Η πλέον ανησυχητική βαθμολογία αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου των Περιφερειών στη Χαλκιδική, το οποίο βαθμολογείται με μόλις 3,5. Αυτή η εξαιρετικά χαμηλή επίδοση υποδηλώνει σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα στην ποιότητα και τη συντήρηση των δρόμων. Ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των μετακινήσεων, στην καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ, ειδικά για έναν τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό όπως η Χαλκιδική, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη. Η βελτίωση και η συντήρηση του οδικού δικτύου πρέπει να αποτελέσει κορυφαία και άμεση προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές.
Συνολικές Επιδόσεις Δήμων της Χαλκιδικής
Για να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των επιδόσεων των Δήμων, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού δείκτη, ο οποίος βασίζεται στις επιμέρους αξιολογήσεις τους σε 21 υπηρεσίες. Ο δείκτης αυτός, που αποτελεί τον μέσο όρο των βαθμολογιών κάθε Δήμου σε οκτώ συγκεκριμένες κατηγορίες, προσφέρει μια εμπεριστατωμένη άποψη. Οι κατηγορίες αυτές επελέγησαν διότι συγκέντρωσαν αξιολόγηση από τουλάχιστον το 90% των ερωτώμενων και είναι οι εξής:
- Δημοτικό οδικό δίκτυο
- Καθαριότητα
- Ηλεκτροφωτισμός
- Πράσινο
- Χώροι στάθμευσης
- Πεζοδρόμια
- Ανακύκλωση απορριμμάτων
- Υποδομές ΑμεΑ
Συγκεκριμένα, στους πίνακες αυτούς διακρίνουμε τον Δήμο Πολυγύρου στην 38η θέση με συνολική βαθμολογία 4,3. Ακολουθεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας στην 119η θέση με βαθμολογία 3,6, ενώ ο Δήμος Κασσάνδρας βρίσκεται στην 179η θέση με 2,7.
Συμπεράσματα και Προοπτικές για το Μέλλον Συνοψίζοντας, η εικόνα της Χαλκιδικής, μέσα από τα στοιχεία αυτής της έρευνας, παρουσιάζει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, η αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω των ΚΕΠ και των ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και η επιτυχία κοινωνικών προγραμμάτων όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι”, αποτελούν σαφή σημεία δύναμης. Δείχνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτούς τους τομείς και την αναγνώριση των προσπαθειών. Από την άλλη, οι σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το οδικό δίκτυο, υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για στοχευμένες επενδύσεις και άμεσες παρεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, παρέχουν μια σαφή κατεύθυνση για τις αρμόδιες αρχές. Αναδεικνύουν τους τομείς όπου η επένδυση πόρων και προσπαθειών θα έχει τον μεγαλύτερο και πιο άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, οδηγώντας τελικά σε μια πιο αποτελεσματική και ανταποκρινόμενη δημόσια διοίκηση, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Η συνεχής παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η προσαρμογή των πολιτικών είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της βελτίωσης των δημοτικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής σε όλους τους δήμους της Χαλκιδικής.