Κοινωνία Οικονομία

“Νέο Κύμα Φορολογικών Ελέγχων: Ποιες Υποθέσεις Βρίσκονται στην Κορυφή της Λίστας της ΑΑΔΕ”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΚΑΚΗ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους, στοχεύοντας σε διάφορες κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας. Οι έλεγχοι αυτοί επικεντρώνονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, επιστροφών φόρων, αγοραπωλησιών ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και σε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του 2025.

Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με βάση ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο λαμβάνει υπόψη διάφορα κριτήρια και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης. Οι υποθέσεις με την υψηλότερη βαθμολογία κινδύνου ελέγχονται πρώτες.

Στο πλαίσιο των ελέγχων για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, έχουν προγραμματιστεί:

  • Ελέγχοι σε 485 υποθέσεις που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων, κυκλώματα εικονικών φορολογικών στοιχείων και επεξεργασία ψηφιακών αρχείων.
  • Έρευνες σε 105 υποθέσεις αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων.
  • Ειδικοί έλεγχοι σε 155 υποθέσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών delivery και διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής.
  • Έρευνες σε 155 υποθέσεις που αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει εκδώσει νέες οδηγίες που ζητούν την προτεραιότητα των ελέγχων σε:

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2025 και αφορούν ακίνητα εκτός του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας.
  • Εκθέσεις ερευνών των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
  • Πορισματικές εκθέσεις από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
  • Υποθέσεις επιστροφών φόρων.
  • Φορολογούμενους με επιστροφές ΦΠΑ και επιχειρήσεις με επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
  • Υποθέσεις από εισαγγελικές παραγγελίες.
  • Υποθέσεις ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και ανακλήσεις αδειών λειτουργίας αλλοδαπών εταιρειών.
  • Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *