ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ!
Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Χαλκιδικής • H νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο…
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ (ΥΠ.Α.Α.Τ.): Η Κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων…
• Ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή από τον ευρωβουλευτή Σ. Αρναούτογλου
Έντονο πλήγμα αποτελούν για το ζωϊκό κεφάλαιο τα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν σε κοπάδια αιγοπροβάτων στη γειτονική Θεσσαλία και παρά το γεγονός ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, οι κτηνοτρόφοι και στην Χαλκιδική πρέπει να είναι σε αυξημένη επιφυλακή και ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοσή της.
Οι ανησυχίες είναι έντονες στους αρμόδιους φορείς για το πρωτοφανές φαινόμενο που απειλεί την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας με οικονομική καταστροφή, καθώς πάνω από 2.400 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής, ενώ έχουν εντοπιστεί κρούσματα πανώλης στην περιοχή της Καλαμπάκας και στο Δομένικο της Ελασσόνας.
Καμπανάκι και στην Χαλκιδική…
Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνέστησε στους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου της νόσου σε αυτές.
Συγκεκριμένα, προτρέπει τους κτηνοτρόφους να προβούν στην περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων, να φροντίσουν να υπάρχει απολυμαντική τάφρος για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων, αλλά και τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
Παράλληλα, συνιστά τον καθαρισμό και την απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων αλλά και να περιοριστούν οι επισκέπτες που έρχονται σε επαφή με τα ζώα.
Δέσμη μέτρων…
Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας τονίζει ότι θα πρέπει να παραμένουν τα νεοεισαχθέντα ζώα σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα) και να υπάρχει χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν.
Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνονται ο έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως και εργαλείων, εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις), η απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων, η απεντόμωση, η μυοκτονία, η καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών αλλά και ο καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.
Στη Λάρισα ο ΥΠ.Α.Α.Τ.
Την Πέμπτη ήρθε η πρώτη ενημέρωση από τις αρχές πως σε μονάδα 246 αιγοπροβάτων στο Καστράκι Μετεώρων παρουσιάστηκε κρούσμα πανώλης. Εν μέσω μιας περιόδου ιδιαίτερα ανησυχητικής για τις περιοχές-προπύργια του πρωτογενούς τομέας, βρέθηκε χτες στη Λάρισα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ως επικεφαλής κλιμακίου, στο οποίο συμμετείχαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Στρατάκος.
Ο Υπουργός φρόντισε να είναι καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των μηρυκαστικών και πώς αφορά αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα, ωστόσο το φαινόμενο παραμένει ανησυχητικό και οι φόβοι στον κτηνοτροφικό κλάδο μεγαλώνουν.
Πως έφτασε στην Ελλάδα…
Από την πρώτη στιγμή οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν την διαδρομή που ακολούθησαν από τον Έβρο τα άρρωστα ζώα τα οποία μόλυναν ολόκληρες μονάδες.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα επίμαχα ζώα ήρθαν από την Τουρκία και οδηγήθηκαν σε μονάδα του Ν. Τρικάλων, η οποία τα διέθεσε σε κτηνοτρόφους. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας: «Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (!) χωρίς χαρτιά», σημείωσε με νόημα.
Ακόμη 100 κτηνίατροι…
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ, αλλά και των εποπτευομένων φορέων ώστε κλιμάκια με περίπου 100 κτηνιάτρους να προχωρήσουν στην εφαρμογή και τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων, όπως προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Όπως τόνισε ο Υπουργός, όλα τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντεταγμένα απόλυτη τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και των μέτρων για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου.
«Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί. Θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο, για να σταθούν στα πόδια τους», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους.
Ερώτηση στην Κομισιόν
Άμεσα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους λόγω των κρουσμάτων της πανώλης στη Θεσσαλία, ζητά ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Αρναούτογλου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους τοπικούς κτηνοτρόφους και τις αρμόδιες αρχές. Η πανώλη αυτή είναι ζωονόσος και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους και τις τοπικές κοινότητες είναι σημαντικές. Συνδυαστικά και με τις περσινές απερίγραπτες καταστροφές στη Θεσσαλία, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε κατάσταση απόγνωσης. Η αντιμετώπιση δε της πανώλης των αιγοπροβάτων υπογραμμίζει απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την υποστήριξη των κτηνοτρόφων και την εξασφάλιση της ασφάλειας των ζωικών προϊόντων.