13 Οκτωβρίου, 2024
Κοινωνία Πολιτική & Οικονομία

Μητσοτάκης: «Ικανοποιητική συνεργασία» με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό

Υποστήριξε ότι η χώρα μας συγχρόνως προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο –  «Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι και για ένα κακό σενάριο» είπε για τη στάση της Τουρκίας

«Ικανοποιητική» και που «αποδίδει καρπούς» χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία στη διαχείριση του πολυσύνθετου προβλήματος του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο ερώτημα του εκδότη του «Χ» Σταύρου Φανφάνη στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση… καλού παιδιού της Τουρκίας, μερικά χρόνια μετά την τεχνική κρίση που προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν στις Καστανιές Έβρου, ο πρωθυπουργός θέλησε να σταθεί στο σήμερα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχουν εξομαλυνθεί, ενώ μετέφερε την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε τροπή πάρει η συμπεριφορά της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή. Αναφορικά με τη δική μας πολιτική γύρω από το Μεταναστευτικό, ισχυρίστηκε πως η χώρα μας συγχρόνως προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Η ερώτηση του Σταύρου Φανφάνη: Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η κλιματική κρίση έχουν φέρει εκ νέου στο προσκήνιο το μεταναστευτικό. Είναι η χώρα μας σε θέση να διαχειριστεί την ενδεχόμενη νέα έξαρση ή μία μόνιμη αύξηση στις ροές προς την Ευρώπη; Μπορούμε να εμπιστευτούμε την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στον Έβρο πριν από μερικά χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η σχέση μας με την Τουρκία, οφείλω να επισημάνω ότι στα ζητήματα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία. Αν θα κρατήσει για πάντα δεν είμαι σε θέση να το προβλέψω και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι και για ένα κακό σενάριο.

Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία, η οποία νομίζω ότι αποδίδει καρπούς, παρά το γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτία των μεταναστευτικών ροών δεν έχει εκλείψει. Αντίθετα, μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα, ειδικά αν μιλάμε για μετανάστευση από την Αφρική, η οποία συνδέεται με την κλιματική κρίση και με υπαρξιακές ανάγκες ανθρώπων να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *