12 Σεπτεμβρίου, 2024
Αγροτικά

Μεγάλο πρόβλημα τα ακαθάριστα οικόπεδα στην Χαλκιδική!!!

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες

Αυξάνουν γεωμετρικά οι καταγγελίες στην ειδική πλατφόρμα του «gov.gr»

• Ακριβοθώρητοι οι εργάτες με χορτοκοπτικά • Ζητούν υπέρογκα ποσά για να καθαρίσουν εκτάσεις

XORTA KOPSIMO 1

Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια οικισμών να τους καθαρίσουν από βλάστηση και χόρτα, ώστε να μην αποτελούν πιθανές εστίες ανάφλεξης πυρκαγιάς. 

Οι καταγγελίες στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr ανέρχονται ήδη σε αρκετές χιλιάδες. Ωστόσο, αφενός οι Δήμοι δυσκολεύονται να βρουν εργάτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε καθαρισμούς και να απομακρύνουν τα υπολείμματα, αφετέρου οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων, που δεν μπορούν να τις φροντίσουν μόνοι τους, αδυνατούν να βρουν διαθέσιμο χορτοκόπτη ή, αν βρουν, οι τιμές που ζητούν εκείνοι είναι κυριολεκτικά απλησίαστες. Κάπως έτσι, ο καιρός περνάει, η προθεσμία δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων οδεύει προς τη λήξη της και οι πολίτες είναι σε απόγνωση, αφού δεν βρίσκουν λύση.

Μιλούν τα νούμερα

Ξεπέρασαν αυτές τις ημέρες το μισό εκατομμύριο οι δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr. Εντυπωσιακός όμως είναι και ο αριθμός των καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα που επίσης έχουν κατατεθεί στην ίδια πλατφόρμα. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αυτές πλησιάζουν πλέον πανελλαδικά τις 4.000. Σημαντικός αριθμός καταγγελιών, που ξεπερνούν τις 130, έχουν υποβληθεί και αναφορικά με τους Δήμους της Χαλκιδικής. Οι καταγγελίες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα , έχουν διαβιβαστεί από το αρμόδιο υπουργείο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Πυροσβεστική προκειμένου να τις εξετάσουν. Οι περισσότερες καταγγελίες, κάτι παραπάνω από 40, αφορούν στον Δήμο Νέας Προποντίδας, ενώ ακολουθούν οι Δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου.

Δεν βρίσκουν εργάτες!

Τα υψηλά νούμερα των καταγγελιών είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, η οποία προφανώς είναι πολύ χειρότερη, καθώς, ενώ βαδίζουμε πλέον προς τα μέσα Ιουλίου, τα ακαθάριστα οικόπεδα παραμένουν πολλά και για το γεγονός αυτό δεν ευθύνονται πάντα οι ιδιοκτήτες τους.

Τυχεροί είναι όσοι διαθέτουν χορτοκοπτικά μηχανήματα τα οποία μπορούν να χειρίζονται οι ίδιοι. Αυτοί οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν ανά πάσα στιγμή τα οικόπεδα και τους κήπους τους. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν εργάτη για τη συγκεκριμένη δουλειά και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση σήμερα, καθώς οι έχοντες χορτοκοπτικά μηχανήματα είναι συγκεκριμένοι και ο όγκος εργασίας που καλούνται φέτος να φέρουν σε πέρας είναι τεράστιος με την αλλαγή του νόμου. Αυτό σημαίνει πως έχουν γίνει… ακριβοθώρητοι.

Απλησίαστες τιμές

Στο μεταξύ, ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος της αγοράς. Όταν η προσφορά είναι αναντίστοιχη της ζήτησης, με τη δεύτερη να είναι μεγαλύτερη, οι τιμές εκτοξεύονται! Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ακριτικός Δήμος δίνει μεροκάματο της τάξης των 70 – 80 ευρώ, εργάτη να καθαρίσει οικόπεδα δεν βρίσκει, γιατί οι τιμές που εκείνοι ζητούν είναι απλησίαστες. «Δεν έχουμε ανθρώπους να καθαρίσουν οικόπεδα και κυρίως να απομακρύνουν τα κομμένα κλαδιά και χόρτα, το πρόβλημα είναι μεγάλο», τονίζουν, προσθέτοντας πως η μη μεταφορά των κομμένων είναι μία απόφαση με μεγάλο ρίσκο, καθώς οι σωροί από ξερά χόρτα και κλαδιά μέσα στα οικόπεδα αποτελούν βόμβες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναφλεγούν προκαλώντας πυρκαγιά.

Όσο για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες οικοπέδων, είναι αρκετοί εκείνοι που ζήτησαν προσφορά για να τα καθαρίσουν και άκουσαν ποσά που ξεπερνούν κάθε φαντασία! Εργάτες με χορτοκοπτικά ζητούν εκατοντάδες ευρώ για να καθαρίσουν εκτάσεις που δεν φτάνουν καν το μισό στρέμμα! Για μεγαλύτερες δεν γίνεται καν συζήτηση.

Οι υπόχρεοι…

Έντεκα ημέρες έχουν ακόμα περιθώριο οι ιδιοκτήτες οικοπέδων προκειμένου να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr., καθώς η σχετική προθεσμία έχει λάβει παράταση ως τις 15 Ιουλίου.

Η δήλωση γίνεται με την είσοδο στην πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» (apps.gov.gr). Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Τι πρέπει να κάνουν

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού και απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Αυστηρές κυρώσεις

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Κράτους; Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ο οικείος Δήμος, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, με την οποία βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, μεριμνά για την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας δυνάμει της οποίας προβαίνει στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.