Περιφέρεια

«ΟΧΙ» ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΦΟΒΙΚΗ Ν.Δ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η αυτοκριτική να μην οδηγήσει σε αδιέξοδη εσωστρέφεια…

Ηχηρές προειδοποιήσεις προς Αλβανία και Σκόπια…

«Όπως έστρωσε έτσι θα κοιμηθεί ο Ε. Ράμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπήρξε κάθετος για τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος…

MHTSOTAKHS KO 26 6 24

Σε ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών κινήσεων από την κυβέρνηση κωδικοποίησε το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μία περίοδο που η ακρίβεια παραμένει «βραχνάς» για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Κ.Ο., την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό, ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από την κυβέρνηση, ζητώντας λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη αδράνεια.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ., βρέθηκαν η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο πολιτικός προσανατολισμός του κόμματος, ενώ από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα.

Μάλιστα, στον απόηχο της απόφασης της δίκης-παρωδίας του Φρέντι Μπελέρη που παραμένει στη φυλακή για το δήθεν αδίκημα της εκλογικής διαφθοράς, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απόφαση αυτή φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς πρέπει ο άδικα φυλακισμένος νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής να αναλάβει τα καθήκοντά του και να μην εμποδιστεί, όπως συνέβη όταν εκλέχτηκε Δήμαρχος.

«Ψευτοδίλημμα…»

Στο μεταξύ, ο Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σήκωσε το γάντι στους «γαλάζιους βουλευτές» που κάνουν λόγο ότι το κόμμα έχει χάσει τον ιδεολογικό του προσανατολισμό και έχει παραγκωνιστεί η λαϊκή δεξιά, απαντώντας πως δεν δέχεται κουβέντα για τον πατριωτικό και τον κοινωνικό χαρακτήρα του κόμματος.

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί…», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική διευρύνσεων που ακολουθεί όσο είναι στο τιμόνι του κόμματος οδήγησε σε πέντε εκλογικές νίκες έως τώρα, χαρακτηρίζοντας ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά. «Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά και είμαστε μακριά από κάποιες ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», τόνισε.

Είπε «όχι» σε μια μικρή και φοβική ΝΔ., ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2027, ενώ ζήτησε η αυτοκριτική να μην οδηγήσει σε αδιέξοδη εσωστρέφεια. Παράλληλα, δεν έλειψαν οι γκρίνιες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, την έλλειψη επαφής της κυβέρνησης με την κομματική βάση κ.α.

Σημειώνεται ότι η κριτική των βουλευτών ήταν σε ήπιους τόνους και σε ενωτικό κλίμα, ωστόσο καταγράφηκε και «επεισόδιο» του Κ. Μητσοτάκη με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά, ο οποίος έφτασε να αφήσει αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων από την κυβέρνηση, με φόντο τις τιμές των καυσίμων, με τον Πρωθυπουργό να του απαντά «δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους».

Κάνοντας μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «το αποτέλεσμα σίγουρα δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο που είχαμε θέσει. Καταγράφει όμως την καθαρή πολιτική υπεροχή της παράταξής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν συμπλήρωσαν τα ποσοστά μας ακόμη κι αν αθροίσουν το σύνολο των δικών τους».

Οι προτεραιότητες…

Επιπλέον, από την πρωθυπουργική ομιλία δεν έλειψαν και οι αναφορές για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η αποκλιμάκωση των τιμών, ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, τα αγροτικά προβλήματα, η Υγεία κ.α.

Σημασία, επίσης, έδωσε στην πάταξη των χούλιγκαν, στην προστασία των παιδιών από το μπούλινγκ, στην ενδοοικογενειακή βία, ενώ ειδική μνεία έκανε στο πρόγραμμα Σπίτι μου, στα ηλεκτρικά λεωφορεία και το «Ψηφιακό Φροντιστήριο».

Μηνύματα σε Σκόπια – Τίρανα…

Ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, αποδεικνύοντας ότι στη διπλωματική ατζέντα δεν περιλαμβάνεται η χαλαρή στάση προς τις γειτονικές χώρες που προκαλούν με κάθε τρόπο.

Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον έστειλε νέο μήνυμα στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, το οποίο συνδύασε με σαφείς αιχμές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτοί που σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια εξακολουθούν να υμνούν μία συμφωνία με πολλά προβλήματα ας δουν τη σημερινή συμπεριφορά των Σκοπίων.

«Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο», ήταν η σαφής προειδοποίηση του Κ. Μητσοτάκη στους βόρειους γείτονες.

Όσο για την Αλβανία, οι κινήσεις της οποίας δεν διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά όνειρα του Έντι Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί»!

Κριτική στην αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, καζάνι που βράζει συνεχίζει να είναι ο χώρος της Κεντροαριστεράς με το κλίμα φαγωμάρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να… κρατεί καλά. Στο μεν ΠΑΣΟΚ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ζήτησε τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου, για να λάβει την απάντηση από τη «Χαριλάου Τρικούπη» ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και τον καλούν να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου. Στον δε ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή τους από τα όργανα του κόμματος όχι όμως από το κόμμα, ανακοίνωσαν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εξελίξεις σε αυτήν και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας. Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης από… ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. «Δικό μας χρέος είναι να είμαστε σε επιφυλακή, ειδικά σε μία περίοδο που η χώρα δεν χρειάζεται δημαγωγία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.