Ελλάδα

Πως θα γίνουν οι Ευρωεκλογές…

Σημειώνεται πως δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι άνω των 17 ετών και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ειδικότερα, όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, και άνω.

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε
Έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε έως και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Από το υπουργείο Εσωτερικών τονίζουν ότι γύρω στις 20:30 θα έχουμε μια πρώτη καλή εικόνα των ποσοστών που θα λάβει κάθε κόμμα.

Η πρώτη εικόνα θα αργήσει λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, των τεσσάρων σταυρών που έχει δικαίωμα να βάλει κάθε εκλογέας στο ψηφοδέλτιο αλλά και του πανελλαδικού χαρακτήρα της κάλπης (εδώ δεν έχουμε κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες). Αυτό σημαίνει ότι τη σταυροδοσία θα ξεκινήσουμε να την μαθαίνουμε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.