Το ρέκβιεμ των Ευρωεκλογών
Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Σαφέστατη η αποδοκιμασία των πολιτών προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μηνύματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τα αντιπολιτευτικά λάθη που έχουν κάνει…. Την Κυριακή όμως είχαμε Ευρωεκλογές με ότι συνεπάγεται με αυτό. Οι πολίτες αποφάσισαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ποιες δυνάμεις θέλουν να τους εκφράσουν.
Περίπου το 51% των 360 εκατ. ψηφοφόρων που κλήθηκαν στις κάλπες ψήφισαν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μικρή άνοδο σε σχέση με το 2019, όταν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής και το πιο υψηλό ποσοστό από το 1994
Η άνοδος της άκρας δεξιάς, η αποδυνάμωση του Εμανουέλ Μακρόν, το αβέβαιο μέλλον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πτώση των οικολόγων, η άνοδος της συμμετοχής. Φυσικά όλες αυτές οι τάσεις δεν αποτυπώνονται στα νούμερα μιας και το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα κράτησε δυνάμεις. Οι Σοσιαλιστές παραμένουν δεύτεροι και Κυβερνητικοί εταίροι ενώ η παράταξη Μακρόν στην Ευρωβουλή, το κέντρο, παραμένει ο ρυθμιστής των πραγμάτων και το πασπαρτού στις ψηφοφορίες για τις συμμαχίες…
Η άκρα δεξιά σημείωσε αδιαμφισβήτητα άνοδο στις ευρωεκλογές, με τον Εθνικό Συναγερμό να κυριαρχεί στη Γαλλία, όπως και το FPO στην Αυστρία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα κόμματα της άκρας δεξιάς παραμένουν διαιρεμένα σε δύο ομάδες. Στη μία πλευρά βρίσκεται η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία γύρω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από το οποίο πρόσφατα αποκλείστηκε το AfD λόγω των σκανδάλων που το συγκλόνισαν. Από την άλλη είναι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές γύρω από το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο έχασε από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι που ενισχύθηκαν.
Φυσικά και θα έχουμε διάφορες προσεγγίσεις σε αυτόν τον χώρο καθώς πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τις δυο ομάδες ενωμένες ώστε να αποτελέσουν την Τρίτη σε δύναμη ευρωπαϊκή ομάδα, και γιατί όχι μέσα από συμμαχίες ανάμεσα στους 46 Ευρωβουλευτές που είναι απροσδιόριστοι, να μην καταφέρουν να είναι και η δεύτερη Ευρωπαϊκή δύναμη, κερδίζοντας τους Σοσιαλιστές ώστε να έχουν και περισσότερα κονδύλια στις ομάδες τους.
Όπως και να έχει τα λεγόμενα ευρωσκεπτικιστικα κόμματα σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την δύναμη, ακόμη και αν ενωθούν, να έχουν κοινή γραμμή ή ακόμη περισσότερο να είναι σε θέση να μπλοκάρουν το κοινοβουλευτικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Βέβαια στην ακροδεξιά ευρωπαϊκή πολυκατοικία, το πολωνικό PiS δεν θα δεχθεί ποτέ να συνεργαστεί με τον Εθνικό Συναγερμό, μιας και αυτά που τους χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν ενώ είναι πολύ πιθανό, τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα «να εξακολουθήσουν να διατηρούν ένα διαχωριστικό τείχος γύρω το Κόμμα ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ που ήρθε τρίτο.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Το κόμμα του Μακρόν, η Αναγέννηση, συγκέντρωσε περίπου το 15% των ψήφων, πολύ πίσω από το 32% του Εθνικού Συναγερμού.
Η ισχύς του Γάλλου προέδρου θα πληγεί καθώς το κόμμα του θα διαθέτει λιγότερους ευρωβουλευτές και άρα μικρότερη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, ο Μακρόν παραμένει σημαντικός παράγοντας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήκει στους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ενίσχυσε τη θέση του ως η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών, των φιλελεύθερων και των συντηρητικών που την εξέλεξε στην προεδρία της Κομισιόν το 2019 διαθέτει και πάλι την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο με περισσότερες από 400 έδρες σε σύνολο 720.
Έτσι κουτσά στραβά η ίδια θα εκλεγεί Πρόεδρος εκ νέου, με κουρεμένα όμως ποσοστά.
Πανωλεθρία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και για τους Πράσινους που έχασαν 20 έδρες και έτσι μπαίνουν στο περιθώριο χωρίς πολλές δυνατότητες παρέμβασης.Στις εκλογές του 2019 το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είχε κυριαρχήσει, όμως σήμερα οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, και για τον πληθωρισμό.
Περίπου το 51% των 360 εκατ. ψηφοφόρων που κλήθηκαν στις κάλπες ψήφισαν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μικρή άνοδο σε σχέση με το 2019, όταν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής και το πιο υψηλό ποσοστό από το 1994.