4 Νοεμβρίου, 2024
Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Κ. Μάλαμα : Γιατί εξαιρείται ο Δήμος Νέας Προποντίδας από τις διατάξεις για την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας;

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης”. Ολομέλεια Βουλής 22.10.2024

Το βίντεο της ομιλίας : https://www.youtube.com/watch?v=mX0xXoJgAtI

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο για την αύξηση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση, πραγματικά προσπαθεί να παραβιάσει ανοιχτές θύρες. Πιθανότατα, ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν έχει επισκεφθεί δομές της δημόσιας διοίκησης στην Περιφέρεια της χώρας, δεν έχει εικόνα για το ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές με σημαντική τουριστική οικονομία.

Επίσης, πιθανότατα να μην γνωρίζει ότι σε σχέση με τον πάνδημο στόχο της εργασιακής συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρία ο γενικός κανόνας της ποσόστωσης ακυρώνεται συχνά μέσα από «παραθυράκια» εξαιρέσεων, στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Ξεκινώντας από το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης της δημόσιας διοίκησης, θα πρέπει καταρχάς να καυτηριάσουμε το γεγονός ότι και ο αρχικός νόμος του 2021 και οι τροποποιήσεις που επιφέρει το σημερινό νομοσχέδιο εξαιρούν ένα δήμο της Χαλκιδικής από την προσαύξηση των είκοσι μονάδων μοριοδότησης που δίδεται -και σωστά δίδεται- σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν γνωρίζει ο συντάκτης του νομοσχεδίου -άρα, πιθανότατα δεν φρόντισε και να τον ενημερώσει ο Βουλευτής της Πλειοψηφίας από τη Χαλκιδική, ο κ. Γιάννης Γιώργος, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή- για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ολόκληρη; Εξαιρείται, λοιπόν, ο Δήμος Νέας στις διατάξεις για την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας του άρθρου 4.

Στη Χαλκιδική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι πλέον ακραία, ενώ ο φόρτος εργασίας, λόγω της τουριστικής οικονομίας, είναι κυριολεκτικά τεράστιος. Η Κτηματική Υπηρεσία της Χαλκιδικής, για παράδειγμα, η οποία διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιόμετρα αιγιαλού και εκατοντάδες αιτήσεις αδειοδότησης επιχειρήσεων, έχει μόνο δύο υπαλλήλους.

Ο ΕΦΚΑ της Χαλκιδικής, που έχει χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο αλλά και στη βιομηχανία, δεν έχει προσωπικό να κάνει ελέγχους, δεν έχει προσωπικό να εκδίδει συντάξεις και δεν έχει προσωπικό, για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις των πολιτών.

Ο ΟΑΕΔ της Χαλκιδικής, με δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους, δυσκολεύεται πάρα πολύ να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις του εποχικού επιδόματος ανεργίας. Οι υπάλληλοι του φορέα είναι κυριολεκτικά στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, με εκατοντάδες e-mails που καλούνται να απαντήσουν καθημερινά και που δεν το καταφέρνουν βέβαια.

Όμως, ένας Δήμος της Χαλκιδικής εξαιρείται από τις είκοσι μονάδες της εντοπιότητας του άρθρου 4, παρ’ όλο που άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Πέλλα, όλες -και ορθώς βέβαια- και όλοι οι δήμοι τους λαμβάνουν τα αντίστοιχα.

Λέτε ότι θεσπίζετε ένα σύστημα ανταμοιβών για την παραγωγικότητα στο Δημόσιο. Εμείς σας ρωτάμε καλοπροαίρετα: Πιστεύετε ότι αυτό το σύστημα, αυτός ο γραφειοκρατικός δαίδαλος που εισάγετε, θα οδηγήσει ποτέ στην καταβολή μιας όποιας ανταμοιβής; Το πιστεύετε πραγματικά; Πόσα επίπεδα αποφάσεων χρειάζονται, για να λάβει ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ της Χαλκιδικής 100 ευρώ επιπλέον το μήνα;

Εμείς λέμε ότι το σύστημα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ και, κυρίως, δεν πρόκειται ούτε ένας υπάλληλος -ούτε ένας!- που παλεύει, κυριολεκτικά με το τέρας της γραφειοκρατίας να πάρει ούτε ένα ευρώ μπόνους στο άμεσο μέλλον. Γιατί, λοιπόν, να κοροϊδεύετε τον κόσμο;

Λέτε ότι αυξάνετε την υποχρεωτική ποσόστωση στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στο Δημόσιο. Σαφώς και συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Όμως, γιατί δεν διορθώνετε την απαράδεκτη εξαίρεση που έχετε εισάγει για τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν στις θέσεις φύλαξης και πληροφόρησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους; Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να θεραπεύσει αυτή την αδικία. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία, αλλά αυτή η απαράδεκτη εξαίρεση παραμένει στο νόμο σας. Γιατί;

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της υποχρεωτικής παραμονής σε υπηρεσία του τόπου εντοπιότητας από τα δέκα στα δεκαπέντε έτη, προφανώς έχει μια λογική η ιδέα αυτή. Όμως, για να δουν οι άνθρωποι της περιφέρειας τις υπηρεσίες στελεχωμένες, θα πρέπει να συνοδευτεί το μέτρο αυτό από μία σειρά άλλων ενεργειών. Θα έπρεπε, δηλαδή, για παράδειγμα, να ληφθεί μέριμνα για τους συμβασιούχους σε δομές υγείας, στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπηρετούν επί χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Νοσοκομείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική στελεχώνεται κατά 40% από συμβασιούχους διοικητικούς και υγειονομικούς λειτουργούς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν εντοπιότητα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν από τη μονιμοποίησή τους.

Αντίστοιχα, ας μοριοδοτήσουμε την εντοπιότητα για άμεσο διορισμό των εκπαιδευτικών. Ας μοριοδοτήσουμε την εντοπιότητα των ιατρών, των νοσηλευτών. Ας μοριοδοτήσουμε την εντοπιότητα σε νέους επιστήμονες που θέλουν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων. Πρόκειται για κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία της οικονομίας, για τη λειτουργία της περιφέρειας της χώρας.

Με άλλα λόγια, για να έχουν αντίκτυπο οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θα πρέπει να συνοδευτούν απαραιτήτως από προσλήψεις. Το Δημόσιο στην επαρχία έχει κυριολεκτικά αδειάσει από στελέχη. Οι δήμοι δεν μπορούν να παράξουν έργο. Οι εργολαβίες δεν έχουν σταματημό. Παράδειγμα: Για να σερβιριστεί ένα γεύμα στο Νοσοκομείο του Πολυγύρου, αυτό το μαγειρεύει ένας ιδιώτης στη Θεσσαλονίκη, παρ’ όλο που υπάρχει η υποδομή στο νοσοκομείο, υπάρχει δηλαδή μαγειρείο και το φέρνει από μία απόσταση εξήντα-εβδομήντα χιλιομέτρων. Για να κοπεί ένα εισιτήριο έξω από έναν αρχαιολογικό χώρο, αντί να υπάρχει ένας υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχει ένας εργολαβικός εργαζόμενος. Αυτά τα λάθη, κύριε Υπουργέ, πρέπει να διορθωθούν και μάλιστα άμεσα. Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *