Top News Αγροτικά

ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ… 

– Η μία μετά την άλλη εκδηλώνονται οι πυρκαγιές σ’ όλη τη χώρα

• Σε επιφυλακη όλη η Χαλκιδική

– Έκκληση Μητσοτάκη στους Δήμους για τα κομμένα χόρτα…

PYROSBESTES KATASBESH PYRKAGIAS

Ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι είναι το φετινό όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιών οι οποίες απειλούν να κάνουν στάχτη δασικές εκτάσεις αλλά και ανθρώπινες περιουσίες, όπως φάνηκε έμπρακτα το προηγούμενο διήμερο με την εκδήλωση φαινομένων σε δεκάδες περιοχές της χώρας. 

Αρκετές φωτιές εκδηλώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και στην Χαλκιδική, με ορισμένες να προκαλούν μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής λόγω επικινδυνότητας, όμως όλες αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και πριν λάβουν μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο, εφησυχασμός δεν υπάρχει.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση για να προληφθούν τα χειρότερα, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν. Στη χθεσινή καθιερωμένη επισκόπηση της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αναμένονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες, ενώ έκανε αναφορά στα μέτρα πρόληψης και στην εναέρια επιτήρηση που αποδίδουν καρπούς. Παράλληλα, κάλεσε τους Δήμους να απομακρύνουν τα υπολείμματα των καθαρισμών που στοιβάζονται έξω από οικόπεδα.

«Τα δύσκολα μπροστά…»

«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη πλέον εβδομαδιαία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Σε αυτήν την προσπάθεια όμως, σύμμαχοί μας είναι και νέα εργαλεία που χτίζουν μια νέα κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε: «Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όμως εντοπίστηκε άμεσα χάρη στην εναέρια επιτήρηση με drones που εφαρμόζουμε από φέτος για τα δάση και ορεινούς όγκους της Αττικής. Και πράγματι, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν γρήγορη και μέσα σε λίγες ώρες δεν είχε πια ενεργό μέτωπο».

Έκκληση στους Δήμους

Στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Δήμους να απομακρύνουν τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους. Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Σε αυτήν την προσπάθεια, σύμμαχοί μας είναι και νέα εργαλεία που χτίζουν μια νέα κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έως την Παρασκευή είχαν γίνει σχεδόν 500.000 συνολικές δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δείχνει μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση που αντιστοιχεί σε καθαρισμούς που ξεπερνούν σε έκταση το 1 εκατομμύριο στρέμματα. Επειδή όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο να στοιβάζονται έξω από τα οικόπεδα τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς, καλούνται οι Δήμοι είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους».

Μία νέα κουλτούρα…

Ειδικά για την Αττική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 1,3 εκ. ευρώ σε 46 Δήμους της. «Δεδομένου ότι είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του μέτρου με τα νέα εργαλεία δήλωσης και παρακολούθησης της συμμόρφωσης, αποφασίσαμε να δώσουμε προθεσμία για ακόμη 15 μέρες παρότι βρισκόμαστε πλέον σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού. Γιατί κάθε ένας ακόμη καθαρισμός που γίνεται μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο. Και επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας εδώ είναι τόσο η πρόληψη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και η απόκτηση μιας νέας κουλτούρας ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις, κράτος και πολίτες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», κατέληξε ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.