12 Σεπτεμβρίου, 2024
Top News Αγροτικά

Δεν υπάρχει σταγόνα στις γεωτρήσεις της Χαλκιδικής λόγω ανομβρίας 

Πρόβλημα και με τις  ελιές 
 
Το νερό δεν επαρκεί για τις καλλιέργειες – Σκεπτικισμός για την έκβαση της φετινής σοδειάς
FacebookTwitterMessengerWhatsAppEmail

«Στις 03.00 τα ξημερώματα η θερμοκρασία στο χωράφι ήταν στους 34 βαθμούς. Η κατάσταση είναι δύσκολη».

Με αυτήν τη φράση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου Biolivia Δημήτρης Ευαγγελινός περιγράφει στη εφημερίδα μας   την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής με τις ακραίες θερμοκρασίες του παρατεταμένου καύσωνα οι οποίες έχουν καταβάλλει τα δέντρα.

Η παραγωγή σε σύγκριση με την περσινή καταστροφική χρονιά αναμενόταν σαφώς καλύτερη, όμως ο πρωτοφανής και παρατεταμένος καύσωνας στους αγρούς της Χαλκιδικής έφερε ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, την ώρα που το νερό στις γεωτρήσεις εξαντλείται, μιας και η περιοχή δεν είδε σημαντική βροχόπτωση από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι γεωτρήσεις αντέχουν ακόμα τρεις με τέσσερις εβδομάδες

Όσο ο καυτός ήλιος καίει ανελέητα τα ελαιόδεντρα στη Χαλκιδική, οι αγρότες ξέρουν πως δίνουν μια μάχη με τον χρόνο.

«Τα δέντρα μειώνουν την εξατμόσφαιρη αναπνοή για να προφυλαχθούν με αποτέλεσμα να μαραίνεται ο καρπός. Το δέντρο κοιτάει να προφυλάξει τον εαυτό του με λίγα λόγια», εξηγεί ο Δημήτρης Ευαγγελινός.

Την ίδια ώρα οι υδατικοί πόροι είναι μειωμένοι με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς οι στάθμες στις γεωτρήσεις.

«Η στάθμη έχει πέσει όσο ποτέ άλλοτε» εξηγεί ο ελαιοκαλλιεργητής από την Όλυνθο.

Με αυτά δεδομένα, όπως λέει, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στον καιρό, κάποιες γεωτρήσεις έχουν περιθώριο τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Και όλα αυτά σε έναν νομό άκρως τουριστικό, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάγκες νερού είναι μεγάλες, την ώρα που η καλλιέργεια στην ελιά Χαλκιδικής είναι η πιο απαιτητική σε νερό.

«Από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε κλείσει ήδη τους τρεις μήνες και να μην ξεχνάμε ότι η συγκομιδή έρχεται από Σεπτέμβριο», τονίζει ο κ. Ευαγγελινός, κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη σχεδίου από τις τοπικές αρχές αναφορικά με τις ανάγκες κυβικών νερού που έχει ανάγκη η Χαλκιδική, τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον πρωτογενή τομέα.

«Άνοιξαν ρωγμές στα χωράφια»

Μέρα με την ημέρα οι καρποί της ελιάς ζαρώνουν στα χρυσοπράσινα κλαδιά λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών Παύλο Γιαλαγκολίδη, «όσο ζαρώνει ο καρπός της ελιάς που προορίζεται για βρώσιμη, όταν ποτιστεί και πάλι για να ανακτήσει τον χαμένο όγκο θα έχει αποκτήσει μαύρες ρίγες, εξέλιξη απαγορευτική για να προχωρήσει ο καρπός σε μεταποίηση».

Σε αυτήν την περίπτωση οι ελιές θα δοθούν αναγκαστικά για παραγωγή ελαιολάδου, την ώρα που το κόστος ανά στρέμμα βρώσιμης ελιάς αγγίζει τα 800 ευρώ, ενώ το κόστος για λάδι τα 100 με 300 ευρώ.

Όπως λέει μάλιστα στη Χαλκιδική, η γη δείχνει με κάθε τρόπο στους αγρότες ότι το νερό στερεύει, αφού σημειώνει πως «το έδαφος στα χωράφια έχει ραγίσει από την ανομβρία, μοιάζουν με ερημικές εκτάσεις, δεν υπάρχει καν βλάστηση στο έδαφος λόγω της έλλειψης νερού».

«Δεν νομίζω να συλλεχθεί όλη αυτή η ελιά που υπάρχει στα δέντρα», τονίζει στη Χαλκιδική από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Θανάσης Χαλάτης.

Όπως λέει, η έλλειψη νερού αλλά και η έλλειψη εργατών γης θα αλλάξουν πιθανότατα τα δεδομένα της συγκομιδής το προσεχές φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.