Το Ιράν δεν έχει πυρηνικά – Γιατί θα αργήσει να αποκτήσει
Σύμφωνα με τον Χιούστον Τζ. Γουντ, ομότιμο καθηγητή Αεροναυπηγικής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και ειδικό στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, το Ιράν θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο να αναπτύξει πλήρως πυρηνικό όπλο.
Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του Σίγκφριντ Χέκερ, πρώην διευθυντή του εργαστηρίου οπλικών συστημάτων στο Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό. Οι δυο αμερικανοί επιστήμονες διευκρινίζουν ότι για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, το Ιράν θα χρειαστεί να έχει στη διάθεσή του ικανή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου.
Στη συνέχεια θα απαιτηθεί ειδική διαδικασία, με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε το εμπλουτισμένο ουράνιο να τοποθετηθεί στην καρδιά μιας ατομικής βόμβας, η οποία με τη σειρά της θα συναρμολογηθεί με άλλα τμήματα πυρηνικής κεφαλής η οποία θα τοποθετηθεί σε πύραυλο.
Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι εργαζόμενοι για την κατασκευή πυρηνικών όπλων έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους εξαιτίας των μικρών ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του όπλου, και τα οποία, απαιτούν τη μέγιστη προσοχή προκειμένου να μην περάσουν, δια της αναπνοής, στους πνεύμονές τους με κίνδυνο να προκαλέσουν καρκίνους.
Ένα εξ αυτών είναι και το στάδιο των δοκιμών. Και όπως τονίζουν οι πυρηνικοί επιστήμονες, η χρονοβόρα διαδικασία καταλήγει πρώτα στο στάδιο των δοκιμών στο έδαφος ώστε να βεβαιωθούν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο.