S.O.S. ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ!

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης είχαν εκπρόσωποί τους…
Τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την εξόφληση της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο υποσχέθηκε ο Κ. Τσιάρας
Προχωρούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων για την πανώλη
Σε… τροχιά εκσυγχρονισμού μπαίνει ο ΕΛΓΑ
Ιδιαίτερα δύσκολη αποδείχθηκε η χρονιά που οδεύει σιγά – σιγά προς το τέλος της για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, που βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις, ορισμένες εκ των οποίων προέκυψαν από το… πουθενά.
Για παράδειγμα, οι νόσοι που έπληξαν τα κοπάδια σε διάφορες περιοχές της χώρας οδηγώντας στη θανάτωση αρκετών χιλιάδων ζώων, δοκίμασαν τις αντοχές του κλάδου, ο οποίος έχει επίσης να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και την ακαρπία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ αναμένει την εξόφληση της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο και την ταχύτερη υλοποίηση προγραμμάτων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που είχε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι εξέπεμψαν σήμα SOS για την επιβίωσή τους.
Tα «κόκκινα» δάνεια
Ένα ζήτημα που «καίει» τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας είναι τα κόκκινα δάνεια για τα οποία ζητούν τη ρύθμισή τους από την Πολιτεία. Το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη με τον Κώστα Τσιάρα και εκείνος είχε μία μάλλον θετική εξέλιξη να ανακοινώσει. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας έκανε γνωστό ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή και εξόφληση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε θεωρείται θέμα χρόνου η κατάθεση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
…Τα θερμοκήπια
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων είναι το πρόγραμμα που αφορά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ζήτησαν ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη λογική των Σχεδίων Βελτίωσης, έχοντας ως στόχο την υπερδέσμευση, ακόμα και στο διπλάσιο, του ποσού που προβλέπεται ως Δημόσια Δαπάνη στην προδημοσίευση της προκήρυξης.
Ευλογιά και πανώλη
Μείζον πρόβλημα φέτος για τον κτηνοτροφικό κόσμο ήταν και οι ζωονόσοι (πανώλη και ευλογιά) που ενέσκηψαν στα πρόβατα. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ήπειρος ήταν από τις περιφέρειες που παρέμεινε «καθαρή», αφού δεν εντοπίστηκαν κρούσματα σε κοπάδια.
Και αυτό το θέμα λοιπόν απασχόλησε την χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Κοινή ήταν η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου της ευλογιάς πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, όπως έγινε και στην περίπτωση της πανώλης και πιστή τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων, ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το υπουργείο κι εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.
…Και η ακαρπία!
Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει τον αγροτικό κόσμο είναι η ακαρπία στην παραγωγή, η οποία είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το θέμα τέθηκε στον Υπουργό, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα από καμία χώρα. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως ο ίδιος έχει προτείνει στον νέο Επίτροπο Κριστόφ Χάνσεν, αλλά και στις χώρες μέλη της MED9, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ταχύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και τρόποι για την ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, μέσα και από τα προγράμματα Νέων Αγροτών.
Η ενίσχυση του ΕΛΓΑ
Στο μεταξύ, ο Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συνολικά, στο χρονικό διάστημα 2020 – 24 έχουν πληρωθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και 120 εκ. ευρώ, μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων». Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΛΓΑ είπε: «Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 372 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υπερβολικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές των ετών 2021, 2022, 2023 και οι ζημιές του παγετού 2021. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” μας οδήγησαν στη διαπραγμάτευση ενός ad-hoc προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ, ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουν».
«Σε νέα εποχή…»
Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πλέον ο Οργανισμός βρίσκεται σε μια νέα εποχή και επισήμανε ότι στη νομοθετική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, θα υπάρχουν ως βασικές αρχές ο εκσυγχρονισμός του, η ψηφιοποίησή του, η στελέχωση, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ένταξη των νέων καταστροφών που υπάρχουν και οι οποίες δεν περιγράφονται αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ και να του δώσουμε τον ρόλο, την οντότητα αλλά και τη δυνατότητα, να ανταποκρίνεται στην προσδοκία όλων αυτών των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με την ευχή να μετασχηματιστεί σε έναν Οργανισμό ο οποίος θα είναι σύγχρονος, θα είναι ευέλικτος, θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός», συμπλήρωσε.