Σκάνδαλο στα Αυγά: “Ελληνοποιήσεις” και Εξαπάτηση Καταναλωτών με “Ελευθέρας Βοσκής” από “Κλωβού”

Ένα πάγιο και διαχρονικό πρόβλημα επανέρχεται στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας ένα σοβαρό ζήτημα εξαπάτησης των καταναλωτών και ζημίας για την εθνική οικονομία και τους Έλληνες παραγωγούς: οι “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων αυγών από Βουλγαρία και Ρουμανία, τα οποία, ενώ είναι “κλωβού”, πωλούνται ως “ελευθέρας βοσκής” σε υψηλότερες τιμές. Το θέμα φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Χήτας Κωνσταντίνος.
Το Παρασκήνιο της Απάτης
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού», κ. Ιωάννη Λιάρου, στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης» (TyposThes, 06/04/2025), ένα σημαντικό μέρος των εισαγόμενων αυγών υφίσταται “ελληνοποίηση”. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή της χώρας προέλευσης, αλλά επεκτείνεται και στην αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Αυγά που εισάγονται από τη Ρουμανία ως «κλωβού» (δηλαδή από κότες που εκτρέφονται σε κλουβιά), πωλούνται στην ελληνική αγορά ως «ελευθέρας βοσκής» (από κότες που κινούνται ελεύθερα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή και την αντίληψη του καταναλωτή.
Οικονομικό Έγκλημα και Εξαπάτηση
Η πρακτική αυτή δεν αποτελεί απλώς ζήτημα παραπλάνησης του καταναλωτή ως προς τη χώρα προέλευσης, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα και το κόστος του προϊόντος. Τα αυγά «ελευθέρας βοσκής» διατίθενται σε σημαντικά υψηλότερη τιμή έναντι των αυγών «κλωβού», εκμεταλλευόμενα την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που θεωρούνται πιο ποιοτικά και ηθικά παραγμένα. Όπως τόνισε ο κ. Λιάρος, «Υπάρχει ζήτημα οικονομικού εγκλήματος», καθώς ο καταναλωτής πληρώνει ακριβότερα για ένα προϊόν που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που αναγράφονται στη συσκευασία.
Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή, οι “ελληνοποιήσεις” αυτές πλήττουν σοβαρά τους Έλληνες αυγοπαραγωγούς που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και επενδύουν στην παραγωγή αυγών «ελευθέρας βοσκής», καθώς βλέπουν τον ανταγωνισμό να στρεβλώνεται από παράνομες πρακτικές. Κατ’ επέκταση, η εθνική οικονομία δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα από αυτή την αθέμιτη πρακτική.
Ένα Χρόνιο Πρόβλημα που Διαιωνίζεται
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Όπως επισημαίνει ο κ. Χήτας στην ερώτησή του, το ίδιο ακριβώς θέμα είχε συζητηθεί και το 2018 (ypaithros.gr, 20/10/2018) σε συνάντηση της τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με την τότε «Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος», πρόγονο της σημερινής «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού». Παρά την πάροδο επτά ολόκληρων ετών, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και εξακολουθεί να αποτελεί πάγιο αίτημα των αυγοπαραγωγών.
Ερωτήματα και Απαιτήσεις
Με δεδομένη την επικαιρότητα και τη χρονιότητα του προβλήματος, ο Βουλευτής κ. Χήτας Κωνσταντίνος θέτει το ερώτημα στον αρμόδιο Υπουργό:
“Τι προτίθεται να πράξει, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του για το ανωτέρω ζήτημα, το οποίο διαιωνίζεται και ζημιώνει οικονομικά τους αυγοπαραγωγούς και την Εθνική Οικονομία;”
Η ερώτηση αυτή αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής, να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή και να παταχθούν οι παράνομες πρακτικές που υπονομεύουν την αξιοπιστία της αγοράς. Η κοινή γνώμη αναμένει απαντήσεις και, κυρίως, αποτελέσματα.