12 Σεπτεμβρίου, 2024
Top News Χαλκιδική

Προβληματισμός στη Χαλκιδική μετά την άγρια συμπλοκή στη Χανιώτη – Μεταρρυθμίσεις και έλεγχο ζητούν οι φορείς

«Να μη μετατραπεί η Χαλκιδική σε… Κολομβία, με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ εγκληματικών ομάδων»

Μετά το ακραία περιστατικό της περασμένης Παρασκευής σε πολύ γνωστό beach bar της περιοχής της Χανιώτης, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν πυροβολισμοί μεταξύ Βουλγάρων θαμώνων, επικρατεί ένα κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.

Ιστορικό

Το συγκεκριμένο beach bar πέρασε φέτος στην πλήρη ιδιοκτησία ενός Βούλγαρου επιχειρηματία, εξαγοράζοντας το μετοχικό κεφάλαιο αρκετών ημεδαπών ιδιοκτητών και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του καλοκαιριού.

Η ιδιοκτησία τουριστών καταστημάτων από επιχειρηματίες των γειτονικών βαλκανικών χωρών, είναι πλέον κάτι σύνηθες για την περιοχή, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Πολλά είναι τα καταστήματα διασκέδασης που ανήκουν στην κυριότητα Βαλκάνιων επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Χαλκιδική.

«Προφανώς όλοι θέλουμε υγιείς επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Χαλκιδική θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε… Κολομβία όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι μαφιόζοι και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ φατριών με τα όπλα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το πρώτο ανησυχητικό δείγμα εμφανίστηκε στις 15 Ιουλίου του 2023 όταν δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε βίλα στη Χανιώτη όπου διέμεναν άτομα από τη Βόρεια Μακεδονία αδειάζοντας επάνω τους σχεδόν δυο ντουζίνες σφαίρες. Αποτέλεσμα της φονικής επίθεσης ήταν ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας.

Όπως αποδείχθηκε από την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία, το κίνητρο των δραστών σχετιζόταν με την αντιπαλότητα δύο εγκληματικών ομάδων, που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε προστασίες και εκβιασμούς στη Βόρεια Μακεδονία.

 

Μεταρρυθμίσεις και έλεγχο ζητούν οι φορείς

Σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου, δηλώνοντας, μάλιστα ότι οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή της Χαλκιδικής, που λειτουργεί ως τουριστικός πόλος έλξης για την Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά  πλήττουν και παράλληλα δυσθυμούν την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

«Αυτά του είδους τα φαινόμενα της εγκληματικότητας είναι αποτρεπτικά για την άφιξη μεγάλων επενδύσεων και πρέπει να σταματήσουν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής.

Ο κ. Τάσιος πρόσθεσε ότι στα μέτρα που πρέπει να παρθούν χρειάζεται να συμπεριλάβουμε και ζητήματα όπως η ηχορύπανση, αλλά και οι κλήσεις που πρέπει μα δίνονται στους οδικούς τουρίστες από το εξωτερικό καθώς, όπως λέει, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα πρέπει σαφώς να εφαρμόζεται αλλά να υπάρχει μια άλλη προσέγγιση. Όπως για παράδειγμα στο θέμα της επιστροφής των πινακίδων και των αδειών οδήγησης όταν πρόκειται ο επισκέπτης – παραβάτης να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης των Βαλκάνιων επισκεπτών έχουν αναπτυχθεί  διάφορα συμφέροντα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται η Χαλκιδική να ακολουθήσει τα χνάρια άλλων γνωστών προορισμών.

«Το τελευταίο περιστατικό στη Χανιώτη δεν είναι απλό, εμείς που ζούμε χρόνια στον νομό τα βλέπουμε και τα επισημαίνουμε, αλλά τώρα το ποτήρι ξεχείλισε. Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία ως Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής να ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να του θέσουμε τους προβληματισμούς μας. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στον τομέα της ασφάλειας, είτε λέγεται αστυνομία, είτε πυροσβεστικό, είτε λιμενικό σώμα».

Ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να φεύγουν αστυνομικοί από έναν μεγάλο τουριστικό προορισμό όπως η Χαλκιδική για να ενισχύσουν έναν άλλο ή να έχει δημιουργηθεί Υποδιεύθυνση Αστυνόμευσης στο Άγιον Όρος και να μην διαθέτει αντίστοιχη η υπόλοιπη Χαλκιδική.

«Θα επαναφέρουμε το αίτημα της λειτουργίας τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας που δυστυχώς καταργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η εμπειρία έδειξε πως όταν λειτουργούσε με εξειδικευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι γνώριζαν την νομοθεσία και έκαναν στοχευόμενους ελέγχους υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα», τονίζει ο ίδιος.

Αναφορικά με τον κλάδο του real estate και την εισροή κεφαλαίων από τις χώρες των Βαλκανίων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων είναι σαφής: «Ο προβληματισμός υπάρχει αλλά το real estate είναι ελεύθερο, ιδιαίτερα όταν γίνεται ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι θέμα της πολιτείας να ελέγξει ευρύτερα όλη τη διαδικασία. Ένα ακόμη ζητούμενο είναι ο τρόπος που αδειοδοτούνται ως μη κέντρα διασκέδασης καταστήματα για να μπορούν να λειτουργούν. Έχουμε στοιχεία τα οποία θα παρουσιάσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη καθώς αυτή τη στιγμή επικρατεί μια άναρχη κατάσταση. Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να είναι νόμιμες οι διαδικασίες και απόλυτα ελεγχόμενες από την πολιτεία», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.