Χαλκιδική

Μηνύματα για τον θάνατο του Α. Ζωγράφου

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών πρώην δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας που επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Ο Αστέριος Ζωγράφος, δικηγόρος στο επάγγελμα, αφιέρωσε τη ζωή του στην αυτοδιοίκηση, καθώς από το 1990 διετέλεσε δήμαρχος Αρναίας ως το 2002. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η αυτοδιοίκηση β΄ βαθμούς τη νομαρχία Χαλκιδικής, όπου ήταν αρχηγός αντιπολίτευσης από το 2002 ως το 2006, με την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, η οποία θεωρήθηκε για την εποχή ένα μεγάλο πολιτικό τόλμημα. Εκ νέου υποψήφιος το 2006 για τη ΝΑΧ, εκλέχτηκε στη θέση του νομάρχη, από όπου, με μια ομάδα συνεργατών επί σειρά ετών και με στενές πολιτικές σχέσεις στο κόμμα της ΝΔ, πέτυχε πολλές και σοβαρές εντάξεις έργων σε ολόκληρο το νομό.

Με την αλλαγή του νόμου περί δήμων και νομαρχιών και την έλευση του Καλλικράτη ο Αστ. Ζωγράφος επανήλθε στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης το 2010 αυτή τη φορά στον δήμο Πολυγύρου, του οποίου υπήρξε δήμαρχος ως το 2023, που δεν κέρδισε τις τελευταίες εκλογές.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Δημητριάδης, αναφορικά με τον θάνατο του δήλωσε τα εξής:

Αν υπήρχε εικονογραφημενο λεξικό δίπλα στην λέξη αυτοδιοικητικος θα υπήρχε η φωτογραφία του Αστεριου Ζωγράφου.
Αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και προόδου στην Χαλκιδική. Με τον Στέργιο είχαμε μια ιδιαίτερη αμοιβαία σχέση εκτίμησης και φιλιας.
Στην οικογένεια του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη και κουμπάρος του Αστέριου Ζωγράφου, Στέλιος Βαλιάνος τόνισε τα εξής:
Με έβαλες στα δεξιά σου για να περπατήσω δίπλα σου ,με γενναιοδωρία που αρμόζει μόνο σε πατέρα προς τον γιο του.
Με εκείνη την εμπιστοσύνη που δείχνει ο γονιός, που αφήνει το χέρι του παιδιού του για να κάνει τα πρώτα του βήματα.
Δεν θυμάμαι ποτέ να σπατάλησες ούτε λεπτό για να με διδάξεις με τα λόγια. Είχες αφήσει όμως ανοιχτή την πόρτα της γνώσης και του ταλέντου σου και μου έκανες νεύμα να μπαινοβγαίνω καθε λεπτό που πορευόμασταν μαζί στις κοινές μας αγάπες, τη δικηγορία πρώτα και την αυτοδιοίκηση μετά .Είδα την πείρα σου να δικαιώνεται εννιά φορές στις δέκα. Σε είδα να με καθιερώνεις , σχεδόν να με επιβάλεις , στους ανθρώπους που είχαν εμπιστευτεί σε εσένα το συνήθως σημαντικό πρόβλημα τους. Και ο μόνος τρόπος για να σε ευχαριστήσω ήταν να φτάσω στη στεριά κολυμπώντας από τα βαθιά νερά που με είχες ρίξει. Νομίζω ,Στέργιο, δικαιωθήκαμε κι οι δυό.
Κι αν κάτι έμαθα πλάι σου είναι να αναζητώ ανθρώπους με «πλεόνασμα» , έτοιμοι να χαριστούν .
Απορώντας συχνά πως ανταποδίδει κανείς τέτοιο δόσιμο.
Και τι περισσότερο να θυσιάσει κανείς πέρα από την υγεία του για να υπηρετήσει το σκοπό που τάχθηκε; Εσύ το έκανες! Έγειρες μπροστά από τους πόνους. Έτσι κι αλλιώς πάντα προσκυνούσες το μόνο σου ίνδαλμα ,το λαό που σε εμπιστευόταν!
Στέργιο μου ευτυχώς αυτά , με ένα μεγάλο ευχαριστώ , πρόλαβα και στα είπα όσο ζούσες , αλλιώς δεν θα με χωρούσε ο τόπος .
Εγώ και Δήμος Αριστοτέλη θα σε τιμήσουμε όπως αρμόζει σε σπουδαίους άντρες.
Πήρες μαζί σου ένα κομμάτι της καρδιάς μας.
Τα τελευταία μου λόγια θα στα πω τη Δευτέρα στις 17.30 στον Άγιο Στέφανο στη γενέτειρα σου που τόσο λάτρεψες!
Αντίο φίλε !
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Τάσιος τόνισε
Το Σάββατο, «έφυγε» από τη ζωή ο Αστέριος Ζωγράφος, μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης για τον Πολύγυρο και τη Χαλκιδική μας.
Ο Αστέριος Ζωγράφος «σφράγισε» για παραπάνω από σαράντα χρόνια τα κοινά της Χαλκιδικής, υπηρετώντας με απόλυτη αφοσίωση όλους εμάς τους Χαλκιδικιώτες και τις Χαλκιδικιώτισσες.
Η φήμη της μακρόχρονης προσφοράς του ξεπέρασε τα όρια της τοπικής κοινωνίας και το όνομά του συνδέθηκε με τον Πολύγυρο, όσο λίγοι κατάφεραν: Για το έργο που άφησε, για το πείσμα και την επιμονή με την οποία εργάστηκε για να υλοποιήσει το όραμά του.
Ο Αστέριος Ζωγράφος δε δίστασε ποτέ να αγωνιστεί – ακόμη και να συγκρουστεί – για τις ιδέες του και για αυτό που θεωρούσε το καλύτερο για τους συμπατριώτες του.
Αυτή είναι και η βαριά παρακαταθήκη του σε όλους εμάς τους νεότερους που φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας.
Αιωνία του η μνήμη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου και της Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.