Μπορεί να συνεισφέρει η Περιφέρεια στη συντήρηση του ΚΠΕ Κορδελιού;
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για το εμβληματικό βιοκλιματικό κτήριο στο οποίο επέβαλε παύση λειτουργίας ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.
Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε προς τον αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Γιουτίκα η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.
Η παράταξη ζητά να ενημερωθεί αν η διοίκηση της ΠΚΜ συμφωνεί στην ανάγκη ανάδειξης της προσφοράς του ΚΠΕ στα εκπαιδευτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιστραφεί η διαρκής πορεία υποβάθμισής του, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητοι πόροι για την επισκευή και συντήρηση του εξαιρετικού βιοκλιματικού κτιρίου που φιλοξενεί το Κέντρο, αν μπορεί να συνεργαστεί με τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και να τον υποστηρίξει ώστε να συνταχθεί μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου και να ακολουθήσει διαγωνισμός και αν είναι διατεθειμένη να το πάρει υπό την αιγίδα της σε περίπτωση που ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σχεδιάσει αλλαγή χρήσης του κτηρίου, ώστε να συνεχίσει την εξαιρετική προσφορά του ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν και ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά : “Είναι θλιβερό το γεγονός της παύσης λειτουργίας που επιβλήθηκε από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, λόγω κινδύνου κατάρρευσης του κτιρίου. Ο Δήμος έχει σοβαρές ευθύνες για την εγκατάλειψη της συντήρησης του εμβληματικού αυτού βιοκλιματικού αρχιτεκτονήματος. Απευθύνουμε έκκληση στη διοίκηση της Περιφέρειας να ασκήσει πίεση για την αντιστροφή της υποβάθμισης του ΚΠΕ και για την υποστήριξη του Δήμου στη σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου, ώστε να ακολουθήσει ο απαραίτητος διαγωνισμός.
Καλούμε επίσης τη διοίκηση της Περιφέρειας να στηρίξει τον θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Κ. Μακεδονία, καθώς τα ΚΠΕ έχουν εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην τύχη τους, χωρίς προσωπικό, χωρίς έστω κάποιους ελάχιστους οικονομικούς πόρους και χωρίς θεσμική στήριξη, λειτουργώντας μόνο με την αυταπάρνηση ελάχιστων εκπαιδευτικών”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση
Θέμα: Διακοπή λειτουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.
Με θλίψη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε την παύση λειτουργίας που επιβλήθηκε από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, λόγω κινδύνου κατάρρευσης του κτιρίου. Ένα δοκάρι που έπεσε ήταν η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτίριο εξωτερικά, μιας και εσωτερικά παραμένει λειτουργικό, αν και έχει να βαφτεί σχεδόν 15 χρόνια. Τα προβλήματα προέκυψαν στη στέγη του κτιρίου, καθώς υπάρχει ένα φυτεμένο δώμα, με αποτέλεσμα τα τζάμια του θερμοκηπίου στην είσοδο να έχουν ραγίσει και να είναι άκρως επικίνδυνα, ενώ σοβάδες πέφτουν σε αρκετά σημεία. Να σημειωθεί ότι στο κτίριο έχουν πρόσβαση πλέον μόνο οι εργαζόμενοι που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτό από την πόρτα εξόδου.
Το ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού ιδρύθηκε το 1995 με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού, με προγραμματική σύμβαση για δεκαπενταετή λειτουργία. Το 2011 συνενώθηκε με το ΚΠΕ Βερτίσκου, που είχε ιδρυθεί το 2002 στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων στο χωριό Βερτίσκος και αποτελούν ενιαία δομή με έδρα το Ελευθέριο Κορδελιό.
Το Κέντρο αυτό είναι το μοναδικό σε όλη τη Θεσσαλονίκη από τα συνολικά 58 που λειτουργούν στη χώρα. Εδώ και 30 χρόνια έχει φιλοξενήσει πάνω από 150.000 μαθητές/μαθήτριες και 20.000 εκπαιδευτικούς, προσφέροντας προγράμματα για την περιβαλλοντική συνείδηση, τη δράση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της πόλης. Επίσης, αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες φοιτητές του ΑΠΘ που κάνουν την πρακτική τους κάθε χρόνο εδώ, αλλά και για φοιτητές από το εξωτερικό. Η βιβλιοθήκη του είναι ένας πολύτιμος χώρος για τις υποβαθμισμένες Δυτικές Συνοικίες. Παράλληλα λειτουργούσε και ως ένα ζωντανό παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής, καθώς ήταν το πρώτο σχολικό βιοκλιματικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτόνισσα Έλλη Γεωργιάδου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το κτίριο για χρόνια εντάσσονταν μεταξύ αυτών που άνοιγαν τις πύλες τους στο θεσμό του OPEN House Thessaloniki. Ωστόσο, λόγω μη επαρκούς συντήρησης κατά την τελευταία 15ετία από τις δημοτικές αρχές κρίθηκε πλέον ακατάλληλο. Αλλά και από πλευράς του υπουργείου Παιδείας δεν υπήρξαν ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να διεξαχθούν εργασίες συντήρησης στο κτίριο.
Από πλευράς Δήμου υπάρχει διάθεση να φτιαχτεί από την αρχή η στέγη, κάτι που σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη και να ακολουθήσει διαγωνισμός. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν μπορεί να αναλάβει ο Δήμος όλο αυτό το έργο και με τι χρονοδιάγραμμα, όπως και αν θα θέλει μετά να αξιοποιήσει το εμβληματικό κτίριο για άλλες χρήσεις, παρά το γεγονός ότι το πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω του οποίου κατασκευάστηκε, το προόριζε εξαρχής για χρήση του ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Η θλιβερή κατάσταση του εμβληματικού κτηρίου του ΚΠΕ, αλλά και η απομείωση του προσωπικού του, αναδεικνύουν την άκρως προβληματική κατάσταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία στην τύχη της, χωρίς προσωπικό, χωρίς έστω κάποιους ελάχιστους οικονομικούς πόρους και χωρίς θεσμική στήριξη, λειτουργώντας μόνο με την αυταπάρνηση ελάχιστων εκπαιδευτικών.
Πιστεύουμε πως η θεσμική, εκπαιδευτική, περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί από τις τοπικές και εθνικές αρχές, ώστε να δοθούν άμεσα οι απαραίτητοι πόροι για την επισκευή και συντήρηση του εξαιρετικού βιοκλιματικού κτιρίου που αποτελεί έδρα του και αποτελεί τον φυσικό χώρο για τη λειτουργία του και για να συνεχίσει εκεί η διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε παιδιά και πολίτες.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:
-
Συμφωνείτε πως είναι απαραίτητη η ανάδειξη της αξίας του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, της εμβληματικότητας του κτηρίου του και της θεσμική προσφοράς του στα εκπαιδευτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιστραφεί η διαρκής πορεία υποβάθμισής του;
-
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητοι πόροι για την επισκευή και συντήρηση του εξαιρετικού βιοκλιματικού κτιρίου που φιλοξενεί το Κέντρο;
-
Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και να τον υποστηρίξετε ώστε να συνταχθεί μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου και να ακολουθήσει διαγωνισμός;
-
Σε περίπτωση που ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σχεδιάζει αλλαγή χρήσης του κτηρίου, είστε διατεθειμένοι να το πάρετε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ώστε να συνεχίσει την εξαιρετική προσφορά του ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν και ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του;