Εξώδικο γονέων για την ΣΤ’ τάξη δημοτικού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου
Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι γονείς μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, που ήδη απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στη διεύθυνση του σχολείου και στον Σύλλογο Διδασκόντων στην Α/θμια Εκπαίδευση Χαλκιδικής, και στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κοινοποιώντας το και στο Υπουργείο Παιδείας. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα έχει αγνοηθεί παντελώς, όπως υποστηρίζουν, το αίτημα που προβάλλουν να χωριστεί η έκτη τάξη των 25 (συν ένα) παιδιών σε δύο τμήματα.
Οι μαθητές κανονικά θα ήταν 26 όπως υποστηρίζουν οι φωνές διαμαρτυρίας, αν δεν μετακινούνταν «παράτυπα» ένα παιδί του οποίου η εγγραφή έγινε σκοπίμως σε άλλο σχολικό συγκρότημα, και παρότι βάσει στοιχείων κατοικίας θα έπρεπε να φοιτήσει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Την ίδια στιγμή στο εν λόγω σχολείο έπαψε να λειτουργεί το τμήμα ένταξης, ενώ υπάρχουν πέντε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, που σημειωτέων δεν έχουν πλέον ούτε παράλληλη στήριξη.
«Ξέρετε τι θα πει να βρίσκεται το παιδί μέσα σε τμήμα 25 ατόμων», διερωτάται με έντονο προβληματισμό η μητέρα παιδιού με μαθησιακά προβλήματα, τονίζοντας ότι το μάθημα δεν μπορεί να γίνει σε φυσιολογικές συνθήκες ειδικά για τα παιδιά που ως σήμερα είχαν είτε παράλληλη στήριξη, είτε παρακολουθούσαν μαθήματα στο τμήμα ένταξης. «Οι γονείς είναι ανάστατοι και ανησυχούν για τα παιδιά τους», επισημαίνει ο δικηγόρος Θανάσης Γιοβανούδας στον οποίον απευθύνθηκαν οι γονείς για την εξώδικη διαμαρτυρία.
Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από τις φετινές αλλαγές είναι η παρακολούθηση του μαθήματος ξένης γλώσσας. Η σύμπτυξη των τμημάτων της Στ’ τάξης επέφερε κατάργηση του τμήματος διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας διακόπτοντας τη συνέχεια της διδασκαλίας. Συνεπώς φέτος όλα τα παιδιά καλούνται υποχρεωτικά να διδαχθούν τον δεύτερο κύκλο της γερμανικής γλώσσας.
Ο Γιάννης Αδαμιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζει ότι με όσα γίνονται μειώνεται το επίπεδο γνώσης για τα παιδιά. «Όλα γίνονται χωρίς λόγο, ενώ μπορούν να αλλάξουν και να σπάσει η έκτη τάξη σε δύο τμήματα. Καλούμαστε χωρίς λόγο και αιτία να κάνουμε Γερμανικά. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε το αυτονόητο για τα παιδιά μας», τονίζει.
Στο κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας συγκεκριμένα περιγράφεται η καθημερινότητα της τάξης ως εξής: η φετινή έκτη (ΣΤ) τάξη του σχολείου μας λόγω των πολλών μαθητών – μέγιστος αριθμός (25) και των πέντε (5) μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες – δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τα παιδιά δεν δύνανται να εκπαιδευτούν διότι επικρατεί «χάβρα των Ιουδαίων» και μαθησιακό χάος, χωρίς να ευθύνεται ο εκπαιδευτικός, που ανέλαβε την τάξη. Άλλο παιδί κάνει φασαρία εξαιτίας των προβλημάτων υγείας, άλλο παιδί είναι ζωηρό από τη φύση του, άλλα παιδιά παρασύρονται και γενικότερα ακόμα και ο πιο ικανός εκπαιδευτικός, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούσε να παράγει έργο. Επιπλέον, παιδιά που παρακολουθούσαν ως δεύτερη ξένη γλώσσα την γαλλική, είναι αναγκασμένα να διακόψουν την παρακολούθηση της, αν και έχουν εγγραφεί σε φροντιστήρια γαλλικής γλώσσας για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και την επόμενη χρονιά, στο Γυμνάσιο θα παρακολουθήσουν εκ νέου την γαλλική γλώσσα.