Top News Κοινωνία

“Γυναίκα Εγώ”: Μια Φωνή για την Ισότητα και την Κοινωνική Προσφορά

Γυναίκα Εγώ”: Μια Φωνή για την Ισότητα και την Κοινωνική Προσφορά

Από την Αναστασία Δεκάκη

Μια συνέντευξη  για την ημέρα της γυναίκας με  την Αθανασία Εμμανουηλίδου-Ειδική παιδαγωγός -Αντιδήμαρχος Παιδείας . Κοινωνικής  πολιτικής και Πολιτισμού, Δημοτικής ενότητας Νέας Τρίγλιας , Δήμου Νέας Προποντίδας.

“Μη διστάζετε να ασχοληθείτε με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Αποδείξτε πως μπορείτε να καταφέρετε όσα έχετε οραματιστεί. Με επιμονή, υπομονή, εργατικότητα και εντιμότητα. Με δύναμή τη συναισθηματική νοημοσύνη, με την οποία είμαστε προικισμένες εμείς οι γυναίκες από την ίδια τη φύση μας!” Με αυτά τα λόγια, η Αντιδήμαρχος Αθανασία Εμμανουηλίδου, μας προσκαλεί να ακούσουμε την εμπειρία της ως γυναίκα στην πολιτική, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, τις επιτυχίες που γιόρτασε και τα μελλοντικά της σχέδια για μια κοινωνία πιο δίκαιη και συμπεριληπτική. Μια συνέντευξη που αποτυπώνει την δύναμη της γυναικείας φωνής και την αδιάκοπη μάχη για την ισότητα.

 

Κυρία Εμμανουηλίδου  ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως γυναίκα στον χώρο όπου δραστηριοποιήστε;

Οι γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, παρότι έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες συμμετοχής τους στα κοινά. Οι γυναίκες συχνά υποτιμώνται ή δέχονται επιθέσεις λόγω φύλου. Είναι πιθανότερο μάλιστα, να δεχτούν επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, παρά να κριθούν αποκλειστικά για το έργο τους. Ζητήματα όπως η κοινωνική πολιτική, η παιδεία ή η φροντίδα των ευάλωτων ομάδων -αρμοδιότητες που συνήθως αναλαμβάνουν οι γυναίκες στην πολιτική, συχνά υποτιμώνται ή θεωρούνται δευτερεύουσες. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες στην αυτοδιοίκηση φέρνουν νέες προοπτικές, ενισχύουν τη συμμετοχικότητα, τη συνεργατικότητα και συμβάλλουν στη βελτίωση των κοινωνικών πολιτικών.

Τέλος, υπάρχει και η αντικειμενική δυσκολία που σχετίζεται με το συνδυασμό «καριέρας» και οικογενειακής ζωής, διότι οι απαιτήσεις της αυτοδιοίκησης είναι υψηλές, και πολλές γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με διπλές ευθύνες (εργασία – οικογένεια). Προσωπικά οι προκλήσεις είναι τέτοιες που πιστεύω πως καταφέρνω να αντιμετωπίσω, ίσως γιατί έχω ακόμη γερούς τους γονείς και μεγάλα πλέον παιδιά. Έχω εργασία που με περιμένει, στο ΚΕΔΑΣΥ Πολυγύρου, όταν κλείσει αυτός ο κύκλος ζωής κι ένα πλαίσιο ανθρώπων που με εκτιμούν και με εμπιστεύονται. Εύχομαι μόνο μέχρι τότε να έχω υγεία, ώστε να ανταποκριθώ όσο καλύτερα γίνεται στις αρμοδιότητες που μου αναθέτει ο Δήμαρχος μας.  

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νεαρές γυναίκες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την πολιτική;

Μη διστάζετε να ασχοληθείτε με το κοινωνικοπολιτικό γιγνεσθαι. Αποδείξτε πως μπορείτε να καταφέρετε όσα έχετε οραματιστεί. Με επιμονή, υπομονή, εργατικότητα και εντιμότητα. Με δύναμή τη συναισθηματική νοημοσύνη, με την οποία είμαστε προικισμένες εμεις οι γυναίκες από την ίδια τη φύση μας!

Έχετε βιώσει διακρίσεις λόγω φύλου στην πορεία σας; Πώς τις αντιμετωπίσατε;

Οπωσδήποτε! Μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο δε βίωσα έμφυλες διακρίσεις. Οπουδήποτε αλλού, είτε στο συνδικαλιστικό χώρο –παλαιότερα κυρίως, είτε στον εργασιακό, είτε στης τοπικής αυτοδιοίκησης, μια γυναίκα περνά από απαιτητικότερη «αξιολόγηση» απο όση ένας άνδρας. Πρέπει πρώτα να αποδείξει την αξία της μέσα από κάποιες «επιτυχίες» της και μετά να μετρήσει ο λόγος της. Ενώ ένας άνδρας διανύει ακριβώς την αντίθετη διαδρομή, Θεωρείται αξιότερος, μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Αυτό το βίωσα πολλές φορές μέσα απ΄την εμπλοκή μου στα κοινά, χωρίς να επικεντρώνομαι στο τι βιώνω τώρα. Απεναντίας, στο χώρο που βρίσκομαι τα τελευταία σχεδόν 6 χρόνια, οι δυσκολίες λόγο φύλου ήταν οι λιγότερες κι σχετίζονται περισσότερο με βαθιά ριζωμένα στερεότυπα. Αλλά ο σεβασμός κερδίζεται και θέλει υπομονή κι επιμονή.

 

Πώς συνδυάζετε τους ρόλους της αντιδημάρχου, της γυναίκας και της μητέρας;

Αρκετά δύσκολα μπορώ να πω. Απαιτεί συνεχή εγρήγορση όλο αυτό και το κόστος είναι τεράστιο μακροπρόθεσμα, όταν συνειδητοποιώ πως θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα με την παρουσία μου στα παιδιά μου, στους γονείς, στους φίλους, αλλά και σε εμένα την ίδια αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στη διατήρηση της υγείας μου. Ευτυχώς έχω εξαιρετικό υποστηρικτικό πλαίσιο και από την οικογένειά μου και από το Δήμο. Η οικογένεια με θυμάται πάντα να συνεχίζω τις σπουδές, να εργάζομαι και να αφιερώνω χρόνο στη ενασχόλησή μου με το συνδικαλισμό. Συμμετέχω στο Δ.Σ. του συλλόγου εκπ/κων Α/θμιας εκπ/σης Χαλκιδικής πάνω από 20 χρόνια. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν με μια μαμά να κάνει πάντα πολλά πράγματα ταυτόχρονα και θεωρώ πως βγήκαν μόνο κερδισμένα από αυτό το πρότυπο. Η ανάγκη προσωπικής ανάπτυξης και η αίσθηση κοινωνικής ευθύνης έχουν εμποτίσει την προσωπικότητα και των δύο μου γιών. Ο γιατρός μου -ο μεγάλος μου γιος Χαράλαμπος Ευταξίας, αλλά και ο μικρότερος γιος μου -οδοντίατρος και γνωστός yoytuber PanosDent, μου λένε με χιούμορ κι αγάπη, πως «τα πήγα πολύ καλά» ως μητέρα, παρ’ όλες τις τύψεις που νιώθω, όταν αναπολώ τα παιδικά τους χρόνια. Οι γονείς μας, άλλο κεφάλαιο σημαντικό στη ζωή μας, ήταν και παραμένουν υποστηρικτικοί, όπως και ο σύζυγος Ιωάννης Ευταξίας, που ποτέ δε μου στέρησε το δικαίωμα να εξελίσσομαι προσωπικά, ακαδημαϊκά και εργασιακά. Γενικά, είναι απαραίτητη η «ανοχή» και η στήριξη όλης της ευρύτερης οικογένειας, αλλά και των αληθινών φίλων για να προχωρήσει όλο αυτό. Με τα περισσότερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σταδιακά γινόμαστε φίλοι, μοιραζόμαστε αγωνίες και προβληματισμούς. Στη Δημοτική μου ενότητα έχω αγαστή συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Καραπανταζή –και με τους άλλους Αντιδημάρχους, και βέβαια όλο αυτό δε θα μπορούσε να ισορροπήσει αν δεν υπήρχε η ανοιχτή δίοδος συνεργασίας με το Δήμαρχο Μανώλη Καρρά, με τον οποίο η γνωριμία και σχέση ξεκίνησε ως συναδελφική, κάτω απ΄τη στέγη του σχολείου Πορταριάς. Τέλος, οι δημοτικοί υπάλληλοι με τους οποίους συνεργάστηκα και συνεργάζομαι, αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μου και οφείλω ένα ευχαριστώ σε όσους φιλότιμα υπερβάλουν τις αυστηρά εργασιακές τους υποχρεώσεις, όταν αυτό χρειαστεί. Κλείνοντας θα πω πως το κομμάτι που παραμελώ κυρίως είναι αυτό της υγείας μου, διότι δε μένει χρόνος για σωματική άσκηση… Ο Θεός να βοηθήσει να οργανώσω καλύτερα το χρόνο μου, στο άμεσο μέλλον.

Από που αντλείτε ενέργεια για να ανταπεξέλθετε σε όλα αυτά; Τι είναι αυτό που σας τροφοδοτεί;

Αυτό που με τροφοδοτεί είναι η καλή πορεία των παιδιών μου, που έγιναν πλέον γονείς και μάλιστα πολύ καλοί σ’αυτόν τον πολυσήμαντο ρόλο τους. Άλλο ψυχικό «καύσιμο» είναι οι φίλοι που συναντώ στο δρόμο, στις δρασεις και στις εκδηλώσεις, αλλά και οι εκλεκτοί διαχρονικοί φίλοι, που με προσέχουν περισσότερο απ όσο εγώ τον εαυτό μου. Τέλος, όταν ολοκληρώνεται μια μικρή εργασία ή πόσο μάλλον ένα μεγάλο έργο στο Δήμο μας, είτε αφορά τις αρμοδιότητες μου, είτε όχι, μου προκαλεί τεράστια ανακούφιση, διότι έχω μάθει πως όλα κινούνται απίστευτα αργά στη χώρα μας. Αυτό, μόνο όποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν -αλλά περισσότερο πρόσφατα, με την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να το καταλάβει. Η γραφειοκρατία και οι νομοθετικές αγκυλώσεις αποτελούν τεράστια εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία ενος δήμου. Κι αυτό ισχύει όση καλή γνώση και θέληση κι αν έχουν οι διοικούντες.

.

Ποιες  θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του γυναικείου κινήματος μέχρι σήμερα;

Το γυναικείο κίνημα έχει πετύχει σημαντικές αλλαγές σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τις γυναίκες. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι το Δικαίωμα Ψήφου και η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική. Στην Ελλάδα, το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές κατοχυρώθηκε μόλις το 1952. Επίσης, σήμερα, οι γυναίκες έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και συχνά ξεπερνούν τους άνδρες σε πανεπιστημιακές σπουδές. Αν και το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει, έχουν γίνει σημαντικές ρυθμίσεις στη νομοθεσία για ίση αμοιβή και προστασία από εργασιακές διακρίσεις. Επίσης υποστηρίζεται πλέον ανοιχτά το δικαιώματα στο Σώμα και στην Υγεία. Υπάρχει πρόσβαση στην αντισύλληψη, όπως και το δικαίωμα στην άμβλωση. Οχι όμως μόνιμα και γενικευμένα.  Αναγνωρίστηκε η σεξουαλική βία κι έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία και τον βιασμό. Συγκεκριμένα, το κίνημα MeToo ενίσχυσε τη δημόσια καταδίκη της σεξουαλικής παρενόχλησης και έφερε αλλαγές στη νομοθεσία. Αυξήθηκε η  υποστήριξη στα θύματα της έμφυλης βίας –που δυστυχώς αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, με γραμμές βοήθειας και πιο αυστηρούς νόμους. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, το γυναικείο κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για την πλήρη ισότητα.

 

Ποιες δράσεις έχει αναλάβει ή σχεδιάζει ο δήμος σας για την υποστήριξη των γυναικών;

Στο Δήμο νέας Προποντίδας υπάρχει μία κοινωνική υπηρεσία η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία, καλύπτοντας εδώ και χρόνια, αρκετές ανάγκες των συνδημοτών μας. Ο Δήμος μας διαθέτει δύο βρεφικούς σταθμούς και τέσσερις παιδικούς σταθμούς για την στήριξη των νέων οικογενειών. Διαθέτει επίσης ΚΔΑΠ αλλά και ΚΔΑΠμεΑ, για να μπορούν ανεμπόδιστοι και οι δύο γονείς να εργάζονται, γνωρίζοντας πως τα παιδιά τους παραμένουν ασφαλή και απασχολούνται δημιουργικά από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει τις τακτικές εξετάσεις των γυναικών προωθώντας προγράμματα δωρεάν μαστογραφιών όπως και Παπ τεστ σε συνεργασία με υγειονομικούς φορείς. 

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία των προγραμμάτων «άθλησης για όλους», δημιουργώντας γυναικεία τμήματα σε πολλές δημοτικές κοινότητες. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στις γυναίκες ευκαιρίες για άθληση και κοινωνικοποίηση, προάγοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έχουν γίνει εκδηλώσεις στο παρελθόν με τίτλο «Γυναίκα Εγώ” στις οποίες είχα την τιμή να συμμετέχω στη συνδιοργάνωση, δίνοντας βαρύτητα στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία να αναφέρω πως με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την γυναίκα διοργανώνονται στις δημοτικές κοινότητες της Δ. Ε. Νεας Τρίγλιας, σειρά εκδηλώσεων με πολυποίκιλο πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τοπικούς φορείς. Στα Ελαιοχωρια στις 5/3, στα Πετράλωνα και στην Κρήνη στις 6/3, στα Νέα Πλάγια στις 10/3 και στη Νέα Τρίγλια στις 11/3 με δική μου πρωτοβουλία, προσωπική στήριξη  του δημάρχου και συμμετοχή φορέων του κάθε χωριού. Εκδηλώσεις που αναλαμβάνονται από γυναίκες και υποστηρίζονται από το Δήμο υλοποιούνται επίσης από αρκετούς συλλόγους γυναικών και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής υπό την αιγίδα του Δήμου μας. Πολύτιμη δράση αποτελεί κι αυτή του «Sail for Pink”, που υποστηρίζεται από το δήμο μας με σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Στηρίζουμε το μητρικό θηλασμό αλλά και την ενίσχυση της δωρεάς μυελού των οστών, καθώς και των βλαστοκυττάρων. Συγχωρέστε με αν ξεχνώ κάτι…  Το ΚΕΠ υγείας του δήμου μας γίνεται όλο και πιο δραστήριο, με σημαντικές εξετάσεις υγείας, καθώς κι ομιλίες, σε συνεργασία με σχετικούς φορείς.  Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, ο Δήμος Νέας Προποντίδας επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο ολων των δημοτών, ανεξαιρέτως φύλου στην τοπική κοινωνία, προσφέροντάς τους ευκαιρίες για συμμετοχή, έκφραση και ανάπτυξη.

Πώς πιστεύετε ότι η Ημέρα της Γυναίκας έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών; 

Η Ημέρα της Γυναίκας έχει εξελιχθεί σημαντικά από την αρχική της σύλληψη στις αρχές του 20ού αιώνα. Από μια ημέρα αφιερωμένη στην εργατική και πολιτική δράση, έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια γιορτή για τα δικαιώματα και τις επιτυχίες των γυναικών, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη διεκδίκηση της ισότητας. Η Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε ως κοινωνικοπολιτική διαμαρτυρία. Το 1975, ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την εξάπλωση του φεμινιστικού κινήματος, η Ημέρα της Γυναίκας αποκτά δυναμικό χαρακτήρα. Το κίνημα MeToo έφερε ξανά στο προσκήνιο ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η ανισότητα στον χώρο εργασίας. Στο αίτημα αυτό προσαρμόζονται σταδιακά οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ. Η Ημέρα της Γυναίκας σήμερα δεν είναι μόνο μια γιορτή που πρέπει να εξαντλείται σε χορους γυναικών κι ενημερωτικές ομιλίες -που και αυτές χρειάζονται, αλλά και μια ευκαιρία για συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις. Πολλές χώρες πλέον αναθεωρούν νόμους, ενισχύουν προγράμματα ισότητας και στηρίζουν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Αν και έχουν σημειωθεί μεγάλες κατακτήσεις, η μέρα παραμένει μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας για την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια των γυναικών συνεχίζεται.

Ποια γυναίκα σας έχει εμπνεύσει περισσότερο και γιατί;

Όταν ήμουν έφηβη, μεσουρανούσε  το άστρο της Μελίνας Μερκούρη, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην πολιτική, κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί η Μελίνα Μερκούρη αποτέλεσε για μένα έμπνευση; Αρχικά γιατί είχε τη γενναιότητα να αντισταθεί στη δικτατορία. Το τίμημα που πλήρωσε μάλιστα, ήταν η αφαίρεση της ελληνικής της ιθαγένειας. Επίσης ήταν μια διάσημη ελληνίδα που «χρησιμοποίησε» τη διεθνή της φήμη για να προωθήσει την ελληνική κουλτούρα και το πολιτικό της όραμα. Έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική της χώρας μας. Πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα αίτημα που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα. Θεμελίωσε τον θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Ήταν μια αφοσιωμένη ελληνίδα. Θυμάμαι τη μνημειώδη φράση: “Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα”. Τι να πρωτοθυμηθώ; Υπήρξε πρότυπο γυναικείας ηγεσίας κι άνοιξε το δρόμο για περισσότερες γυναίκες στην πολιτική και στην ενασχόληση με τον πολιτισμό. Ελάχιστες γυναίκες μπόρεσαν να φτάσουν το πολιτικό της «μπόι». Αν ζούσε σήμερα, πιθανότατα θα εξακολουθούσε να μάχεται για τον πολιτισμό και τη δικαιοσύνη. Αναρωτιέμαι τι στάση θα κρατούσε για το «έγκλημα» των Τεμπών. Ως μάνα και ως πολίτης επί τη ευκαιρία, εύχομαι ολόψυχα να δικαιωθούν αυτές οι ψυχές, που χάθηκαν τόσο άδικα και να εκσυγχρονιστεί επιτέλους η χώρα μας με τη σωστή διαχείριση των κονδυλίων που απορροφούνται. Να επενδύσουμε στην υγεία, την εκπαίδευση και την τεχνογνωσία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δε συνηθίζω να κάνω σχέδια για το μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε βάζω στόχους, όπως αυτός της δημιουργίας στο Δήμο μας, μιας Δομής –Στέγης, υποστηριζόμενης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία. Η ζωή έχει δείξει πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι και το θέμα της αναπηρίας, δε γίνεται να μη μας αφορά. Υπάρχουν άνθρωποι, γονείς ΑμεΑ που μεγαλώνουν μαζί με τα παιδιά τους και φτάνουν στο σημείο να μη μπορούν να τα υποστηρίξουν. Οι Δομές Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΔΥΔ) για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι απαραίτητες, γιατί προάγουν την αυτονομία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ενώ παράλληλα παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα και υποστήριξη. Ταυτόχρονα ενισχύουν την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη. Παρέχουν εκπαίδευση, δυνατότητα για εργασία και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα ιδρύματα κλειστού τύπου. Επίσης, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι η αποφόρτιση των οικογενειών των ΑμεΑ, τα μέλη των οποίων επωμίζονται αποκλειστικά τη φροντίδα τους. Αυτό τους στερεί τη δυνατότητα προσωπικής φροντίδας κι ανάπτυξης.  Ξέρετε, έχει αποδειχθεί πως η διαβίωση σε κατάλληλες δομές μειώνει τον κίνδυνο κακοποίησης και παραμέλησης που μπορεί να υπάρχει, είτε στα ιδρύματα, είτε ακόμα και στο «εξαντλημένο» και κάποιες φορές ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Τέλος,  οι δομές αυτές, συμφωνούν με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, στα οποία οφείλουμε να δίνουμε την δυνατότητα να ζουν αυτόνομα και να συμμετέχουν στην κοινωνία.

Δεύτερος στόχος μου είναι η κινητοποίηση των δημοτών στη συμμετοχή στα κοινά με εθελοντικές δράσεις. Δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το Δήμο ή και το κράτος. Μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια που έχει φέρει ο αέρας στο απέναντι πεζοδρόμιο. Μπορούμε να βγούμε μια παρέα και να καθαρίσουμε ένα κομμάτι της άμμου από την παραλία μας. Μπορούμε να στηρίξουμε έναν συνδημότη μας να βρει δουλειά, να έχει ένα πιάτο φαγητό, να νιώθει άνθρωπος με αξιοπρέπεια. Πολλά από αυτά που ανέφερα, καλύπτονται από το Δήμο μας, μέσω της κοινωνικής πολιτικής του. Αλλά έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και θέλουμε το δημότη πλάι μας. Ο εθελοντισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους προαγωγής της κοινωνίας, καθώς ενισχύει την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική πρόοδο. Μέσα από τη δράση των εθελοντών, καλύπτονται ανάγκες που το κράτος ή άλλοι φορείς μπορεί να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνεται το αίσθημα ευθύνης και ενεργούς συμμετοχής των πολιτών.

Πιστεύεται δηλαδη ότι ο εθελοντισμός συμβάλει στην ανάπτυξη του ατόμου και στην εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου, μέσα από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Ο εθελοντισμός δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων. Βοηθά στην αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς φέρνει κοντά άτομα από διαφορετικές ομάδες, ενισχύοντας τη συμπερίληψη και τη συνεργασία. Ο εθελοντισμός βοηθά ιδιαίτερα τους νέους να αναπτύξουν κοινωνική υπευθυνότητα και να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες. Μέσα από εθελοντικά προγράμματα, που υλοποιούνται στον τόπο μας από το Δήμο, αλλά και πολλούς συλλόγους, παρέχονται επίσης πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες για δημιουργία, πολιτισμό κι έκφραση αλληλεγγύης.  Οι εθελοντές μέσα από τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετέχοντας στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, περιβαλλοντικών δράσεων κ.ά. Πιστεύω πως ακόμη υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης προς εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών, αλλά και πολλών άλλων δημοτών μας στον Αγώνα Δρόμου κοινωνικού και συμμετοχικού χαρακτήρα ¨Γίνε Specialistas”. Kάθε χρόνο προσφέρουν τις υπηρεσίες στους πάνω από 100 άτομα, για να στηρίξουν έναν θεσμό που ξεκίνησε από το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Νέας Προποντίδας το 2018 και συνεχίζει από τότε με τη στήριξη του Δήμου μας. Οι εθελοντές συμμετέχουν στη μεγαλύτερη γιορτή συμπερίληψης της Χαλκιδικής, υποστηρίζοντας την ασφάλεια που απαιτείται να υπάρχει σε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση. Με την ευκαιρία, σας περιμένουμε όλους στις 23/3/25 στις 11.00 στην πλατεία των Νέων Μουδανιών, για να στηρίξετε με την παρουσία σας μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του Δήμου μας.  Διαχρονικός στόχος η συμπερίληψη στην πράξη και από πέρυσι, η αγορά ενός λευκού ταξί –με δωρεάν εξυπηρέτηση, για όλους τους δημότες μας. Τέλος, για να κλείσω με την ερώτηση σας, σημαντικός στόχος για μένα είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των συνδημοτών μου, κάτι που απαιτεί σκληρή και συντονισμένη προσπάθεια απ όλους, αλλά και μια γενναιόδωρη χρηματοδότηση από την πολιτεία.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση ή ρητό;

Θα σας πω δύο, διότι, όπως λένε οι φίλοι μου, είμαι πληθωρική ως προσωπικότητα: α) Οι εξηγήσεις λύνουν τις παρεξηγήσεις και β) Παλεύουμε για ένα μέλλον χωρίς εμπόδια, μια κοινωνία για όλους».

Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν την όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε, με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας, να αναφέρω προσωπικές  πεποιθήσεις και να ενημερώσω για δομές, λειτουργίες και δράσεις του δήμου μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *