Νηστεία χωρίς άγχος στην Χαλκιδική : Μυστικά για μια ισορροπημένη διατροφή στη Σαρακοστή

Απολαύστε αλλιώς χωρίς στερήσεις και με υγεία!
Συνέντευξη στην Αναστασία Δεκάκη
Η Σαρακοστή, μια περίοδος πνευματικής περισυλλογής και νηστείας, δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμη με τη στέρηση και τη διατροφική ανησυχία. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις σωστές επιλογές, η νηστεία μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να νιώσουμε γεμάτοι ενέργεια.
Σε αυτόν τον οδηγό, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώργος Κονταξής μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη διατροφή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Θα μάθουμε πώς να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12, πώς να αποφεύγουμε την αύξηση του βάρους και πώς να διατηρούμε την ενέργειά μας, χωρίς να στερούμαστε τίποτα.
Είτε είστε έμπειροι νηστευτές είτε αρχάριοι, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τη Σαρακοστή με υγεία, γεύση και ισορροπία.
Παρακάτω διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη
Κύριε Κονταξη η Σαρακοστή είναι μια περίοδος που πολλοί επιλέγουν να απέχουν από το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα. Για να διασφαλίσουμε ότι διατροφή μας παραμένει ισορροπημένη και υγιεινή, θα ηθελα να σας ρωτήσω πώς μπορουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μου σε πρωτεΐνη χωρίς κρέας;
Είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση για την νηστεία, και λογικό αφού οι
περισσότεροι έχουν συνδυάσει τις πρωτεΐνες με το κρέας. Με αυτή τη
λογική οι αγιορείτες μοναχοί θα είχαν σοβαρή έλλειψη αν σκεφτούμε
ότι απέχουν μέχρι το τέλος της ζωής τους από την κατανάλωση
κρέατος.
Οι πρωτεΐνες μπορούν να διασφαλιστούν από την κατανάλωση
οσπρίων, σπόρων και ξηρών καρπών, από προϊόντα σόγιας , από
λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τον αρακά ,τα μανιτάρια και
τέλος από αμυλούχα τρόφιμα όπως κινόα ,καστανό ρύζι και
λιναρόσπορο.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο και πώς μπορώ να βελτιώσω
την απορρόφησή του;
Οι περισσότεροι όταν ακούμε σίδηρο στην νηστεία, σκεφτόμαστε μόνο
το σπανάκι και την φακή. Ευτυχώς τον σίδηρο μπορούμε να τον βρούμε
και σε άλλα τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα φασόλια τα ρεβίθια και σε
πολλούς ξηρούς καρπούς. Σίδηρο θα συναντήσουμε και στις ταπεινές
σταφίδες, στους εξωτικούς χουρμάδες, στα αποξηραμένα βερίκοκα, στο
πλιγούρι και το ρύζι. Πολύ καλή πηγή σιδήρου είναι και η μαύρη
σοκολάτα (70%) .
Ο καλύτερος σύμμαχος στην απορρόφηση του σιδήρου είναι πάντα η
βιταμίνη C την οποία βρίσκουμε σε εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια, την
πιπεριά και στις φράουλες που λόγω εποχής θα πάρουν θέση στο
τραπέζι μας σύντομα.
Πώς μπορώ να διατηρήσω τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, η οποία
βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα;
Δυστυχώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως
κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.
Επομένως, για κάποιον που ακολουθεί νηστεία, η εξασφάλιση επαρκών
επιπέδων βιταμίνης Β12 είναι αρκετά δύσκολη.
Καλό θα ήταν να γίνει έλεγχος των επιπέδων Β12πριν ξεκινήσουμε τη
νηστεία γιατί μπορεί να κριθεί αναγκαία η κατανάλωση
συμπληρωμάτων. Από την άλλη μεριά μία καλά λύση για να έχουμε την
καλύτερη δυνατή πρόσληψη της Β12 κατά τη νηστεία είναι τα
εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, φυτικά γάλατα και γιαούρτια.
Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια
της Σαρακοστής;
Αν αντικαταστήσουμε το κανονικό γιαούρτι μεφυτικό, τότε τα σνακ της
νηστείας δεν διαφέρουν πολύ από το αρτύσιμο σιτηρέσιο. Φρούτα και
ξηροί καρποί, στικάκια λαχανικών( καρότο-αγγούρι) και γιαούρτι
φυτικό με μέλι είναι πρώτα στη λίστα. Επίσης τα ποπ κορν χωρίς
βούτυρο έχουν μία θέση στα σνακ του… βραδινού καναπέ. Στην
περίπτωση που κάποιος θέλει να καταναλώσει γλυκό, η λίστά έχει την
κομπόστα,την κουβερτούρα, τον χαλβά σε λογικές ποσότητες, την
αγαπήμένη φλωρεντίνα και το παστέλι και για τους μη… προληπτικούς
τις σοκολατένιες ελίτσες. Μια πολύ ωραία λύση για τους
μερακλήδες,είναι και τα πανκέικ βρώμης με φυτικό γάλα και μπανάνα.
Πώς μπορώ να αποφύγω την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της
Σαρακοστής;
Αν αποβάλλουμε από το μυαλό μας ότι νηστεία είναι τα μακαρόνια, τα
ρύζια ,ο χαλβάς και ο ταραμάς που συνοδεύουν τα τηγανιτά
καλαμαράκια και εντάξουμε περισσότερα όσπρια και λαδερά τότε τα
πράγματα είναι πιο ασφαλή για το βάρος μας. Φυσικά και απουσία
κρέατος ο κορεσμός είναι πιο δύσκολος, αλλά αν αντικαταστήσουμε το
κρέας με τα μανιτάρια τότε έχουμε πληθώρα πιάτων που δεν έχουν να
ζηλέψουν από τα αντίστοιχα με κρέας.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνω για να ενισχύσω το
ανοσοποιητικό μου σύστημα;
Η νηστεία από την φύση της είναι μία διατροφική κατάσταση κατά την
οποία καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες ,φρούτα πλούσια σε βιτ C ,
όσπρια πλούσια σε ψευδάργυρο,ξηρούς καρπούς και θαλασσινά που
μας χαρίζουν απλόχερα Ω3. Οπότε αν η νηστεία είναι σωστά δομημένη
δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα για το ανοσοποιητικό μας.
Πώς μπορώ να διατηρήσω την ενέργειά μου κατά τη διάρκεια της
νηστείας;
Όπως και ένα αρτύσιμο σιτηρέσιο έτσι και στο νηστίσιμο, όλα είναι
θέμα ισορροπίας. Είπαμε ότι η νηστεία δεν έχει να ζηλέψει πολλά από
την αρτύσιμη διατροφή αν εξαιρέσουμε τις πηγές Β12. Σωστή κατανομή
γευμάτων, σωστή και ομαλή χωρίς σκαμπανεβάσματα (αποφυγή
μεγάλων κενών μεταξύ των γευμάτων) διατήρηση επιπέδων γλυκόζης
στο αίμα ,ενυδάτωση και άσκηση μπορούν να προσφέρουν την
απόλυτη ενέργεια και ευεξία κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να είναι
ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι η νηστεία αν γίνεται με προσοχή και σωστή
συμβουλευτική από ειδικούς, δεν αποκλείει κανέναν από το να την
ακολουθήσει. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η νηστεία θέλει
μεγαλύτερη προσοχή όπως άτομα με διαβήτη, εγκυμονούσες (ειδικά
τελειόμηνες),άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, θυρεοειδή,αθλητές
,παιδιά και άτομα με διατροφικές διαταραχές. Επιμένω όμως ότι καμία
από τις ομάδες που αναφέραμε (εκτός κι αν κρίνεται απαραίτητη η
αποχή από την νηστεία για συγκεκριμένους λόγους) δεν αποκλείεται
από την νηστεία αν και εφόσον υπάρχει η σωστή συμβουλευτική
Πως γίνεται η ομαλή μετάβαση από την περίοδο της Σαρακοστής στην
«κανονικότητα»
Ο ορθόδοξος συναξαριστής ξέρει. Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο
αρτύσιμο γεύμα είναι ένα αυγό και μία σούπα ξημερώματα Κυριακής
του Πάσχα. Αυτό από μόνο του προετοιμάζει το πεπτικό μας σύστημα
για το μεγάλο αρτύσιμο φαγοπότι της Ανάστασης. Αν το δούμε και σε
πιο ορθόδοξο βάθος….οι παλιοί έμεναν νηστικοί από την δύση του
ηλίου το μεγάλο Σάββατο μέχρι την Δεύτερη Ανάσταση. Οπότε η σούπα
ήταν το καλύτερο φάρμακο και ο καλύτερος πρόλογος για την
κατάλυση.
Κύριε Κονταξή ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές σας, που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε με σιγουριά τις διατροφικές προκλήσεις της Σαρακοστής.
Ευχαριστώ κι εγώ .Καλό αγώνα σε όσους νηστεύουν και Καλή Ανάσταση.