Οδύσσεια της Νικήτης-Σάρτης: Έξι Μήνες Ομηρίας, και η Χαλκιδική «Πνίγεται» εν όψει Τουριστικής Περιόδου

Χαλκιδική, Ελλάδα – 28 Μαΐου 2025 – Η Χαλκιδική, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οδική οδύσσεια, καθώς η προσωρινή στρατιωτική γέφυρα στην επαρχιακή οδό Νικήτης-Σάρτης, στη Σιθωνία, παραμένει εκτός λειτουργίας, έξι μήνες μετά την κατάρρευσή της λόγω της κακοκαιρίας “Bora”. Το ζήτημα, που αναδείχθηκε έντονα από το “Θέμα της Χαλκιδικής”, έχει προκαλέσει την άμεση παρέμβαση του Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Πάνα, ο οποίος με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάση Δαβάκη, ζητά άμεσες λύσεις.
Έξι Μήνες Ομηρίας και η Τοπική Κοινωνία σε Απόγνωση
Η κατάρρευση του οδοστρώματος στην κρίσιμη αυτή οδική αρτηρία στα τέλη Μαρτίου, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας “Bora”, οδήγησε στην τοποθέτηση μιας στρατιωτικής γέφυρας τύπου Bailey, ως προσωρινή λύση. Ωστόσο, η γέφυρα αυτή, παρά την αρχική της τοποθέτηση, παραμένει μη λειτουργική λόγω «τεχνικών αστοχιών». Το αποτέλεσμα είναι η κυκλοφορία να εκτρέπεται αναγκαστικά μέσα από τον οικισμό της Τορώνης, επιβαρύνοντας δυσανάλογα την καθημερινότητα των κατοίκων, τους επαγγελματίες και την ήδη επιβαρυμένη τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.
Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζει ο κ. Πάνας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδανική, καθώς η περιοχή παραμένει “διχοτομημένη”. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Σιθωνίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η κρίσιμη αυτή οδική σύνδεση παραμένει προβληματική, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το “Θέμα της Χαλκιδικής” με τον τίτλο “Έξι μήνες ομηρίας: Η γέφυρα της Νικήτης-Σάρτης «πνίγει» τη Χαλκιδική και την υπομονή των κατοίκων”, αποτυπώνει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.
Η Παρέμβαση του Βουλευτή Απ. Πάνα: Έκκληση για Άμεσες Λύσεις
Ο Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Πάνας, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάση Δαβάκη, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων της στρατιωτικής γέφυρας. Στην επιστολή του, ο κ. Πάνας επισημαίνει ότι η γέφυρα «παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών αστοχιών, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να συνεχίζει να εκτρέπεται μέσα από τον οικισμό της Τορώνης, επιβαρύνοντας σημαντικά την τοπική κοινωνία και την τουριστική δραστηριότητα».
Ο κ. Πάνας ζητά από τον αρμόδιο Υφυπουργό να προβεί άμεσα σε:
- Αποστολή τεχνικού κλιμακίου για τον εντοπισμό και την πλήρη αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων της γέφυρας.
- Επίβλεψη των εργασιών ώστε να εξασφαλιστεί ότι η γέφυρα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας και εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
- Απαραίτητο συντονισμό με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Σιθωνίας για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων έργων υποδομής.
Στη δήλωσή του, ο κ. Πάνας υπογραμμίζει: «Η Χαλκιδική δεν μπορεί να εισέλθει στην τουριστική περίοδο με βασική οδική αρτηρία εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας, οικονομικής δραστηριότητας και καθημερινότητας των πολιτών. Με αμείωτο ενδιαφέρον θα συνεχίσω να παρεμβαίνω, ώστε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η κυκλοφορία στην περιοχή και να επιστρέψει η οδική κανονικότητα στη Σιθωνία».
Η Απουσία Μόνιμης Λύσης και οι Φόβοι για το Μέλλον
Πέρα από τα άμεσα τεχνικά προβλήματα της προσωρινής γέφυρας, ο κ. Πάνας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την «αίσθηση που επικρατεί», ότι «δεν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός για την οριστική επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή μόνιμης γέφυρας». Αυτή η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητα και φόβους για το μέλλον της οδικής σύνδεσης στην περιοχή.
Η σημασία της οδού Νικήτης-Σάρτης για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Σιθωνίας είναι τεράστια. Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας και η απουσία ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη μόνιμη λύση απειλούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα τον φετινό τουρισμό, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουριστικό τομέα.
Οι Επιπτώσεις στην Τοπική Οικονομία και Κοινωνία
Η εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω της Τορώνης, ενός μικρού οικισμού, επιβαρύνει σημαντικά την τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά την αυξημένη κίνηση, τη ρύπανση και τον θόρυβο, ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση και προβλήματα στη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών. Η αύξηση του χρόνου μετακίνησης και το αυξημένο κόστος καυσίμων είναι μόνο μερικές από τις άμεσες συνέπειες που επιβαρύνουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες.
Επιπλέον, η εικόνα μιας σημαντικής οδικής αρτηρίας εκτός λειτουργίας, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του προορισμού. Οι τουρίστες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Σιθωνία ενδέχεται να αποθαρρυνθούν από τις δυσκολίες στην πρόσβαση, επιλέγοντας άλλους προορισμούς.
Το Κάλεσμα για Συντονισμό και Ευθύνη
Το ζήτημα της γέφυρας της Νικήτης-Σάρτης αναδεικνύει την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων φορέων – της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Σιθωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η διαχείριση της κρίσης απαιτεί όχι μόνο την άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων της προσωρινής γέφυρας, αλλά και έναν σαφή και δεσμευτικό σχεδιασμό για την κατασκευή μιας μόνιμης και ασφαλούς υποδομής.
Όπως επισημαίνει ο κ. Πάνας, η αποκατάσταση αυτής της κρίσιμης οδικής σύνδεσης «δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα. Είναι ζήτημα ασφάλειας, ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και σεβασμού στην τοπική κοινωνία». Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν τέλος στην «ομηρία» της Χαλκιδικής, διασφαλίζοντας την οδική κανονικότητα και την ομαλή διεξαγωγή της τουριστικής περιόδου. Η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί, και η περιοχή απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις