Εκπαίδευση με αποκλεισμούς -Τι συμβαίνει στα Ειδικά Σχολεία της Κ. Μακεδονίας

Πώς μπορούμε να μιλάμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, όταν αυτή δεν ανταποκρίνεται σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις; Γνωρίζουμε όλοι τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν τα δημόσια σχολεία, τι γίνεται όμως στα ειδικά σχολεία και στους μαθητές τους;
Λίγα Ειδικά σχολεία και τα περισσότερα ακατάλληλα έως επικίνδυνα και με υπεράριθμους μαθητές, με ελλείψεις προσωπικού, προσωπικό που αποτελείται κυρίως από αναπληρωτές, συγχωνεύσεις τμημάτων σε 25ρια και 30ρια τμήματα με τραγικές επιπτώσεις για όλα τα παιδιά και πολύ περισσότερο για τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.
Γονείς και σωματεία δήλωσαν ότι, τα μισά αιτήματα για παράλληλη στήριξη πάνε στα αζήτητα, ενώ τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν σχολικό νοσηλευτή με ότι τραγικό και επικίνδυνο συνεπάγεται για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις.
Στα ειδικά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, έρχεται να προστεθεί, ένα ακόμη πρόβλημα αυτό της μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο.
Αποκλεισμένα τα παιδιά με αναπηρία από το σχολείο
Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παιδιά με αναπηρία που διαμένουν στην Κεντρική Μακεδονία στερούνται την πρόσβαση στο Ειδικό Σχολείο τους. Ενώ ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια για τις σχολικές μεταφορές, οι εκεί μαθητές των Ειδικών Σχολείων δεν έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνους των τυπικών σχολείων. Οι ιδιοκτήτες δε λεωφορείων για να προκαλέσουν αύξηση της τιμής του δρομολογίου στις προκηρύξεις, καθιστούν τους διαγωνισμούς άγονους, μη συμμετέχοντας σε αυτούς. Η αντιδικία αυτή, όμως, μεταξύ ιδιοκτητών λεωφορείων και Υπηρεσιών που προκηρύσσουν τους διαγωνισμούς, προκαλεί μείζον πρόβλημα στα παιδιά με αναπηρία, αφού, τα αποκλείει από την εκπαίδευση, άρα, από μια πιο ποιοτική ζωή και από την ένταξη τους στην κοινωνία.
Επίσης, η σχολική μεταφορά πρέπει να γίνεται με συνοδούς εξειδικευμένους στη διαχείριση των παιδιών. Η εμπλοκή μη εξειδικευμένων συνοδών στη σχολική μεταφορά είναι ακόμη ένας λόγος που οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων αποκλείουν από τα δρομολόγια παιδιά με αναπηρίες, λέγοντας ότι δεν είναι «συνεργάσιμα» ή ζητούν από τους γονείς να τα συνοδεύουν κατά τη μεταφορά (όταν αυτή γίνεται). Τα παραπάνω είναι απαράδεκτα για Ευρωπαϊκό Κράτος, όντας αντίθετα με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρία.
«Πολλά δρομολόγια δεν έχουν κατακυρωθεί για μία ακόμη χρονιά, για πολλά από τα παιδιά μας το κουδούνι δεν έχει χτυπήσει ακόμη λες και δεν είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, λες και δεν έχουν αγωνία να δούνε τους φίλους τους. Ας αφήσουμε τις επιπτώσεις στην πορεία εξέλιξής τους και τις συνέπειες στην ισορροπία της ίδιας της οικογένειας.
Μεταφορά στα χέρια των ιδιωτών, με ακατάλληλα μέσα και ανειδίκευτο προσωπικό, παιδιά με αναπηρίες που στοιβάζονται για ώρες να πάνε και να έρθουν στο σχολείο, γιατί έτσι βολεύει τους επιχειρηματίες μεταφορείς», λένε οι γονείς.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά με αναπηρία βρίσκουν εμπόδια στην εκπαίδευσή τους. Πέρσι, μετά από τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και των Ενώσεων Γονέων, ψηφίστηκε η απαιτούμενη τροπολογία στη Βουλή, έτσι ώστε, εάν οι διαγωνισμοί έβγαιναν άγονοι, να μπορούν να μισθωθούν άμεσα μέσα μεταφοράς, ακόμη και με ιδίους πόρους της Περιφέρειας, τουλάχιστον για τα παιδιά ΑμεΑ. Φέτος, με μεγάλη καθυστέρηση, εφαρμόζεται η ίδια λύση εκ νέου με καινούργια τροπολογία, μιας και η περσινή, όπως και η φετινή, είχε ισχύ μόνο για την παρούσα σχολική χρονιά, σαν να ήταν έκπληξη το πρόβλημα που προέκυψε και πάλι» προσθέτει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι γονείς ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να «τρέξουν» οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να μη χαθεί μέρα από τα μαθήματα των παιδιών. Επίσης, ζητούν να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και των μαθητριών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
«Απαιτούμε να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να «τρέξουν» οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να μη χαθεί μέρα από τα μαθήματα των παιδιών. Δε γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να υπάρχουν παιδιά ειδικής αγωγής που ξεκινούν τη σχολική χρονιά τον Νοέμβριο!
Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην προκύψει ξανά το ίδιο εμπόδιο στην πρόσβαση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στην εκπαίδευση την επόμενη σχολική χρονιά.
Η μόνη λύση είναι δημόσιο και δωρεάν σύστημα μεταφοράς με ασφαλή μέσα, με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία από και προς τα ειδικά σχολεία.»
Η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει και να σχεδιάσει μία πολιτική αποκλειστικά σε θέματα αναπηρίας. Η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση θα πρέπει να νοείται ως αυτονόητο για όλους τους μαθητές. Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να λάβει μέτρα για τα ειδικά σχολεία της χώρας, που θα εξασφαλίζουν την δωρεάν μεταφορά των μαθητών, συνοδευόμενα από εξιδεικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, οι δομές και οι εγκαταστάσεις των σχολείων να είναι λειτουργικές και ασφαλείς και όχι απαρχαιωμένες και υποστελεχωμένες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για δημόσια και ισότιμη παιδεία στη χώρα μας.