Αγροτικά Χαλκιδική

ΓΕΜΙΣΕ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μεγάλες οι ζημιές από αγριόχοιρους, αλεπούδες, κουνάβια, ακόμη και αρκούδες…

Δρόμοι και πλατείες έχουν «πνιγεί» στα αγριόχορτα, με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς…

Στο στόχαστρο της Θηροφυλακής οι λαθροθήρες…

AGRIOGOYROYNA DROMOS

Εικόνες εγκατάλειψης θυμίζουν αρκετά χωριά της υπαίθρου της Χαλκιδικής όχι μόνο λόγω των ελάχιστων κατοίκων που ζουν πλέον σε αυτά και των ακαθάριστων οικοπέδων από τα χόρτα που έχουν θεριέψει, αλλά και της «επιδρομής» των αγριόχοιρων που κυκλοφορούν ανενόχλητοι εντός οικισμών και καταστρέφουν καλλιέργειες.

Εικόνα ερήμωσης…

Σε «φαντάσματα» κινδυνεύουν να μετατραπούν σε λίγα χρόνια αρκετά χωριά της Χαλκιδικής, καθώς η ύπαιθρος έχει ερημώσει ειδικά στον ορεινό όγκο της Χαλκιδιικής με τον πληθυσμό να έχει συρρικνωθεί. Απόρροια όλων αυτών είναι τα χωριά να παρουσιάζουν μια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης, αφού κανείς δεν μεριμνά για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων ή ιδιωτικών χώρων, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι σε πολλά από αυτά είναι οι… αρκούδες, οι αλεπούδες, τα κουνάβια και τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από τον Πολύγυρο και πάνω! Παράλληλα, σε όποιο χωριό βρεθεί κανείς στο Νομό Χαλκιδικής θα διαπιστώσει πώς τα περισσότερα οικόπεδα, δημοτικά και μη, όπως και διάφορα κοινόχρηστα σημεία (πάρκα, πλατείες), έχουν «πνιγεί» από χορτάρια, ενώ σε κάθε περίπτωση το να αφήσει κανείς το οικόπεδό του ακαθάριστο είτε Δήμοι είτε ιδιώτες, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί, πολλές φορές, εγκληματική αμέλεια!

Υποχρέωση στο να μεριμνήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων δεν έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι οποίοι οφείλουν να είναι ο κρίκος των Δημοτικών Αρχών και των πολιτών για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα αλλά και να επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον καθαρισμό.

Ξέφυγε η κατάσταση…

Στο μεταξύ, αγέλες έχουν γίνει τα αγριογούρουνα και η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός τους γενικά σ’ ολόκληρη την  Χαλκιδική, μέσα από τις διασταυρώσεις με ήμερους χοίρους. Πλέον, τα αγριογούρουνα εμφανίζονται συχνά σε κεντρικούς δρόμους, αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, ειδικά στον Δήμο Κασσάνδρας.

Οι επιπτώσεις από την αύξηση των αγριόχοιρων αφορούν τις αγροτικές καλλιέργειες (λόγω των ζημιών που προκαλούν σε αυτές), τη μετάδοση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων αλλά και την πρόκληση ατυχημάτων (λόγω της διέλευσης των κοπαδιών από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας). Οι αγριόχοιροι, επίσης, εισβάλλουν ακόμη και σε λαχανόκηπους σπιτιών, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στους αγρότες. Για παράδειγμα μπορούν να κόψουν τις καλλιέργειες ποτίσματος για να βρουν νερό! Σύμφωνα με τους ειδικούς το κυνήγι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου του πληθυσμού των αγριόχοιρων και η συχνότερη θήρευση είναι απαραίτητη, ενώ να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η κυνηγετική περίοδος διαρκεί ένα μήνα παραπάνω σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, αρχίζει τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μόνιμος μπελάς…

Την ίδια ώρα, σε μόνιμο και σοβαρό κίνδυνο για τους οδηγούς ειδικά τις νυχτερινές ώρες, έχουν εξελιχθεί τα αγριογούρουνα που κινούνται κατά κοπάδια στο εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων. Τα ατυχήματα εξαιτίας των αγριογούρουνων πληθαίνουν, μιας και εμφανίζονται κατά αγέλες στον δρόμο και αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση υλικών ζημιών σε οχήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί και οι επιβάτες έχουν τραυματιστεί από τη σύγκρουση με τα ζώα. Η παρουσία των αγριογούρουνων στον Νομό Χαλκιδικής έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική, με αρκετούς οδηγούς να αντικρίζουν συχνά ολόκληρα κοπάδια σε διάφορα σημεία της περιοχής!

Και εκγύμναση σκύλων!

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια συνεχών περιπολιών στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ εντοπίστηκαν, σε διαφορετικές ημερομηνίες, τρία άτομα να βρίσκονται στη Λίμνη Πηγών Αώου για την εκγύμναση σκύλων.

Σε βάρος κάθε ενός εκ των τριών ατόμων επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο, ύψους 200 ευρώ για την παράβαση της εκγύμνασης σκύλων σε περιοχή που δεν έχει καθοριστεί ως χώρος για αυτό το σκοπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.