Top News Χαλκιδική

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ”: Το Νέο ΠΔ “ΣΤΕΝΕΥΕΙ” τα Χωριά και ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ!

Επιμέλεια: Ελένη Παπαδημητρίου 

Δραματική συρρίκνωση των οικισμών φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αφήνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες και την τοπική κοινωνία σε απόγνωση. Ένα “νομοθετικό πραξικόπημα” καταγγέλλει ο Στέφανος Ζούμπας, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος μιλά για “αποκατάσταση εκκρεμότητας δεκαετιών”.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Χαλκιδικής μετά τη δημοσίευση του νέου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την οριοθέτηση των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Η αιφνιδιαστική και οριζόντια μείωση των ορίων των οικισμών έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής και ανησυχίας σε δήμους, φορείς, συλλόγους, επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων και κυρίως στους κατοίκους των χωριών της Χαλκιδικής. Η προοπτική να καταστούν άκυρες οι δυνατότητες δόμησης σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν νόμιμες έχει πυροδοτήσει φόβους για περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου και κατακόρυφη πτώση της αξίας των περιουσιών.

“Από τη μια μέρα στην άλλη, το οικόπεδό μου έγινε… χωράφι!”

Η αγανάκτηση των ιδιοκτητών είναι έκδηλη. Πολλοί κάτοικοι χωριών όπως η Άφυτος, η Νικήτη, ο Άγιος Νικόλαος και δεκάδες άλλοι οικισμοί της Χαλκιδικής βλέπουν τις περιουσίες τους να απαξιώνονται. Χιλιάδες οικόπεδα που μέχρι χθες θεωρούνταν οικοδομήσιμα, με το νέο ΠΔ βρίσκονται πλέον εκτός των οριοθετημένων ζωνών, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε μελλοντική κατασκευή. Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση για όσους έχουν ήδη λάβει νόμιμες οικοδομικές άδειες και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν οι ιδιοκτησίες τους ως μη άρτιες και μη οικοδομήσιμες, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στα όνειρα και τις επενδύσεις τους.

“Η ύπαιθρος θα σβήσει εντελώς!” – Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους

Οι φόβοι για το μέλλον των μικρών χωριών της Χαλκιδικής είναι διάχυτοι. Σε μια περιοχή όπου η γεωργία και ο τουρισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, η δραστική συρρίκνωση των οικισμών εκτιμάται ότι θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ερήμωση. “Η Κυβέρνηση μιλάει για στήριξη της υπαίθρου, αλλά με τέτοιες αποφάσεις μας καταδικάζει σε μαρασμό”, δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Δημήτρης, κάτοικος ενός μικρού χωριού της Σιθωνίας. “Οι νέοι θα φύγουν, δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους.”

Παπασταύρου: “Αποκαθιστούμε μια ιστορική αδικία!”

Στον αντίποδα των έντονων αντιδράσεων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για “αποκατάσταση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών”. Μιλώντας στην ERTNews, ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι το νέο ΠΔ έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που χρονολογούνται από το 1985, όταν η οριοθέτηση των μικρών οικισμών γινόταν από τους Νομάρχες, μια διαδικασία που αμφισβητήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. “Δεν αφήνουμε κανέναν στον αέρα, αντιθέτως, βάζουμε τάξη σε ένα χαοτικό τοπίο”, τόνισε ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις ανησυχίες για τη λεγόμενη “Ζώνη Γ”, την απομακρυσμένη ζώνη από τον οικιστικό ιστό, για την οποία δεσμεύτηκε για μελλοντική νομοθετική ρύθμιση.

Ζούμπας: “Νομοθετικό πραξικόπημα κατά της ανάπτυξης!”

Η επιχειρηματολογία του Υπουργού Περιβάλλοντος δεν φαίνεται να πείθει τον Στέφανο Ζούμπα, εκπρόσωπο φορέων της Χαλκιδικής, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας χαρακτηρίζει το νέο ΠΔ ως “νομοθετικό πραξικόπημα” που υπονομεύει την ανάπτυξη της περιοχής. “Μιλάμε για μια οριζόντια και άδικη απόφαση που αγνοεί τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών”, υπογραμμίζει ο κ. Ζούμπας. “Αντί να στηρίξουν την ύπαιθρο, την καταδικάζουν σε αφανισμό.”

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Η Κυβέρνηση αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες!”

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος, και ο Χρήστος Γκόκας, Γραμματέας Τομέα Χωροταξίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν την ανάγκη για καθορισμό των ορίων των οικισμών με βάση τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), η εκπόνηση των οποίων έχει ήδη καθυστερήσει. “Η κυβέρνηση επέλεξε μια οριζόντια και άδικη λύση, αντί να περιμένει την ολοκλήρωση των ΤΠΣ που θα μπορούσαν να καθορίσουν τα όρια και τους κανόνες δόμησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι μέλλει γενέσθαι για τη Χαλκιδική;

Η επόμενη μέρα για τη Χαλκιδική διαγράφεται αβέβαιη. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, διεκδικώντας την αναθεώρηση του νέου Προεδρικού Διατάγματος και την προστασία των περιουσιών και του μέλλοντος των χωριών της. Το ερώτημα παραμένει αν η “αποκατάσταση μιας εκκρεμότητας” θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή μαρασμού για την ύπαιθρο της Χαλκιδικής ή αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με τον σεβασμό στην ιδιοκτησία και το φυσικό περιβάλλον. Η “Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ” θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να δίνει βήμα στις φωνές της τοπικής κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *