Κοινωνία Πολιτική & Οικονομία

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ: Υπάρχει γενικότερα πρόβλημα καταγραφής περιουσιών…

Μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά για την περιοχή μας, είχε η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στην δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» που προβλήθηκε στο MEGA λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Τρεις σχεδόν μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην γειτονική χώρα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις της έμπειρης δημοσιογράφου, ενώ έμφαση δόθηκε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, οι οποίες έχουν περάσει από διάφορα στάδια στο πέρασμα των χρόνων! Δεν ήταν όλα τα θέματα «ευχάριστα» για τον Έντι Ράμα, ο οποίος σε γενικές γραμμές κράτησε μια πιο… μετριοπαθή στάση, αν και σε αρκετά σημεία δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία του…

Στο επίκεντρο η ΑΟΖ

Για απώλεια momentum έκανε λόγο Έντι Ράμα, απαντώντας σε ερώτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. «Κάτι άλλο μπήκε στη μέση. Και, όπως ξέρετε πολύ καλά, σας είπα, μοιάζαμε πολύ. Υπάρχει μια έκφραση, ότι “σκεπάζεσαι στο κρεβάτι σου και μετά μπορείς να κάψεις όλο το πάπλωμα για έναν ψύλλο”. Νομίζω ότι χάσαμε το momentum, γιατί ξεκινήσαμε πολύ καλά όταν ήρθε ο Κυριάκος στην κυβέρνηση», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της Τουρκίας στο «πάγωμα» των διαδικασιών για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ο λόγος των συνωμοσιολογιών ενάντια στον δικό μου. Ξέρετε, έχω μόνο τον λόγο μου, και σας λέω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο. Ποτέ σε όλη αυτή τη μακροχρόνια σχέση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο».

Για την ελληνική μειονότητα…

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ελληνική μειονότητα», απάντησε ο Έντι Ράμα, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο λεπτό αυτό ζήτημα που συχνά τροφοδοτεί με ένταση τις δυο χώρες.

Μάλιστα χαρακτήρισε «ανόητη θεωρία» τις αναφορές για προσπάθεια υφαρπαγής των περιουσιών που στόχο έχει στο τέλος να εκδιώξει τον ελληνικό πληθυσμό.

«Αυτή είναι μια άλλη ανόητη θεωρία, γιατί δεν βασίζεται σε αποδείξεις. Άρα λοιπόν πρέπει να δω αποδείξεις, γιατί είναι πολύ βαρείς ισχυρισμοί. Και πρέπει να βασίζονται σε αποδείξεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με την καταγραφή των περιουσιών σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην ελληνική μειονότητα.

Με αφορμή ερώτηση της δημοσιογράφου για τον όρο Βόρεια Ήπειρος, ο Αλβανός Πρωθυπουργός σχολίασε, σχεδόν ειρωνικά, ότι: «Ο όρος ”Βόρεια Ήπειρος” είναι σαν να λέμε εμείς Νότια Αλβανία. Δεν ξέρω τι σημαίνει»!..

Όταν ρωτήθηκε για αναφορές σε σχολικά βιβλία στην Αλβανία για «αλβανικές περιοχές» στην Ελλάδα, ο Έντι Ράμα τόνισε πως «αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν είναι σωστό γιατί δεν υπάρχουν αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που ζούσαν Αλβανοί στο παρελθόν στην Ελλάδα, όπως υπάρχουν περιοχές που ζούσαν και ζουν Έλληνες στην Αλβανία».

Στο πρόβλημα με την λειτουργία ενός ελληνικού ιδιωτικού λυκείου στην Χειμάρρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα από την πλευρά της χώρας του, αλλά το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να στείλει δασκάλους ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει

Για τον Φρ. Μπελέρη…

Όταν η κουβέντα πήγε στον Φρ. Μπελέρη, ο Αλβανός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα ζήτημα ανάμεσα σε πολλά άλλα», ενώ όταν ρωτήθηκε για την προσφυγή του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι και δικό μας δικαστήριο. Το δικαστήριο κάνει τη δουλειά του»!..

Για την ενταξιακή πορεία…

Για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., ο Έντι Ράμα ανέφερε πως «η πορεία στην Ε.Ε. ενός νεοφερμένου, περνάει την πόρτα από κάθε παλιό μέλος και αναμφίβολα η Ελλάδα έχει λόγο, όπως όλοι οι άλλοι. Πιστεύω πως η ένταξη της Αλβανίας θα είναι κάτι σπουδαίο για την Ελλάδα γιατί είμαστε από την ίδια περιοχή και θα είμαστε δυνατότεροι. Η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έχουν να κάνουν με το να αλλάζεις τον εαυτό σου και πρέπει να ταιριάξεις με το παζλ. Είναι μια διαδικασία κρατικής ανοικοδόμησης και η Αλβανία έχει κάνει πολλά. Στόχος μου είναι το 2030 να μας βρει στην ίδια οικογένεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *