Αγροτικά Κοινωνία

«Προσάναμμα» για πυρκαγιές τα ξερά χόρτα σ’ όλη την Χαλκιδική !

Από… θαύμα δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα μεγάλης έκτασης φαινόμενο

XORTA DROMOS

• Στην αντεπίθεση η ΚΕΔΕ για τα ελλείμματα στον τομέα της πυροπροστασίας…

Κυριολεκτικά από… θαύμα η Χαλκιδική έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από κάποια μεγάλη πυρκαγιά όπως αυτές που ήδη έχουν εκδηλωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας καταστρέφοντας δάση και περιουσίες.

Αφενός οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αφετέρου η αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει «φορτώσει» η Πολιτεία εφαρμόζοντας με αποτελεσματικό τρόπο τις ενδεικνυόμενες δράσεις πυροπροστασίας και ο κίνδυνος παραμονεύει διαρκώς.

ΚΕΔΕ στην αντεπίθεση

Στην αντεπίθεση πέρασαν πάντως οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, καθώς, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, η κύρια ευθύνη επιρρίπτεται στους Δημάρχους για το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές έχουν συσσωρευτεί σε δρόμους κι ακάλυπτους χώρους μεγάλες ποσότητες από κλαδέματα και ξερά χόρτα, που δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει απειλή για πρόκληση φωτιάς.

Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα δεν έχει τη ρίζα του στην Αυτοδιοίκηση αλλά στην Πολιτεία. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα είναι πράγματι υπαρκτό, αλλά για την κατάσταση αυτή, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Δήμοι. Κι όσοι μας κατηγορούν το κάνουν είτε από άγνοια, γιατί δεν γνωρίζουν τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές. Είτε από δόλο, γι’ αυτό και σκόπιμα επιχειρούν “να φορτώσουν το μουτζούρη” στην αυτοδιοίκηση και να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι ευθύνονται πραγματικά για τα ελλείμματα στον τομέα της πυροπροστασίας».

Ελλιπής ο σχεδιασμός

Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, για πέντε συγκεκριμένους λόγους οι Δήμοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε κάποιες περιοχές. Ο πρώτος λόγος που παρουσιάστηκαν προβλήματα, είναι επειδή οι Δήμοι δεν είχαν έγκαιρα ενημερωθεί και προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος από το Κεντρικό Κράτος. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σωστό κατά την άποψή μας πλαίσιο για την πυρασφάλεια, χωρίς όμως να έχει διαβουλευθεί προηγουμένως με τους Δήμους που θα έκαναν τη δύσκολη δουλειά. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να υπάρξει έγκαιρα ένας ενιαίος σχεδιασμός και συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του Κράτους», σημειώνει με έμφαση.

Ο δεύτερος λόγος που παρουσιάστηκαν προβλήματα, κατά την ΚΕΔΕ είναι το γεγονός πως οι Δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα μέσα, ούτε τους πόρους, αλλά ούτε και το προσωπικό για να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτόν τον τεράστιο όγκο δουλειάς. «Οι ελλείψεις αυτές είναι διαχρονικές και τις επισημαίνουμε διαρκώς χωρίς να μας ακούει κανείς κι απλά τα προβλήματα διογκώνονται, όταν καλούμαστε να δράσουμε σε έκτακτες καταστάσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει με νόημα: «Πάντως μας προξενεί εντύπωση το γεγονός πως ενώ κάποιοι έσπευσαν άμεσα να φορτώσουν τις ευθύνες στους δήμους, οι ίδιοι δεν έβγαλαν κιχ και δεν αναφέρθηκαν στις τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Αιγίς, με το οποίο η χώρα μας θα αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό για την πολιτική προστασία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Ευθύνη των ιδιωτών

Η ΚΕΔΕ κάνει επίσης αναφορά στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα όλα τα δημοτικά ακίνητα και χώροι που έχουν έγκαιρα καθαριστεί, σημειώνοντας πως «ταυτόχρονα με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουμε, πραγματοποιούμε και καθαρισμούς οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες, χρεώνοντάς τους στη συνέχεια το κόστος της υπηρεσίας». Παράλληλα επικαλείται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ξεκάθαρα προβλέπει πως δεν αποτελεί υποχρέωση των Δήμων, αλλά των ιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ο καθαρισμός, η περισυλλογή και στη συνέχεια η διαχείριση των κλαδεμάτων. Όπως αναφέρει, «κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να καθαρίζει, να τοποθετεί σε ειδικό κάδο τα κλαδέματα του οικοπέδου του και στη συνέχεια, με δικά του έξοδα, τα απορρίμματα αυτά να καταλήγουν στο κατάλληλο χώρο διαχείρισής τους. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, αφού ολοκληρώσει τον καθαρισμό του οικοπέδου τους τις περισσότερες φορές  τα εναποθέτουν έξω στο πεζοδρόμιο, το δρόμο ή κάποιο γειτονικό απερίφρακτο οικόπεδο, χωρίς να έχει προηγηθεί έστω επικοινωνία με το Δήμο, ώστε να προγραμματιστεί η συλλογή τους από τις υπηρεσίες καθαριότητας».

«Είχαμε επισημάνει…»

Τέλος, η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει πως είχαν επισημανθεί από τους Δήμους έγκαιρα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μεταφορά της ευθύνης υλοποίησης ανεφάρμοστων στην πράξη μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών. «Δεν περιμέναμε να σκάσει το πρόβλημα, ούτε κρυφτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Από την πρώτη στιγμή ως ΚΕΔΕ δηλώσαμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά επιπλέον τονίσαμε ότι επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Καταλήγοντας, η Ένωση ζητάει «να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Κράτους, ώστε να σχεδιάσουμε με όρους ισοτιμίας και ειλικρίνειας ένα πιο αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο για την πολιτική προστασία. Με ξεκάθαρους ρόλους κι ευθύνες, με βάση τα μέσα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του καθενός μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.