Ελλάδα Πολιτική & Οικονομία

Ο Βελόπουλος στη Βουλή: “Επενδύσεις, Ασφάλεια και Εθνική Κυριαρχία – Ποιος Ελέγχει Ποιον;”

Επιμέλεια: Ελένη Παπαδημητρίου

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης». Η ομιλία του, όπως συνηθίζει, ήταν γεμάτη αιχμές, προειδοποιήσεις και μία έντονη πατριωτική ρητορική, εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας των εθνικών συμφερόντων απέναντι σε «ύποπτες» επενδύσεις.


“Επενδύσεις Ναι, Υποδούλωση Όχι”: Η Κεντρική Θέση της Ελληνικής Λύσης

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, τόνισε την καίρια σημασία του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, αφορά την «καρδιά» της εθνικής κυριαρχίας. Υπογράμμισε ότι η Ελληνική Λύση δεν είναι αντίθετη στις ξένες επενδύσεις, αλλά σε αυτές που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. “Επενδύσεις ναι, υποδούλωση όχι!”, φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά, θέτοντας το πλαίσιο της κριτικής του.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έθεσε ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα ελέγχει και με ποια κριτήρια τις άμεσες ξένες επενδύσεις, εκφράζοντας την αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ελέγχου που προτείνεται. Ο Βελόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ως χώρα με ιδιαίτερα γεωπολιτικά συμφέροντα, θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο αυστηρή και προσεκτική, ιδίως όταν πρόκειται για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η άμυνα.


Κινδύνοι και Προειδοποιήσεις: Το “Ποιος” Πίσω από τις Επενδύσεις

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν δίστασε να εκτοξεύσει βέλη προς την κυβέρνηση, υπονοώντας ότι δεν έχει την απαιτούμενη βούληση ή ικανότητα να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Φέρεται να έκανε λόγο για «άρον-άρον» πωλήσεις στρατηγικών υποδομών στο παρελθόν, οι οποίες, κατά την άποψή του, άφησαν εκτεθειμένη τη χώρα. «Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης πίσω από την κάθε εταιρεία; Ποιος ελέγχει τις θυγατρικές; Είμαστε σίγουροι ότι δεν κρύβονται συμφέροντα που απεργάζονται κατά της Ελλάδας;», φέρεται να αναρωτήθηκε, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας και ενδεχόμενων «κρυφών ατζεντών».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σε επενδύσεις από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή που έχουν αμφισβητούμενη στάση απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Φέρεται να αναφέρθηκε σε παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους, προστατεύοντας την εθνική τους ασφάλεια, και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «ελλιπή προετοιμασία» και «πρόχειρη αντιμετώπιση» του ζητήματος.


“Εθνική Κυριαρχία Δεν Πωλείται”: Έκκληση για Σύνεση και Πατριωτισμό

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Βελόπουλος φέρεται να απηύθυνε έκκληση για σύνεση και πατριωτισμό, τονίζοντας ότι η εθνική κυριαρχία δεν είναι προς πώληση. Ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επενδύσεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, εκφράζοντας φόβους για τον έλεγχο της ελληνικής γης από ξένα συμφέροντα.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές», φέρεται να δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Λύση θα επιμείνει στην ανάγκη για ισχυρότερους ελέγχους και διασφαλίσεις, ώστε η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε «οικονομική αποικία». Η ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, αναμενόμενα, απηύθυνε μήνυμα στους ψηφοφόρους του κόμματος, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στην προστασία των εθνικών συμφερόντων και την ανάδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν από ανεξέλεγκτες ξένες επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *