Top News Περιβάλλον Χαλκιδική

Δήμος Πολυγύρου: Καλούμε τους πολίτες να “υιοθετήσουν” τα πάρκα της γειτονιάς – Έμφαση στην ευαισθητοποίηση και την κοινοτική δράση

Επιμέλεια Αναστασία Δεκάκη

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο Δήμος Πολυγύρου εγκαινιάζει μια πρωτότυπη δράση ευαισθητοποίησης, καλώντας τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα των χώρων πρασίνου της γειτονιάς τους. Μέσα από την πρωτοβουλία “Υιοθετούμε και φροντίζουμε το μικρό πάρκο της γειτονιάς μας”, ο Δήμος επιδιώκει να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση και το αίσθημα της κοινότητας.

Η δράση απευθύνεται σε ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων, όπως παιδιά, νέους, οικογένειες, συλλόγους και σχολεία, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να “υιοθετήσουν” ένα μικρό πάρκο ή χώρο πρασίνου της επιλογής τους. Στόχος είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά τους χώρους αυτούς, καθιστώντας τους πιο όμορφους, καθαρούς, φιλικούς και ζωντανούς.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, τονίζει τη σημασία της δράσης, δηλώνοντας: “Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος. Είναι το σπίτι μας κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Όπως φροντίζουμε με αγάπη το σπίτι μας, έτσι πρέπει να λειτουργούμε και με τους δημόσιους χώρους. Γι’ αυτό προωθούμε αυτή τη δράση, ώστε να νιώσουν όλοι πιο οικεία με το πάρκο της γειτονιάς, με ένα παρτέρι που θα θελήσουν να φροντίσουν, να το αγαπήσουν και να ταυτιστούν με τον συγκεκριμένο χώρο.”

Απαντώντας σε πιθανές παρερμηνείες, ο Δήμαρχος διευκρινίζει: “Πρόθεσή μας δεν είναι οι πολίτες να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως ειπώθηκε από κάποιους, που προφανώς δεν κατάλαβαν την ουσία της δράσης. Εδώ μιλάμε για μία κίνηση αγάπης και αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτών και περιβάλλοντος.”

Πρακτικές Οδηγίες για Συμμετοχή:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σχηματίσουν ομάδες και να δηλώσουν έναν εκπρόσωπο. Στη συνέχεια, επιλέγουν τον χώρο πρασίνου που επιθυμούν να φροντίσουν και υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέσω του παρεχόμενου συνδέσμου. Απαραίτητη είναι επίσης η αποστολή ενός απλού σχεδίου των προτεινόμενων παρεμβάσεων στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου.

Ο Δήμος προτείνει ενδεικτικές ενέργειες, όπως φύτευση λουλουδιών, τοποθέτηση ενημερωτικών ταμπελών, συντήρηση παγκακιών, καθαρισμός χώρου και διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Οι ομάδες καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, συνοδευόμενες από ένα σχέδιο και την τεκμηρίωση της ωφέλειάς τους.

Υποστήριξη και Κίνητρα:

Ο Δήμος θα παρέχει βασικά υλικά, συμβουλευτική από γεωπόνους, εθελοντική υποστήριξη και τις απαραίτητες άδειες. Επιπλέον, όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα λάβουν μέρος σε κλήρωση για σημαντικά έπαθλα, όπως χλοοκοπτικό μηχάνημα, εργαλεία κήπου και φυτά.

Οι δηλώσεις συμμετοχής λήγουν στις 30 Μαΐου 2025, ενώ οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν έως τις 8 Ιουνίου 2025. Η κλήρωση των επάθλων θα γίνει στις 15 Ιουνίου 2025 στο Δημαρχείο Πολυγύρου.

Με την πρωτοβουλία αυτή, ο Δήμος Πολυγύρου επιδιώκει να ενεργοποιήσει τους πολίτες, να ενισχύσει την αίσθηση του ανήκειν και να αναδείξει τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *