Τα ίδια και τα ίδια στην ΔΕΘ…
Είθισται εδώ και πολλά χρόνια και προφανώς έχει πολιτογραφηθεί ως μοντέλο και μόδα, να γίνονται πολλές συναντήσεις λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με επαγγελματικούς φορείς, επιμελητήρια, συνδέσμους βιομηχάνων, από τον πρωθυπουργό αλλά ακόμα και από τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων υποτίθεται είναι ενσωματωθούν προτάσεις και ιδέες των επαγγελματιών στις εξαγγελίες αυτών που κυβερνούν και να προσαρμοστούν οι θέσεις και προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιχειρηματικότητα.
Αφού ήδη τα επιτελεία των κομμάτων με την κοπτορραπτική των οικονομικών έχουν καταλήξει στις παροχές που θα δώσουν όταν κυβερνούν και αντίστοιχα στα αιτήματα που θα προβάλουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, που και αυτά είναι έτοιμα από πριν. Και όπως μας εκμυστηρεύονται οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, αλλά και το δείχνει η ίδια η πρακτική τελικά εδώ και χρόνια όλες οι συναντήσεις πριν την έναρξη της ΔΕΘ κινούνται περισσότερο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Εξάλλου τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και άλυτα. Και όλοι στην πολιτική, συμπολίτευση και αντιπολίτευση τα γνωρίζουν. Αλλά με ημίμετρα και συνεχείς αλλαγές φορολογικές και ασφαλιστικές, προφανώς δεν λύνονται.
Οι επιχειρηματίες πλέον έγιναν κυριολεκτικά λάστιχο για να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλούς ρόλους. Με την υπερφορολόγηση, την τεκμαρτή φορολόγηση, το πλήθος των διατάξεων και των νόμων που πρέπει να εφαρμόσουν, τις νέες ταμειακές μηχανές, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις πολλές αλλαγές.
Αντί να σκέφτονται τη δουλειά τους οι επαγγελματίες και πως θα δυναμώσουν στην αγορά, καθίστανται συγχρόνως ολίγον λογιστές, οικονομολόγοι, προγραμματιστές, μην ξεφύγει τίποτα και αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.
Ο στόχος να δοθεί ένα αισιόδοξο μήνυμα επανεκκίνησης και με την έναρξη και τον προγραμματισμό της νέας οικονομικής χρονιάς, οι προτάσεις και οι εξαγγελίες θα πρέπει να δείχνουν και κάτι ελπιδοφόρο. Και φυσικά έπεται και ο προϋπολογισμός του κράτους για να το αποδείξει.
Που εκεί φαίνεται ξεκάθαρα πόσα από αυτά έχουν ενσωματωθεί και δεν είναι μόνο απλώς εξαγγελίες για την επόμενη χρονιά. Παρόλα αυτά είναι η βιτρίνα του επιχειρηματικού παλμού της χώρας η ΔΕΘ και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δίνει τη δέουσα σημασία.
Ελπίζουμε το πακέτο φέτος που θα εξαγγελθεί να έχει λιγότερο φανταχτερό περιτύλιγμα και να είναι ουσίας και σημαντικό για την επιβίωση των επαγγελματιών. Που κυρίως εστιάζουν βέβαια στις διορθώσεις στην τεκμαρτή φορολόγηση, στη μείωση της φορολογίας και στην απλοποίηση όλων των συστημάτων στη λειτουργία μιας επιχείρησης, πλην των διαχρονικών άλλων προβλημάτων.
Στη ΔΕΘ βέβαια αυτές τις ημέρες είναι και μία ευκαιρία να εκδράμουν εκτός από τους επαγγελματίες και πολιτευτές, στελέχη κομμάτων, αυτοδιοικητικοί, στις κεντρικές ομιλίες, αλλά και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, συμμετέχοντας στα γνωστά πηγαδάκια με υπουργούς.
Βγάζοντας πολλαπλές φωτογραφίες, για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Και γεμίζοντας τις προσωπικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης περί …συναντήσεων με υπουργούς, με το γνωστό διάλογο δευτερολέπτων στο πόδι.
Άνευ ουσίας και σημασίας βέβαια, αλλά ο κύριος στόχος τους είναι να προβάλλουν τις ισχυρές γνωριμίες τις οποίες έχουν, να επαινέσουν τις φιλίες με υπουργούς και όλα αυτά να μετατραπούν σε ένα ψηφοθηρικό παιχνίδι στον τόπο τους.
Θαρρείς και έχουν πλέον νόημα και σημασία οι πολιτικές αυτές του παλιού καιρού. Ενώ οι υπουργοί γνωρίζουν τα θέματα από τις πάμπολλες επερωτήσεις που έχουν γίνει, ακόμα και με υπομνήματα και συναντήσεις με κυβερνητικούς βουλευτές.
Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με μία συνάντηση δευτερολέπτων και κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος που συνήθως βγαίνουν οι υπουργοί για να πιουν ένα καφέ και να κάνουν την κακή τους συνήθεια καπνίζοντας ένα τσιγάρο. Το παιχνίδι όμως της επικοινωνίας καλά κρατεί.