12 Δεκεμβρίου, 2024
Κοινωνία Χαλκιδική

Νομικό αδιέξοδο για τους κατοίκους της Χαλκιδικής – έχουν συμβόλαια αλλά όχι τίτλους ιδιοκτησίας

Εγκλωβισμένοι σε ένα παρατεταμένο νομικό αδιέξοδο είναι δεκάδες κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής Λιβρόχι στην Τρανή Αμμούδα, στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής, που ενώ έχουν συμβόλαια, δεν έχουν στα χέρια τους τίτλους ιδιοκτησίας!

Οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ατελείωτο νομικό κενό, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κατήργησε προηγούμενες ρυθμίσεις από τον Νόμο 4061/2012, σταματώντας κάθε διαδικασία για την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Πιο αναλυτικά, η κατάργηση αυτής της ρύθμισης από τον Νόμο 4061/2012 άφησε εκκρεμή τη διαδικασία τίτλων και στερεί από τους κατοίκους το δικαίωμα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή αναστατώθηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση των πρώτων εγγραφών. Έτσι, και με την προθεσμία της κτηματογράφησης να πλησιάζει, ο κίνδυνος παγίωσης του αδιεξόδου είναι πιο σοβαρός από ποτέ.

Επιστολή σε βουλευτές

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του συλλόγου Κατερίνα Λιμενοπούλου και Όλγα Ρουμελιώτου, με την υποστήριξη του Δημάρχου Σιθωνίας και άλλων τοπικών φορέων, ο Σύλλογος  απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους βουλευτές και την κυβέρνηση για την προώθηση ειδικής ρύθμισης, η οποία θα επιλύσει οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα.

Άλλωστε, η μη απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας θεωρείται από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής ως ένα διαρκές εμπόδιο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ενώ είναι πολλές οι ανάλογες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για την τελευταία… πράξη μιας περιπέτειας που πάει πίσω 100 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία με εξαιρετικά αργές διαδικασίες και με «κανόνες» που άλλαζαν με υπαιτιότητα του δημοσίου, οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τους πολυπόθητους τίτλους και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Απόστολος Πάνας: «Σε κίνδυνο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στη Χαλκιδική»

Το βιαστικό κλείσιμο της κτηματογράφησης αφήνει άλυτα σοβαρά προβλήματα.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, ως Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος μαζί με τον Βουλευτή Ηλείας κ. Μ. Κατρίνη προς τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις και απειλές για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων πολιτών, αλλά και του δημοσίου, μετά την ψήφιση του ν.5142/2024 για την άρον άρον «περαίωση» της κτηματογράφησης.

Το βιαστικό «κλείσιμο» της κτηματογράφησης αφήνει άλυτα σοβαρά προβλήματα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει επιπρόσθετα και πολύ σοβαρά νομικά και οικονομικά βάρη σε χιλιάδες πολίτες. Παράλληλα εγείρει ζητήματα άνισης μεταχείρισης πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν κάνει εμπρόθεσμα και νόμιμα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά και πολιτών που δεν έχουν ακόμη προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς.

Μάλιστα τονίζουμε, πως σε αγροτικές περιοχές (όπως η Χαλκιδική, η Ηλεία κλπ), τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών κινδυνεύουν να καταλήξουν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», σε καθεστώς λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να διεκδικήσουν τις ενισχύσεις των καλλιεργειών, ούτε να μεταβιβάσουν, ενώ σε περίπτωση καταστροφικών πυρκαγιών να μην μπορούν να αποζημιωθούν, εφόσον απαιτείται ΚΑΕΚ(Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου).

Παράλληλα σημειώνουμε , πως τα παραπάνω ζητήματα αποδεικνύουν, ότι παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες και προβλήματα που υπονομεύουν σοβαρά ακόμα και το ίδιο το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Με την Ερώτηση αυτή καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, με ποια μέτρα σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα δικαιώματα “αγνώστου ιδιοκτήτη” και τα αδήλωτα ποσοστά εξ αδιαιρέτου ακινήτων, πώς θα διασφαλιστεί η ταχεία και διαφανής εξέταση των αντιρρήσεων για δασικούς χάρτες και τι προβλέπεται για την άμεση διόρθωση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο για όσους δικαιώνονται.

Επίσης, ζητούμε να δηλωθούν μέτρα που θα ληφθούν για την επιτάχυνση των διορθώσεων για τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί αρχικά ως δασικά σε οικισμούς, χωρίς την ανάγκη χρονοβόρων και δαπανηρών δικαστικών διαδικασιών και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αποτρέψει τον αποκλεισμό των πολιτών από την πρόσβαση στις διορθώσεις εγγραφών και τη χρήση του Κτηματολογίου, ειδικά στις περιοχές όπου η χρησικτησία παραμένει το κύριο μέσο απόδειξης δικαιωμάτων.

Τέλος ζητούμε να μας γίνει γνωστό το πώς θα γίνει νομικός έλεγχος για την διασφάλιση της διαφάνειας, με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προς τις υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *