Το ΚΠΕ Κορδελιού πρέπει να υποστηριχθεί και να παραμείνει στο εμβληματικό του κτίριο!
Παρέμβαση του Γιάννη Μυλόπουλου στην εκδήλωση της ΠΕΕΚΠΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα από τα πρώτα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα.
Την αμέριστη συμπαράσταση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει και για τα οποία δεν ευθύνονται οι τρεις εκπαιδευτικοί που έχουν απομείνει, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες (30/10/24) το Παράρτημα Κ. Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.), στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση είχε θέμα “Δύσκολοι καιροί για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις υποστηρικτικές δομές της – Η περίπτωση του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου” και συζητήθηκαν οι αιτίες των προβλημάτων, κατατέθηκαν προτάσεις για την πορεία και την εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αναδείχθηκαν εφικτές λύσεις και τρόποι διεκδίκησης. Πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης ήταν, βέβαια, η άμεση συντήρηση του βιοκλιματικού κτιρίου και η επαναλειτουργία του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, το οποίο για 30 χρόνια προσφέρει ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.
Ο Γιάννης Μυλόπουλος αναφέρθηκε στην ερώτηση για γραπτή απάντηση που κατέθεσε πριν 20 ημέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, με την οποία ζητά να ενημερωθεί: α) αν η διοίκηση της ΠΚΜ συμφωνεί στην ανάγκη ανάδειξης της προσφοράς του ΚΠΕ στα εκπαιδευτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιστραφεί η διαρκής πορεία υποβάθμισής του, β) ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητοι πόροι για την επισκευή και συντήρηση του εξαιρετικού βιοκλιματικού κτιρίου που φιλοξενεί το Κέντρο, γ) αν μπορεί να συνεργαστεί με τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και να τον υποστηρίξει ώστε να συνταχθεί μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου και να ακολουθήσει διαγωνισμός και δ) αν είναι διατεθειμένη να το πάρει υπό την αιγίδα της σε περίπτωση που ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σχεδιάσει αλλαγή χρήσης του κτηρίου, ώστε να συνεχίσει την εξαιρετική προσφορά του ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν και ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του, με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο Γιάννης Μυλόπουλος πρόσθεσε επίσης: “Ο Δήμος έχει σοβαρές ευθύνες για την εγκατάλειψη της συντήρησης του εμβληματικού αυτού βιοκλιματικού αρχιτεκτονήματος. Απευθύνουμε έκκληση στη διοίκηση της Περιφέρειας να ασκήσει πίεση για την αντιστροφή της υποβάθμισης του ΚΠΕ και για την υποστήριξη του Δήμου στη σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου, ώστε να ακολουθήσει ο απαραίτητος διαγωνισμός. Σε παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΚΠΕ Αράχθου, προσέτρεξε αρωγός ο περιφερειάρχης Ηπείρου, πριν λίγες ημέρες, διαθέτοντας 40.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο κτίριο του ΚΠΕ, καθώς επίσης και για τον περιβάλλοντα χώρο του υγροτόπου της Κόπραινας.
Καλούμε επίσης τη διοίκηση της Περιφέρειας να στηρίξει τον θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Κ. Μακεδονία, καθώς τα ΚΠΕ έχουν εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην τύχη τους, χωρίς προσωπικό, χωρίς έστω κάποιους ελάχιστους οικονομικούς πόρους και χωρίς θεσμική στήριξη, λειτουργώντας μόνο με την αυταπάρνηση ελάχιστων εκπαιδευτικών”.