Ευρωκοινοβούλιο

ΜΕ…ΚΙΑΛΙΑ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΡΑΜΑ!

Μετά τη δίκη – παρωδία του Φρ. Μπελέρη, δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή

ΥΠΕΞ: Να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στο Ευρωπ. Κοινοβούλιο

MPELERHS KAGKELA DIKH

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του Φρ. Μπελέρη στην Αλβανία, με την πολυαναμενόμενη απόφαση του Εφετείου, το οποίο διατήρησε την πρωτόδικη ποινή των 2 ετών για το δήθεν αδίκημα της εκλογικής διαφθοράς! Αυτό σημαίνει ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και ευρωβουλευτής θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ δεν θα μπορέσει να μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο για να ορκιστεί. Βέβαια, εάν χθες μειωνόταν η ποινή του σε 20 μήνες ή λιγότερο, τότε θα έπρεπε να τον άφηναν άμεσα ελεύθερο.

Αν και ο ίδιος ο Μπελέρης, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του -πριν εκδοθεί η απόφαση- δεν είχε προσδοκίες γιατί γνωρίζει πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη επί ημερών Έντι Ράμα, ωστόσο έντονες ήταν οι αντιδράσεις χθες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η Κυβέρνηση Ράμα, αν και μιλάει για… ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός πολλές φορές αναφέρθηκε στην υπόθεση Μπελέρη, δίνοντας ουσιαστικά με τα λεγόμενά του κατεύθυνση στη δίκη – παρωδία. Επειδή όμως δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για ευρωπαϊκό – αφού αφορά το δικαίωμα των πολιτών για μια δίκαιη δίκη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας – μάλλον η Αλβανία θα βλέπει με… κιάλια για καιρό ακόμη την Ευρώπη!

Μάλιστα με χθεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αλβανικές  αρχές να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο.

Προσφεύγει στο Ευρωπ. Δικαστήριο

Βέβαιος ότι θα βρει το δίκιο του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εμφανίστηκε μετά την χθεσινή απόφαση ο Φρ. Μπελέρης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό. Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα. Με την καταδίκη μου, ο Έντι Ράμα πέτυχε το στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής. Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή – χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού – εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί. Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν. Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι».

Το ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση του Εφετείου των Τιράνων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα αναφέρονται τα εξής: «Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χειμάρρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

»Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Η Ελληνίδα πρέσβης…

Σε δηλώσεις προχώρησε χθες έξω από την δικαστική αίθουσα η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα κ. Κων. Καμίτση, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «προτεραιότητες για την Ελλάδα αποτελούν πάντα ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τα οποία συνιστούν θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.».

«Προειλημμένη απόφαση»

Για προειλημμένη απόφαση έκανε λόγο ο Πρόεδρος του κόμματος Ομόνοια, Βαγγέλης Ντούλες. «Δεν υπάρχει δικαστική υπόθεση, αλλά προσωπική βεντέτα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Κι αυτή η προσωπική βεντέτα έχει μετατραπεί σε θεσμική», τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του.

«Απόφαση – ντροπή»

Εμφανώς απογοητευμένος ήταν κατά την έξοδό του από το δικαστήριο ο γιος του Φρ. Μπελέρη, Πέτρος, ο οποίος δήλωσε μπροστά στις κάμερες τα εξής: «Ο Γολγοθάς που ξεκίνησε στις 13 Μάϊου με μόνο σκοπό να μην ορκιστεί δήμαρχος Έλληνας στην Χειμάρρα ούτε ένα λεπτό, σήμερα επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Το Εφετείο εξέδωσε μια απόφαση, μια τιμωρία ντροπή που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει, μέσα από μια δίκη παρωδία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.