ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΤΑ ΑΠΟΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ…
– Σε ολιγοήμερες εξορμήσεις περιορίζονται πολλοί Θεσσαλονικείς, ενώ αρκετοί μειώνουν τη διάρκεια της παραθέρισης λόγω υψηλού κόστους
• Κάποιοι επιλέγουν μάλιστα το εξωτερικό
– Δόξες γνωρίζουν τα κάμπινγκ στην περιοχή μας…
Σε «γρίφο» για… επιδέξιους λύτες έχει εξελιχθεί φέτος το ζήτημα των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς οι αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και στο κόστος διαμονής και διατροφής δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλοι αποφασίζουν να μην πάνε καθόλου, άλλοι μειώνουν τις ημέρες και άλλοι ακολουθούν την πρακτική των μονοήμερων ή διήμερων αποδράσεων του Σαββατοκύριακου, την οποία εφαρμόζουν σε μεγάλο ποσοστό και οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι Βορειοελλαδίτες, ενώ ορισμένοι επιλέγουν προορισμούς του εξωτερικού που συμφέρουν περισσότερο. Λιγότεροι πάντως αναμένεται να είναι εκείνοι που θα κατευθυνθούν φέτος προς τη γειτονική Αλβανία, οι παραθαλάσσιες περιοχές της οποίας έπαψαν πλέον να είναι φτηνές όπως στο παρελθόν. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι τα κάμπινγκ στα παραθαλάσσια της Χαλκιδικης γνωρίζουν το τελευταίο διάστημα μεγάλες δόξες.
«Ψαλίδι» στις διακοπές
Σαφώς λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι είναι οι πολίτες που θα κάνουν κανονικές διακοπές φέτος. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ποσοστό 55% δηλώνει ότι θα μείνει σπίτι του, ενώ ένας στους τρεις ερωτηθέντες ξεκαθαρίζει ότι θα μειώσει τις ημέρες της παραθέρισής του.
Πρόκειται για αναμενόμενη αντίδραση στις αυξήσεις τιμών που καταγράφονται φέτος σε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με το κλάδο του τουρισμού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα αεροπορικά εισιτήρια είναι αυξημένα το φετινό καλοκαίρι κατά 19,7%, ενώ στα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των ξενοδοχειακών και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι το βασικό πακέτο διακοπών είναι αυξημένο φέτος τουλάχιστον κατά 15% έως 20% σε σχέση με πέρυσι.
Μονοήμερες αποδράσεις
Στην Ήπειρο, πάλι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα περιοριστούν σε μονοήμερες ή διήμερες αποδράσεις σε κοντινά παράλια. Πρόκειται για πρακτική που βρίσκει ήδη εφαρμογή τα τελευταία Σαββατοκύριακα από πολλούς Θεσσαλονίκεις, οι οποίοι εγκαταλείπουν την πόλη Σάββατο και επιστρέφουν Κυριακή ή πηγαίνουν αυθημερόν για μπάνιο σε Νέα Ηράκλεια, Νέα Καλλικράτεια και Φλογητά.
Κάπως έτσι, οι κοντινές ακτές γεμίζουν ασφυκτικά τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές βλέπει κανείς σ’ αυτές ελάχιστο κόσμο. Η χαμηλή προς το παρόν ροή παραθεριστών αποτελεί πρόβλημα για τους ντόπιους επαγγελματίες του τουρισμού. Άνθρωποι του κλάδου από την Κασσάνδρα λένε ότι φέτος η κίνηση συνολικά είναι 40% κάτω σε σχέση με πέρυσι και εναποθέτουν πλέον τις προσδοκίες τους για αναστροφή της αρνητικής πορείας στον επόμενο ενάμισι μήνα.
Πηγαίνουν εξωτερικό
Εξάλλου, δεν είναι λίγοι και οι Βορειοελλαδίτες που φέτος επιλέγουν να κάνουν διακοπές ταξιδεύοντας εκτός Ελλάδας, καθώς οι τιμές είναι συχνά πιο ανταγωνιστικές από ό,τι σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς.
Οι περισσότεροι πολίτες εξετάζουν πακέτα διακοπών στο εξωτερικό από τουριστικά γραφεία πριν καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ρώμη, η Βιέννη, η Βουδαπέστη, η Μαδρίτη και διάφορες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα αεροπορικά εισιτήρια για τις οποίες είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ φθηνότερα σε σχέση με εκείνα των πτήσεων εσωτερικού.
Όπως ανέφεραν Θεσσαλονικείς στην Χαλκιδική, οι οποίοι επέλεξαν φέτος την Ιταλία για τις θερινές τους διακοπές, «τα αεροπορικά τετραμελούς οικογένειας όπως η δική μας για Ρώμη ήταν φθηνότερα από εκείνα που θέλαμε για να πάμε Ρόδο ή Κρήτη. Το ίδιο και η διαμονή. Στο κέντρο της Ιταλικής πρωτεύουσας βρήκαμε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές σε νησιά των Κυκλάδων».
Ακριβή και η Αλβανία
Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί Βορειοελλαδίτες επέλεγαν να κάνουν διακοπές και στη λεγόμενη «Αλβανική ριβιέρα», στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας, που αφενός μοιάζει πολύ με τις ακτές της περιοχής μας, αφετέρου ήταν όλα πολύ πιο φτηνά.
Αυτό το τελευταίο όμως δεν ισχύει πλέον. Οι διακοπές σε περιοχές όπως ο Αυλώνας, οι Άγιοι Σαράντα και η Χιμάρα είναι φέτος πιο ακριβές από ποτέ, με σημαντική αύξηση στις τιμές των καταλυμάτων και στα καταστήματα εστίασης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «himara.gr», οι τιμές στα ξενοδοχεία και στο φαγητό έχουν αυξηθεί κατά 25 – 30% σε σχέση με πέρυσι, αύξηση η οποία οφείλεται στην υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε στην αρχή της σεζόν και στη διαφαινόμενη μεγάλη ροή τουριστών, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε τελικά.
Ενδεικτικά, στον Αυλώνα, οι τιμές για διαμονή ξεκινούν στα 55 – 60 ευρώ τη βραδιά από 40 ευρώ πέρυσι. Από τους Δρυμάδες μέχρι το Κηπαρό, οι τιμές για διαμερίσματα κοντά στην ακτή μπορεί να φτάσουν τα 80 – 100 ευρώ την ημέρα, ενώ για τις πιο πολυτελείς επιλογές ανεβαίνουν μέχρι και τα 250 ευρώ. Στο κέντρο των Αγίων Σαράντα τα διαμερίσματα κοστίζουν από 40 έως 280 ευρώ τη βραδιά, ενώ αυτά κοντά στην ακτή φτάνουν τα 320 ευρώ
Όσο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες της γείτονος και εδώ τα πράγματα φέτος είναι δύσκολα. Για παράδειγμα, πολίτες που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Χιμάρα ανέφεραν στον «Π.Λ.» ότι η ξαπλώστρα σε δημοφιλή πλαζ της κοστίζει 25 ευρώ το άτομο!
Γεμίζουν τα κάμπινγκ
Στο μεταξύ, οι περαιτέρω αυξήσεις στα καταλύματα οδηγούν όλο και πιο πολλούς πολίτες στη λύση του κάμπινγκ που αποτελεί διαχρονικά μία εναλλακτική και οικονομική επιλογή διακοπών. Κάπως έτσι, τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής είναι σχεδόν γεμάτα αυτή την περίοδο, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη η κίνηση σ’ αυτά.
Όσον αφορά στις τιμές, ενδεικτικά, σε κάμπιγκ στο πρώτο πόδι την υψηλή περίοδο η διανυκτέρευση ενός ενήλικα κοστίζει 6,70 ευρώ, ενός παιδιού 4,20 ευρώ, μία μεγάλη σκηνή 5,50 ευρώ, ενώ ένα τροχόσπιτο κοστίζει από 6 έως 6,70 ευρώ το βράδυ, ανάλογα με το μέγεθος. Για να σταθμεύσει εντός του κάμπινγκ το αυτοκίνητό της μία οικογένεια θα πληρώσει 3,80 ευρώ, ενώ η τιμή της ηλεκτροδότησης ανέρχεται στα 4,20 ευρώ το βράδυ. Στο δεύτερο πόδι, από την άλλη, οι τιμές παρουσιάζουν μικρή αύξηση της τάξης του ενός ευρώ σε όλες τις υπηρεσίες του τιμοκαταλόγου, ενώ διατίθενται και καταλύματα στούντιο για τέσσερα άτομα, με 70 ευρώ το βράδυ.
Αντίστοιχα, σε κάμπιγκ σε περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη η διανυκτέρευση ενήλικα σε κάμπινγκ είναι στα 7,50 ευρώ, ενός παιδιού στα 5 ευρώ, για ένα αυτοκίνητο μία οικογένεια θα πληρώσει 5 ευρώ και για ένα τροχόσπιτο 7,50. Μία μεγάλη σκηνή κοστίζει 7 ευρώ το βράδυ και για να χρησιμοποιήσει το ρεύμα θα χρεωθεί άλλα 5,5 ευρώ, ενώ για να σταθμεύσει το αυτοκίνητό της θα δώσει 5 ευρώ τη βραδιά.
Οικονομικές λύσεις
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Κώστας Παπαδόπουλος έχει τονίσει πως υπάρχει μια αυξητική τάση φέτος στην προσέλευση του κόσμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι που πάντα το θέλαμε. Τώρα έρχεται». Σχετικά δε με το ζήτημα του φαγητού, σημείωσε πως οι οικογένειες μπορούν να βρουν σχετικά οικονομικές λύσεις εντός κάμπινγκ ή να επιλέξουν κάποιες από τις ταβέρνες της περιοχής που αυτό βρίσκεται με τιμές που συχνά κυμαίνονται γύρω στα 15 ευρώ το άτομο για ένα ικανοποιητικό γεύμα.