Καθαρά Δευτέρα με Ασφάλεια: Οδηγίες για Κεφαλόποδα από τον ΕΦΕΤ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΚΑΚΗ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρέχει σημαντικές
οδηγίες στους καταναλωτές για την ασφαλή αγορά και διαχείριση των
τροφίμων κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, με ιδιαίτερη έμφαση στην
Καθαρά Δευτέρα. Ακολουθούν πιο αναλυτικές συμβουλές για την
επιλογή και τον χειρισμό των κεφαλόποδων:
Νωπά Κεφαλόποδα:
Οσμή:
o Η χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας είναι το κύριο
κριτήριο φρεσκότητας. Αποφύγετε προϊόντα με δυσάρεστη
οσμή, οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη ξένη μυρωδιά.
Εμφάνιση:
o Η επιφάνεια του σώματος πρέπει να είναι υγρή και
γυαλιστερή.
o Τα πλοκάμια και οι βεντούζες πρέπει να είναι ανθεκτικά σε
ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
o Η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και
γυαλιστερή.
o Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς
κηλίδες.
Διαφορές μεταξύ Καλαμαριών και Θραψάλων:
o Καλαμάρια: Ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται σε μεγάλο
μέρος του σώματος, δύο επιμήκη πλοκάμια.
o Θράψαλα: Τριγωνικό πτερύγιο, δέκα πλοκάμια παρόμοιου
μήκους.
Κατεψυγμένα Κεφαλόποδα:
Εμφάνιση:
o Αποφύγετε προϊόντα με αλλοιωμένο χρώμα.
o Η ύπαρξη ενός στρώματος πάγου είναι συνηθισμένη.
Μετά την Απόψυξη:
o Το προϊόν πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του
νωπού.
Αποψυγμένα Κεφαλόποδα:
Συσκευασία και Επισήμανση:
o Πρέπει να πωλούνται στην αρχική τους συσκευασία, η
οποία πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ
σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που
πραγματοποίησε την απόψυξη.
o Πρέπει να υπάρχει εμφανής δήλωση της αποψυγμένης
κατάστασης με την αναγραφή "αποψυχθέν" στην πινακίδα
πώλησης.
Απαγόρευση Απόψυξης:
o Απαγορεύεται η απόψυξη των προϊόντων στα καταστήματα
πώλησης.
Επιπλέον Στοιχεία:
Ο ΕΦΕΤ τονίζει τη σημασία της σωστής συντήρησης των
τροφίμων στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες του
παρασκευαστή.
Ειδικά για τα αλιεύματα, συνιστάται η άμεση ψύξη μετά την
αγορά.
Σημαντική είναι και η αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης,
δηλαδή να διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από φρέσκα
φρούτα, λαχανικά και άλλα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Η χρήση ξεχωριστών οικιακών σκευών κατά την προετοιμασία
των τροφίμων είναι απαραίτητη.
Η επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, παρέχει
επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές.