12 Δεκεμβρίου, 2024
Top News Απόψεις Αστυνομικά Πολιτική & Οικονομία

Παύλος Πολάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα ανανεωθεί ριζικά»

Συνέντευξη για όλους και για όλα

Στον απόηχο των γεγονότων του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Βουλευτής Χανίων και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος,  ο Παύλος Πολάκης, μας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Μας μίλησε για τους στόχους και το πρόγραμμα του σε καίρια ζητήματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη. Ενώ, μάλιστα αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές και την ανασυγκρότηση του κόμματος από τις αποχωρήσεις των μελών.

Στα «μαχαίρια» με τον Στέφανο Κασσελάκη, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, οι δύο τους φαίνεται ότι θα λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Στη συνέντευξη του, ο Παύλος Πολάκης αναγνώρισε το λάθος του σχετικά με την στήριξη που έδωσε στο πρόσωπο Κασελλάκη. Ενώ δήλωσε ξεκάθαρα την επιθυμία του, αναφορικά με την Θεοδώρα Τζάκρη, να παραμείνει στο κόμμα, παρά την ρήξη ανάμεσα τους, μετά την αποχώρηση της ίδιας, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν με αφορμή το «πόθεν έσχες» του Στ. Κασσελάκη.

Τέλος, έδωσε το δικό του μήνυμα στους πολίτες, υποσχόμενος, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

 

Ενεργειακή Κρίση: Ποιες άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας της χώρας;

Επί διακυβέρνησης ΝΔ και με πολύ συγκεκριμένες επιλογές Μητσοτάκη, έχει μειωθεί αισθητά η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και έχει μεγαλώσει η ενεργειακή ανασφάλεια. Η αυτονομία έχει πέσει από το 35% στο 18% της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται και από επιλογές στην εξωτερική μας πολιτική και τη στάση που κρατάμε ως χώρα σε πολύχρονους πολέμους, όπως αυτός στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο που πέρυσι έτρεχε η κυβέρνηση να επανασυνδέσει την μονάδα παραγωγής της Μεγαλόπολης όταν διαπίστωνε έλλειψη επάρκειας στο δίκτυο, ή οι επισημάνσεις του ΑΔΜΗΕ που καλούσε την κυβέρνηση να μην κλείσει πρόωρα τα λιγνιτικά εργοστάσια πριν εξασφαλίσει επάρκεια. Για να μην αναφερθώ στην πιο τελευταία και σύγχρονη «Μονάδα 5» της Πτολεμαΐδας, που έκλεισε πριν καν αρχίσει να αποδίδει. Έχω κατά καιρούς πει δημόσια ποια θα είναι η στάση μας στο θέμα της ενέργειας. Εκτός των παραπάνω, είμαι σαφώς υπέρ της γρήγορης διευθέτησης εξόρυξης των κοιτασμάτων αερίου νοτίως της Κρήτης. Είμαι επίσης υπέρ της πράσινης ενέργειας των ΑΠΕ, με την προϋπόθεση να ανακατευθύνουμε πόρους και χρηματοδότηση προς μικρές μονάδες και όχι σε φαραωνικά έργα που πλήττουν τις τοπικές κοινωνίες και τα μοντέλα αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο επίσης των προγραμματικών μου προτάσεων έχω επισημάνει την ανάγκη να επανέλθουν άμεσα και με νόμο, υπό δημόσιο έλεγχο και η ΔΕΗ και ένα τουλάχιστον διυλιστήριο.

 

 

Ανεργία Νέων: Πέρα από τα προγράμματα κατάρτισης, ποιες πολιτικές θα υιοθετήσετε για να ενθαρρύνετε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να προσαρμόσετε την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας;

 

«Να ξαναγεννηθεί η παραγωγική βάση της χώρας»

 

Διαφωνώ με τη φιλοσοφία της ερώτησής σας. Δεν μπορεί να προσαρμόζεται η Εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, το αντίθετο πρέπει να γίνεται, να προσαρμόζεται η αγορά εργασίας στο δυναμικό και τις δυνατότητες της Εκπαίδευσης.

Αν η Εκπαίδευση έπρεπε δογματικά να προσαρμόζεται στην αγορά εργασίας, δεν θα χρειαζόμασταν καν εκπαίδευση. Θα χρειαζόμασταν κέντρα κατάρτισης για να μαθαίνουν τα παιδιά να φτιάχνουν καφέ και να τον σερβίρουν. Δείτε ένα απλό παράδειγμα: αν έρχονταν αύριο 100 απόφοιτοι του MIT στην Ελλάδα θα έβρισκαν δουλειά; Και πότε; Αντε το πολύ 10 και σε ορίζοντα εξαμήνου και αν. Γιατί, δεν είναι άραγε καλό το πτυχίο του πρώτου τεχνολογικού πανεπιστημίου του κόσμου; Όχι, βέβαια, αλλά απλά γιατί δεν υπάρχουν παραγωγικοί τομείς να τους απορροφήσουν. Ιδιωτικοί και δημόσιοι, που να τους χρειάζονται. Γιατί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι σήμερα Υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας (Τουρισμός, Airbnb) και real estate.

Η ανεργία των νέων, αλλά και γενικά η ανεργία, είναι ζήτημα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Να ξαναγεννηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, να συνδεθεί με την Οικονομία της Γνώσης των Πανεπιστημίων και των τεχνολογιών, να παραχθεί νέος πλούτος και να μοιραστεί σε καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Και να υπάρξει ταυτόχρονα ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος για όλους και όλες. Που θα στελεχωθεί από γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές, ψυχολόγους, κλπ. Μόνο η παραγωγική ανασυγκρότηση και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου θα μειώσουν την ανεργία.

 

Υγεία: Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;

Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε δείξει δείγματα της πολιτικής μας στην Υγεία. Καταφέραμε τότε και ξανασηκώσαμε το ΕΣΥ στα πόδια του. Γιαυτό και άντεξε στην πανδημία. Έκτοτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μεθοδικά και επί 4 χρόνια επιχειρεί την παράδοση των υπηρεσιών Υγείας στους ιδιώτες, σε όλο το φάσμα του πεδίου.

Στην ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) είχαμε ξεκινήσει την νέα τότε δομή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Είχαμε καταφέρει από το 2017 ήδη να ξεκινήσουμε τη λειτουργία 75 ΤΟΜΥ, με ταυτόχρονη προκήρυξη 450 θέσεων για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας σε νησιά και αγροτικές περιοχές. Δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε όλο το δίκτυο ΤΟΜΥ που σχεδιάζαμε, ενώ βέβαια η ΝΔ το ακύρωσε.

Στο δε τελευταίο νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό» που έφερε στη Βουλή, διαφωνήσαμε και επαναφέραμε βελτιωμένη την πρόταση για τις ΤΟΜΥ, οι οποίες απαρτίζονται από διεπιστημονική ομάδα, που φυσικά εμπεριέχει και τον οικογενειακό γιατρό, αλλά όχι μόνον αυτόν. Εξίσου αναποτελεσματικά έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ως τώρα το μείζον ζήτημα της έλλειψης εκείνων των ειδικοτήτων που βάσει της επιστήμης δύνανται να ασκούν καθήκοντα «προσωπικού ιατρού», δηλαδή οικογενειακή ιατρική, και δεν είναι άλλοι από τους γενικούς ιατρούς, τους παθολόγους για τους ενήλικες και τους παιδιάτρους για τον παιδικό πληθυσμό.  Όμως βάσει των στοιχείων της Eurostat η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. σε ιατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα διαθέτει 629 ιατρούς ανά 100.000 κατοίκους. Υπάρχει λοιπόν το επιστημονικό προσωπικό, αλλά απουσιάζει η κυβερνητική διάθεση να το αξιοποιήσει καταλλήλως. Διότι, η λύση δεν είναι ούτε να βαφτίζεις «προσωπικούς ιατρούς» ειδικότητες που δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο, ούτε φυσικά, όπως επιχειρήθηκε στο νομοσχέδιο να θεωρείς «προσωπικούς ιατρούς» τους ανειδίκευτους αποφοίτους ιατρικών σχολών που εκτελούν την υπηρεσία υπαίθρου τους, το αγροτικό τους! Και το κάνουν αυτό, γνωρίζοντας ότι ασχέτως αν «βαφτίζουν» ως «προσωπικούς» τους αγροτικούς γιατρούς, αυτοί δεν είναι σε θέση να ασκούν τέτοια καθήκοντα.

 

Εκπαίδευση: Πώς θα εξασφαλίσετε την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών σε ποιοτική εκπαίδευση και θα αναβαθμίσετε το επίπεδο των δημόσιων σχολείων;

α) με μεγάλη αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, β) με πρόγραμμα προσλήψεων ώστε να μην υπάρχει κενή θέση δασκάλου και καθηγητή και να ενσωματωθεί νέο προσωπικό στα σχολεία, με νέα γνώση και νέα ενέργεια, γ) με αύξηση των δαπανών για τις κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές, δ) με τη στήριξη της ειδικής αγωγής και την συμπερίληψη όλων των παιδιών, ε) με τη γενίκευση συμπληρωματικής διδασκαλίας για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη.

 

Δικαιοσύνη: Ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσετε για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων;

Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό. Ο θεσμός της Δικαιοσύνης χρειάζεται βαθύ εκδημοκρατισμό. Χρειάζεται να αποκτήσει ξανά ο πολίτης την εμπιστοσύνη του σε αυτήν.

Έχω μιλήσει για μια βαθιά ηλικιακή και μορφωτική ανανέωση του δικαστικού σώματος. Με την ίδρυση νέας δεύτερης Σχολής Δικαστών. Το κατεστημένο έχει λυσσάξει με αυτήν την πρόταση διότι δήθεν, λέει, εμμέσως καταργείται η πρώτη Σχολή Δικαστών. Στην πραγματικότητα αντιδρά στη μεγάλη ανανέωση του σώματος, την αναβάθμισή του και την συρρίκνωση των «διαδρομών διαπλοκής» που πιθανώς έχουν δημιουργηθεί μεταξύ πολιτικής εξουσίας, οικονομικής ολιγαρχίας και δικαστικού σώματος.

Έχω μιλήσει, επίσης, για την ενοποίηση των διαδικασιών προανάκρισης και κύριας ανάκρισης όταν πρόκειται για ζητήματα μεγάλης διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή περιουσίας. Για την επιτάχυνση δηλαδή που είναι υπερ-απαραίτητη. Εννοείται ότι χρειάζεται πλήρης στελέχωση των διοικητικών δομών των δικαστηρίων, με την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Όπως και η αναβάθμιση της οικονομικής τους θέσης, μαζί με όλους του δημοσίους λειτουργούς.

Τέλος, εξυπακούεται ότι οι αλλαγές στη δομή της Δικαιοσύνης πρέπει να συμπεριλάβουν την αλλαγή του τρόπου ορισμού των μελών των Ανώτατων Δικαστηρίων.

 

 

Ανανέωση: Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για να ανανεώσετε το κόμμα και να το καταστήσετε πιο ελκυστικό για τους νέους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών, τεχνολογικών, πολιτισμικών και μορφωτικών συσπειρώσεων της νέας γενιάς. Θα αποτελέσει μια ομπρέλα αναφοράς όλων των κοινωνικών δικτύων των νέων, θα αποκτήσει νέο λόγο, νέα Μέσα Επικοινωνίας, τα γραφεία μας θα ανακαινιστούν λειτουργικά και θα γίνουν πόλος καθημερινής λειτουργίας στις γειτονιές και στις πόλεις. Θα οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση ανασυγκρότησης της νεολαίας που εργάζεται, είτε σε μηχανουργεία είτε στην ελαστική απασχόληση. Θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μορφωτικό και πολιτισμικό πυλώνα για τις νέες γενιές.

Και θα συμμετέχει ισότιμα στα όργανα του κόμματος και στη λήψη των αποφάσεων.

 

Εσωτερική Δημοκρατία: Πώς θα ενισχύσετε την εσωτερική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσετε τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να συμμετέχουν στις αποφάσεις;

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει από μηδενικής βάσεως. Το κέντρο βάρους της εσωτερικής δημοκρατίας θα δοθεί στην πολιτική λειτουργία των οργανώσεων. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να συζητούν, να αναλύουν, να συνδέονται με κινήματα γειτονιάς και πόλης, με σωματεία, συλλογικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εσωτερική δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο ψήφος στα εσωκομματικά, αλλά λειτουργία συνδιαμόρφωσης πολιτικής. Η Προκήρυξη συνεδρίου για εκλογή νέων οργάνων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και θα εκπονηθεί ένα ριζικά ανανεωμένο και λειτουργικό Καταστατικό.

 

Αναγνωρίζετε το λάθος που κάνατε να στηρίξετε τον Στέφανο Κασελάκη με πάθος;

Έχω απαντήσει κι’ άλλες φορές στο ερώτημα. Αρχικά, δεν τον υποστήριξα με κανένα πάθος, όπως αναφέρετε. Τον υποστήριξα μέσα στο πλαίσιο συνθηκών μιας συγκεκριμένης εποχής. Στην εποχή της προεδρικής εκλογής και υπό τις συνθήκες μιας τεράστιας πολιτικής και ψυχολογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησα ότι έπρεπε όλοι και όλες μας να κάνουμε χώρο σε κάποιον νεότερο. Ο συγκεκριμένος έδειχνε μορφωμένος, έξυπνος και επικοινωνιακός, και το κυριότερο, δεν κουβαλούσε τη φθορά της κυβερνητικής και αντιπολιτευτικής (μετά το 2019) περιόδου. Τον στήριξα με ειλικρίνεια, όπως θα έκανα με κάθε άλλο πρόσωπο που θα εκλεγόταν. Όμως ο Κασσελάκης αποδείχτηκε πρόσωπο μηδενικής πολιτικής συγκρότησης, αλλά το χειρότερο, μηδενικής προσωπικής αξιοπιστίας. Είναι μία έντονα ναρκισσιστική προσωπικότητα, με σοβαρά στοιχεία αυταρχισμού και κυνισμού και παντελή άγνοια των κοινωνικών δεδομένων. Θεώρησα απολύτως αναγκαίο για το καλό του τόπου να θέσω θέμα ηγεσίας. Και το έκανα υπεύθυνα και ανοικτά, όταν διαπίστωσα οριστικά ότι ήταν και είναι αδύνατον ο άνθρωπος αυτός να εκπέμψει όχι μόνον ένα φιλολαϊκό αφήγημα, ούτε καν μια πρόταση οποιουδήποτε αφηγήματος. Κάθε μέρα επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη. Προχθές μόλις επανέφερε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα εναντίον μου το επιχείρημα για το «Μάτι». Αναπαράγει, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω εντολής που έχει, όλα τα επιχειρήματα της βαθιάς Δεξιάς, με τις εκφράσεις ακριβώς τη Δεξιάς.

 

Τελικά ο Στέφανος Κασελάκης στο συνέδριο είχε πλειοψηφία και γιατί τον αποκλείσατε από τις διαδικασίες; 

Πλειοψηφία δεν είχε ποτέ, παρά τα δημαγωγικά ψέματα που διακινούσε εκείνες τις μέρες. Ουσιαστικά προσπάθησε να κάνει «κατάληψη» του ΣΥΡΙΖΑ με αντισυγκεντρώσεις, τοξικότητα και τραμπισμό. Πίστευα και εγώ αρχικά ότι θα έπρεπε να συμμετάσχει στις διαδικασίες, για να αποκαλυφθεί και στον τελευταίο καλόπιστο άνθρωπο ότι ήταν αδύνατον να παρουσιάσει ένα στοιχειώδες πολιτικό πρόγραμμα. Αλλά, όταν μας έγιναν γνωστά τα περί συμμετοχής του σε οφσορ εταιρείες, για τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του στο εξωτερικό, για ανοικτές υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, για επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία βρίσκεται στο επίκεντρο και μάλιστα σε μια χώρα σαν τις ΗΠΑ, τότε προκύπτει ένα μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος κανενός κόμματος και πολύ περισσότερο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να έχει οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα στο εξωτερικό και δή στα Νησιά Μάρσαλ. Τελεία και παύλα.

 

Πως κρίνετε την μέχρι στιγμής στάση της φίλης σας και μέχρι πρότινος γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη; 

Την εκτιμώ πολύ ως πολιτικό πρόσωπο και σέβομαι τη δυναμικότητά της. Δεν καταλαβαίνω με ποιο βαθύτερο πολιτικό σκεπτικό συντάσσεται με ένα εντελώς ανεπαρκές πρόσωπο όπως ο Κασελάκης. Η θέση της είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά μιλώντας θα κάνω ότι μπορώ για να παραμείνει.

 

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ όπου και είστε υποψήφιος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα ανανεωθεί ριζικά, θα ανασυνταχθεί και θα ξαναγίνει νικηφόρο πολιτικό ρεύμα. Θα είναι έτοιμος να δώσει λόγο στους ανθρώπους της εργασίας και του καθημερινού μόχθου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *