Μονοδρομος μετά την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων..
Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από τους Δήμους της Χαλκιδικής!!!
Ίσως ξεπεράσουν και το 50%…
Την αύξηση των τελών που θα καταβάλλουν οι πολίτες στους νέους δήμους για διάφορες υπηρεσίες που θα τους προσφέρονται, φαίνεται ότι σκέφτονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 οι Δήμαρχοι της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 50%, μιας και τα έξοδα αυξάνονται ενω το ταμείο είναι μείων. Βέβαια αυτές τις αυξήσεις ως επί τω πλείστων θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μέσω των λογαριασμών τους όπως και οι ενοικιαστές.
Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων ανά την Ελλάδα καταρτίζουν και ψηφίζουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς, οι οποίοι -ιδίως για υπερχρεωμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης- προβλέπουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών για κάλυψη των ελλειμμάτων, καθώς τα τέλη είναι ανταποδοτικά, πληρώνονται δηλαδή από τους πολίτες για την καθαριότητα, τον φωτισμό κ.λπ. Συνολικά η τρύπα στα ταμεία των δήμων ξεπερνά το 1δισ. ευρώ.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στο σύνολο των Δήμων της Χαλκιδικής, πολύ δύσκολα τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικων τελών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμα το οποίο μόνο μπορεί να καλυφθεί μέσω αυξήσεων. Άλλωστε στην περιοχή οι Δήμοι έχουν να κάνουν αυξήσεις πάρα πολλά χρόνια.
Για το θέμα έχει μιλήσει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης οποίος είχε δηλώσει τα ακόλουθα:
Όπως εξήγησε ο κ. Καϊτεζίδης από την αρχή χρονιάς «επιβλήθηκαν ξαφνικά στην αυτοδιοίκηση σειρά υποχρεώσεων που δεν τις προυπολογίσαμε. Συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση μισθών δημοτικών υπαλλήλων 10% «που τη χαιρετίσαμε αλλά εμείς την πληρώνουμε 100% ενώ δε μας δόθηκε ούτε ευρώ. Στο δικό μου δήμο είναι επιπλέον επιβάρυνση 1.200.000 ευρώ. Επίσης το τέλος ταφής από 1 Ιανουαρίου επιβάρυνση 700.000 ευρώ για το δικό μας δήμο και η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στον ΦΟΔΣΑ άλλες 700.000 ευρώ. Δεν τα είχαμε όλα αυτά πέρυσι» είπε ο ίδιος προσθέτοντας την υποχρηματοδότηση στα λειτουργικά και για τις συντηρήσεις σχολείων που αγγίζει περίπου το 1εκ. ευρώ για το δικό μας δήμο»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη για τον δήμο του η επιβάρυνση είναι περίπου 6εκ. «καπέλο» για ένα χρόνο. «Κάποιοι δήμοι που ήδη έχουν αυξήσει τα δημοτικά τέλη, θα κάνουν εκ νέου αύξηση για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα οικονομικά μεγέθη. Ξέρω πολλούς δημάρχους και λυπάμαι, αλλά θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Νοικοκυρεμένοι δήμοι που μέχρι πέρυσι δεν είχαν τέτοια προβλήματα δημιουργούν ήδη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ζητάμε άμεσα τη βοήθεια της πολιτείας για να υποστηριχθούν οι δήμοι σ αυτά που επιβαρύνθηκαν. Υπάρχουν υποσχέσεις από τον υπουργό, τον κ. Λιβάνιο αλλά πρέπει να τις δούμε να πραγματοποιούνται. Και στα παραπάνω δε συμπεριλαμβάνω και το ενεργειακό κόστος..
Καθαρισμός οικοπέδων αλλά τα κλαδιά «βγήκαν» στα πεζοδρόμια
Μεγάλο πρόβλημα χωρίς καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο και την Πολιτεία χαρακτήρισε τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων ο κ. Καϊτεζίδης « Καταρχήν είναι ένα καλό μέτρο από τον κ. Κικίλια, που υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες οικοπέδων με άναρχη βλάστηση να τα καθαρίσουν. Αυτό όμως το μέτρο όταν αφορά υπερδομημένες περιοχές όπως το κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς αδόμητα οικόπεδα, δεν έχουν και οικόπεδα με άναρχη βλάστηση. Σε άλλους όμως δήμους, περιαστικούς όπως ο δικός μας και σε εκατοντάδες άλλους στη χώρα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Εμείς στο δήμο μας καταγεγραμμένα 6.000 οικόπεδα με άναρχη βλάστηση από Πυλαία μέχρι το Φίλυρο. Οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν, κλάδεψαν τα δέντρα αλλά τα έβγαλαν στο πεζοδρομιο. Όσο κι αν είναι καλά προετοιμασμένος ένας δήμος και να θέλει να ανταποκριθεί δε μπορεί. Τα κλαδιά βγήκαν στα πεζοδρόμια και στις γειτονιές. Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει τον υπουργό ότι ο πολίτης θα έπρεπε να έχει την ευθύνη να διαχειριστεί και την καύσιμη ύλη. Και τα κλαδιά θέλουν διαχείριση. Ο τρόπος αυτός κοστίζει. Αν ο υπουργός επέλεγε τη διαχείριση να την κάνουν οι δήμοι θα έπρεπε να μας χρηματοδοτήσει. Δεν έγινε όμως τίποτε από τα δυο».
Βραχνάς το τέλος ταφής απορριμμάτων
Σε βραχνά που σφίγγει πιο πολύ φαίνεται ότι έχει καταλήξει το τέλος ταφής απορριμμάτων για τους Δήμους της Χαλκιδικής. οσό ύψους 129 εκ. ευρώ, που προοριζόταν για τις λειτουργικές δαπάνες του τρέχοντος και του επόμενου έτους, αφαιρείται άμεσα από τα ταμεία των δήμων προκειμένου να αποδώσουν το τέλος ταφής για το έτος 2022 και το α΄ εξάμηνο του 2023 στο Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).Στους Δήμους της Χαλκιδικής αντιστοιχούν τα εξής ποσά. Στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής 188.168,60 ευρώ για το 2022 και 117.605,38 για το Α εξάμηνο του 2023 Για τον Δήμο Κασσάνδρας 481.671,40 ευρώ για τον 2022 και 301.044,62 ευρώ για το Α εξάμηνο του 2023. Για τον Δήμο Νέας Προποντίδας 518.015,20 ευρώ για το 2022 και 323.759,50 ευρώ για το Α εξάμηνο του 2023. Για τον Δήμο Πολυγύρου 222.159,40 για το 2022 και 138.849,62 ευρώ για το Α εξάμηνο του 2023. Για τον Δήμο Σιθωνίας 301.192,40 για το 2022 και 188.245,25 ευρώ για το Α εξάμηνο του 2023. Όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος, θέμα χρόνου είναι η κυβέρνηση να στέλνει έως το τέλος του χρόνου το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το Α εξάμηνο του 2024. Όπως καταλαβαίνει κάποιος αυτά τα ποσά είναι δυσβάσταχτα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ένας Δήμος.
Από το συνολικό ποσό, τα 80.504.270 ευρώ που καταβάλλονται στον ΕΟΑΝ, αντιστοιχούν στο τέλος ταφής του έτους 2022 και θα παρακρατηθούν το 2024 από την τακτική επιχορήγηση των δήμων σε μηνιαίες δόσεις. Το υπόλοιπο ποσό ήτοι 48.637.602 ευρώ, που αντιστοιχεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, παρακρατήθηκε από την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων έτους 2023, ύψους 125 εκ. ευρώ, η οποία προοριζόταν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και λοιπών γενικών δαπανών τους ή την υλοποίηση έργων και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων.
Ωστόσο η οικονομική αφαίμαξη των δήμων δεν σταματά εδώ, καθώς οι δήμοι τον Οκτώβριο του 2024 θα κληθούν να αποδώσουν το τέλος ταφής του δεύτερου εξαμήνου του 2023 συν του πρώτου εξαμήνου του 2024. Δηλαδή οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν εντός του 2024 περί τα 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους. Στην ουσία εξανεμίζεται η προβλεπόμενη αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ το 2024 της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.
Η ΚΕΔΕ θα στραφεί δικαστικά για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής
Η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο άδικο και για τους δήμους και τους δημότες ενώ η ΚΕΔΕ έχει ανακοινώσει πως θα προσφύγει άμεσα το ΣτΕ για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους».
Παράλληλα προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει δικαστικά, «διότι θεωρούμε πως είναι μη νόμιμη η επιβολή του τέλους ταφής, διότι δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση».