4 Νοεμβρίου, 2024
Κοινωνία Οικονομία Χαλκιδική

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καυσόξυλα στα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής!

Xωρίς καυσόξυλα κινδυνεύουν να μείνουν τον φετινό χειμώνα μόνιμοι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της  Χαλκιδικής, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι, καθώς, ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις σε Δήμους να τους χορηγηθούν, το Δασαρχείο ενημέρωσε ότι δεν θα διατεθούν καυσόξυλα με Δ.Α.Δ (Δασική Αστυνομική Διάταξη) όπως γινόταν μέχρι πέρυσι και ζητά να συνταχθούν διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας.

Οι μελέτες αυτές όμως, πέραν του γεγονότος ότι είναι ασύμφορες οικονομικά για τους Δήμους, απαιτούν χρόνο για να συνταχθούν λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα πάει πίσω.

Με άλλα λόγια, αντί η Πολιτεία να διευκολύνει όσους έχουν απομείνει στην ύπαιθρο, βάζει νέα εμπόδια που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους. Μεγάλα είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους πολίτες από την απαίτηση του Δασαρχείου για σύνταξη διαχειριστικών μελετών.

Το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής αποτελείται από ηλικιωμένα άτομα, χαμηλοσυνταξιούχους, με αυξημένες ανάγκες σε καυσόξυλα, αφού την περίοδο του χειμώνα επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός.

Μέχρι στιγμής οι Δήμοι με την συνδρομή της Δασικής υπηρεσίας, διέθεταν  καυσόξυλα ατομικών αναγκών στους μόνιμους κατοίκους του από τα Δημοτικά ή Δημόσια δάση της περιοχής με βάση τις λίγες εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες που διέθετε, αλλά κυρίως μέσω Δ.Α.Δ. (Δασικής Αστυνομικής Διάταξης) που εξέδιδε το Δασαρχείο, με τους πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών έχει λήξει και η ανασύνταξή τους ή η σύνταξη νέων σε δάση μη διαχειριζόμενα συστηματικά, πέραν του σημαντικού οικονομικού κόστους στο οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν,  μετά και τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίστανται οι Ο.Τ.Α., είναι ιδιαιτέρα χρονοβόρα λόγω και των προβλημάτων που προκύπτουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς από την παράλληλη σύνταξη του κτηματολογίου και είναι αδύνατον στο χρόνο που απομένει να συνταχθούν και να εγκριθούν μελέτες. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα περισσότερα δημόσια δάση της περιοχής τα οποία δεν διαθέτουν και αυτά διαχειριστικές μελέτες.

Το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει με τους  μόνιμους  κατοίκους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, αφού θα μείνουν χωρίς καυσόξυλα σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και πολλές χιονοπτώσεις κατά την περίοδο του χειμώνα και ζητά να μεριμνήσει το Υπουργείο ώστε να επανέλθει η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων σε όλους τους οικισμούς με Δ.Α.Δ., μέχρι να είναι σε θέση οι Δήμοι  να συντάξουν σχετικές διαχειριστικές μελέτες και πίνακες υλοτομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *