Γονατίζει η Ελιά Χαλκιδικής λόγω λειψυδρίας…
Και όχι άδικα, αφού η χώρα ίσως δεν είχε δει τέτοιο παρατεταμένο καύσωνα, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα συμπεράσματά του για τα όσα έγιναν τους θερινούς μήνες αναφέρει: Στο 22% του συνόλου των 500 μετεωρολογικών σταθμών η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για τουλάχιστον 25 ημέρες, ενώ, αναφορικά με τις περιοχές που χτύπησαν κόκκινο, τονίζεται πως αυτές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας ήταν η Δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος.
Και εάν οι νότιοι είναι συνηθισμένοι σε ανόδους του υδραργύρου το καλοκαίρι, η πυρακτωμένη ανάσα του καύσωνα βασάνισε αυτή τη φορά και τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό, όπως είναι λογικό, είχε σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες που πραγματοποιούνται σε όλες τις εκτάσεις του βόρειου κομματιού της χώρας.
Εμβληματικές καλλιέργειες, που σε πολλές περιπτώσεις περνούν από πατέρα σε γιο, φέτος δοκιμάστηκαν όσο ποτέ άλλοτε, είτε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είτε από άλλους αστάθμητους παράγοντες.
Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του υπομνήματος του παραρτήματος της Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, όπου δείχνει πως μόλις το 17% των αγροτών δεν έχει επηρεαστεί από την κλιματική κρίση.
Στη Χαλκιδική η καλλιέργεια της ελιάς ήδη από πέρυσι μετά την πρωτοφανή ακαρπία που έφτασε το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις και φέτος τα πράγματα ζόρισαν αρκετά, αφού η λειψυδρία χτύπησε κόκκινο.
Διαβάστε: Οι ακραίες θερμοκρασίες δοκιμάζουν τις ελιές στη Χαλκιδική – Στα όριά τους οι γεωτρήσεις λόγω ανομβρίας
Στα χωριά πέριξ της Τρίγλιας, επειδή λόγω των εδαφών η ελιά μαυρίζει ή «γαλακτώνει» όπως λέγεται αλλιώς λόγω της σύστασης του εδάφους η συγκομιδή έχει αρχίσει εδώ και λίγες μέρες.
Την ίδια ώρα οι παραγωγοί πασχίζουν να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα την τιμή των εργατικών, με αγρότες από Όλυνθο και Καλύβες να προτείνουν 3,5 έως 4 ευρώ το τελάρο, αφού υπάρχουν χωράφια που απασχολούνται πολλά άτομα.
Φέτος οι αγρότες ήταν προετοιμασμένοι για το άνυδρο καλοκαίρι, με τις γεωτρήσεις να έρχονται στα όριά τους λόγω και των αναγκών του τουρισμού για νερό, γεγονός που δεν οδήγησε όμως στο περσινό καταστροφικό καλοκαίρι.
«Σίγουρα δεν θα πάει όλο το τονάζ για μεταποίηση, αφού ορισμένοι καρποί έχουν επηρεαστεί από τις κλιματολογικές συνθήκες, αφού τον Δεκαπενταύγουστο όταν κάποιες γεωτρήσεις δεν είχαν να δώσουν νερό, οδήγησε καρπούς στο να εμφανίσουν τη λεγόμενη ραγάδα που οδηγεί σε αγορά του προϊόντος σε χαμηλότερη τιμή από τους μεταποιητές», υποστηρίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Θανάσης Χαλάτης.
Το 30% της παραγωγής όπως εκτιμάται δεν θα πάει για μεταποίηση βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής, αλλά είτε θα πάει για ελαιοποίηση είτε θα πάει για μεταποίηση «ισπανικού τύπου», δηλαδή θα αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Η αυτοψία που έγινε την περασμένη Δευτέρα στις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας και των Κυμίνων επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μυδιών καταστράφηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας λόγω του καύσωνα που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε τους 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ καταστροφές υπήρξαν και στον γόνο, θέτοντας εν αμφιβόλω και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Ανάλογη ήταν βέβαια η εικόνα και στις μυδοκαλλιέργειες της Πιερίας.
Πλέον οι μυδοπαραγωγοί αναμένουν την αυτοψία από κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη με επικεφαλής τον υπουργό Κώστα Τσιάρα, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να βρεθεί μια λύση. Κι αυτό προκειμένου η μυδοκαλλιέργεια στην περιοχή που παράγει εξαγώγιμο προϊόν στο 90% του συνόλου της παραγωγής και να παραμείνει ζωντανή.