Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
- Δημιουργία κινήτρων για εύρεση εργασίας, επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο, σε μια περίοδο μάλιστα που χιλιάδες επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν!
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος έκανε λόγο για περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας, κρούοντας το καμπανάκι προς τους κυβερνώντες ότι απαιτείται αναπροσαρμογή των πολιτικών απασχόλησης!
Πολλές φορές και μέσα από τις στήλες της Χαλκιδικής μας έχουμε αναφερθεί στα πάσης φύσεως επιδόματα που έχουν κάνει και τη μεγαλύτερη ζημιά, προωθώντας μια νοοτροπία βολέματος (και με τα λίγα) σε αρκετούς από το να βρουν δουλειά!
Φαίνεται πως τώρα στο Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου και πιο ανταποδοτικού συστήματος επιδόματος ανεργίας. Τις αλλαγές προανήγγειλε η υπουργός Ν. Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», η οποία τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα, είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας.
«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η λογική είναι, ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο, προκειμένου να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.
Παρακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς…
Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω ενός εξαιρετικού μηχανισμού που διαθέτει, με στόχο οι πληροφορίες που θα συλλέγει να διοχετεύονται συνολικά στον τομέα της εργασίας, στην κοινωνία, προκειμένου να ενημερώνεται για τις τάσεις στην αγορά εργασίας και τις ανάγκες που θα ανακύψουν τα επόμενα χρόνια.
«Όλα αυτά τα στοιχεία να είναι περισσότερο γνωστά στον χώρο της εργασίας και να επικεντρωνόμαστε στο να καλλιεργούμε εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεται η κοινωνία, προκειμένου ακριβώς ο κόσμος να βρίσκει τη δουλειά που θέλει», σημείωσε η Ν. Κεραμέως.
Η προστασία των εργαζομένων
Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια ξεκινώντας από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις εταιρίες security και από φέτος το καλοκαίρι η υποχρεωτική εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αριθμεί περί τους 600.000 εργαζόμενους. «Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αυτό σημαίνει ότι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και έτσι ο εργαζόμενος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης εργασίας και κατά της αδήλωτης εργασίας». Προανήγγειλε δε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν τυχόν πρακτικές δυσκολίες και στη συνέχεια να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.