12 Δεκεμβρίου, 2024
Κοινωνία Οικονομία

Ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια – Έρευνα της GPO

Το 61,6% δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα…

Ψαλίδι» και στις εορταστικές αγορές για τους μισούς Έλληνες

Μπορεί ο χρόνος να μετράει αντίστροφα για τις γιορτές, όμως οι καταναλωτές παραμένουν… μουδιασμένοι, προσπαθώντας να διαχειριστούν με σύνεση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα καθημερινά έξοδα των νοικοκυριών τρέχουν, όπως και οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις, έχοντας δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα.

Η ακρίβεια, όσο κι αν η Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να την τιθασεύσει, έχει… γονατίσει τα νοικοκυριά, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά! Η Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, όμως οι όποιες παρεμβάσεις έχει κάνει μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει αντιληπτές στην τσέπη των καταναλωτών! Η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και για ένα μεγάλο ποσοστό, ήδη από τα μέσα του μήνα!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία!

Τα στοιχεία δημοσκόπησης της GPO για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία που διενεργήθηκε για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», είναι αποκαλυπτικά και κρούουν το καμπανάκι προς την Κυβέρνηση!

Όταν λοιπόν οι 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι η ακρίβεια δυσκολεύει σημαντικά την καθημερινότητά τους, ενώ μόλις το 10,7% θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία, τότε σίγουρα  κάτι δεν πάει καλά!

Παράλληλα, το 65,7% χαρακτηρίζει την οικονομική του κατάσταση ως δύσκολη, ενώ μόλις το 34,3% την περιγράφει ως ανεκτή ή καλή.

Οι στρεβλώσεις της οικονομίας…

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των πολιτών (70,4%) αποδίδει την ακρίβεια σε στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ μόλις το 27% θεωρεί ότι είναι εισαγόμενη. Σημαντικός είναι και ο ρόλος που αποδίδεται στην έλλειψη ελέγχων από την Πολιτεία και στην αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων, όπου το 55,1% των πολιτών θεωρούν ότι ευθύνονται εξίσου και τα δύο.

Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν πειστεί από τις προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης να πατάξει μέσω των ελέγχων την αισχροκέρδεια. Βέβαια ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος απαντώντας προχθές σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είπε ότι «αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του Υπουργείου και της ΔΙΜΕΑ κάνουν ελέγχους σε 10.000 κωδικούς και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,7 εκατ. ευρώ»!

Δυσκολεύονται…

Στην αποκαλυπτική δημοσκόπηση της GPO καταγράφεται και ο βαθμός δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Το 61,6% αναφέρει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα και αγορές σούπερ μάρκετ, ενώ οι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά, καθώς το 67,2% δυσκολεύεται πολύ και αρκετά στην έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών.

Πολύ δύσκολη είναι και η κάλυψη των εξόδων στέγασης για το 62,5% του πληθυσμού, οι πληρωμές δόσεων και ρυθμίσεων σε τράπεζες για το 58%, αλλά και η κάλυψη ιατρικών εξόδων για το 60% του πληθυσμού.

«Ψαλίδι» και στις εορταστικές αγορές!

Ακόμη πιο δύσκολο για την πλειοψηφία των καταναλωτών θα είναι το επόμενο διάστημα, ενόψει των εορτών. Μπορεί να ποντάρουν στο «Δώρο Χριστουγέννων» και σε κάποια επιδόματα έξτρα που θα δοθούν, όμως σίγουρα και πάλι τα χρήματα δεν επαρκούν.

Όσον αφορά τις προθέσεις των πολιτών σχετικά με τη δαπάνη που σκοπεύουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα το 51,6% δηλώνει ότι σκοπεύει να μειώσει τις εορταστικές δαπάνες φέτος, ενώ 4 στους 10 αναφέρουν ότι θα δαπανήσουν τα ίδια χρήματα με πέρυσι.

«Ψαλίδι» βέβαια έχει μπει και σε δευτερεύοντα έξοδα, όπως είναι η ψυχαγωγία. Το 71,5% αναφέρει ότι δυσκολεύεται να καλύπτει αυτό το έξοδο, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την προσαρμογή των προτεραιοτήτων των νοικοκυριών στις βασικές ανάγκες. Τα έξοδα για ταξίδια και εκδρομές βρίσκονται στο τέλος της ιεράρχησης, με την πλειονότητα των πολιτών (77,5%) να δηλώνει ότι αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για αναψυχή, λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Δεν επαρκεί το εισόδημα!

Σε ερώτηση για την επάρκεια του μηνιαίου εισοδήματος των πολιτών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το 54,6% των πολιτών δηλώνει ότι δεν επαρκεί ή μάλλον δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το υπόλοιπο 45,4% αισθάνεται ότι το εισόδημά του ικανοποιεί την κάλυψη των αναγκών του.

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ!

Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, το 63,6% πιστεύει πως έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 31% ότι έχουν παραμείνει σταθερές, ενώ μόλις το 5,2% θεωρεί ότι οι τιμές μειώθηκαν.

Ανεπαρκή τα μέτρα

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει θετικά τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβεια. Πιο συγκεκριμένα το 79,1% βλέπει θετικά την ιδέα του πλαφόν στα κέρδη, έτσι ώστε αυτά να μην ξεπερνούν τα κέρδη του 2021, ενώ το 82,6% συμφωνεί με τον εξαπλασιασμό των προστίμων για αισχροκέρδεια.

Ωστόσο, παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, με το 65% να πιστεύει ότι τα πρόστιμα δεν συμμορφώνουν επαρκώς τα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, το 63,1% θεωρεί ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως τώρα έχουν ελάχιστη συμβολή στην προστασία των καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *